Moonshine Kiss

- literatura obyczajowa, romans
- Tajemnicze miasteczko Bootleg Springs (tom 3)
- Moonshine Kiss
- 2023-10-31
- 2023-10-31
- 2018-12-06
- Krzysztof Sawka
Nie było przystojniejszego faceta od Bowiego Bodina. Poza oszałamiającą urodą miał cudowny charakter: był troskliwy, uczynny i zawsze można było na niego liczyć. Cassidy Tucker marzyła o nim już jako mała dziewczynka. Jako nastolatka wytrwale kibicowała szkolnej drużynie bejsbolowej tylko ze względu na czołowego miotacza, którym był właśnie Bowie. Ale dla niego Cassidy była od zawsze jedynie przyjaciółką. Nazywał ją swoją siostrzyczką i nic nie wskazywało na to, że coś mogłoby się zmienić.
Kiedy Cassidy dorosła, została zastępczynią szeryfa. Nadal ukradkiem kochała Bowiego i nadal była wyłącznie jego przyjaciółką. Niekiedy próbowała szczęścia z kimś innym, za każdym razem jednak ponosiła porażkę. W końcu doszła do wniosku, że lepiej dać sobie spokój z życiem miłosnym i zająć się pracą. Na przykład starą sprawą zaginięcia Callie Kendall. Był to dość dziwny przypadek. W śledztwie wypłynęło nazwisko ojca Bowiego. Zaangażowanie Cassidy w tę sprawę nadszarpywało przyjaźń z Bodinami. A potem nastąpiło coś, co raptownie zmieniło bieg wydarzeń...
Małe miasteczka zawsze mają jakieś tajemnice. Ludzie wiedzą o sobie różne rzeczy, a skrywane głęboko sekrety niekiedy wychodzą na jaw. W Bootleg Springs różnie mówiło się o rodzinie Bodinów. Bowie chciał być uczciwy. Związał siebie samego pewną obietnicą. Dotrzymanie jej wymagało jednak poświęcenia. Cassidy o tym nie wiedziała... ale i tak w głębi serca była przekonana, że pozostały jej tylko marzenia. W prawdziwym życiu przystojny Bowie nie był jej pisany.
Prawdziwe życie bywa głupie... i tak bardzo niesprawiedliwe!
Kup Moonshine Kiss w ulubionej księgarni
Oceny książki Moonshine Kiss
423 użytkowników ma tytuł Moonshine Kiss na półkach głównych- Przeczytane 286
- 2024 22
- Legimi 7
- 2025 7
- 2023 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moonshine Kiss
Generalnie ta część podobała mi się bardziej niż pierwsza i na pewno dużo bardziej niż druga. Wątek kryminalny w końcu się rozwinął i poszedł w ciekawym kierunku, chociaż nadal nie wiadomo do końca w jakim. Żałuję, że przełomowe odkrycie Cassidy co do powodów, dla których Bowie lata temu się wycofał i nie spróbował ponownie się z nią umówić, przeszło w przyspieszonym tempie. Oczekiwałam więcej złości i rozczarowania po obu stronach. Małomiasteczkowość tego małego miasteczka jest podkręcona do oporu, chwilami jest już karykaturą samej siebie. Ale i tak przeczytam pozostałe części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, było okey, ale się wynudziłam a jedyne co mnie zmotywowało do skończenia to motyw kryminalny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, po co robię to sobie, ale chcę przeczytać wszystkie książki Lucy. Boję się tylko, że nadwyrężę sobie oczy od przewracania nimi, gdy czytam o tych małych miasteczkach i zebraniach mieszkańców w celu naprawienia sytuacji bohaterki. Ale pomińmy tę małomiasteczkowość.
Odniosłam wrażenie, że relacja bohaterów w błyskawicznym tempie rozpędza się od wieloletniego 0 km/h do 100 km/h. Ta nagłość mnie nie przekonała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdniosłam wrażenie, że relacja bohaterów w błyskawicznym tempie rozpędza...
Klimat małych miasteczek. Lubicie?
Ja wprost uwielbiam - i nie bez powodu sama mieszkam w małej miejscowości. Lucy Score oraz Claire Kingsley w serii Tajemnicze miasteczko Bootleg Springs przenoszą nas właśnie na prowincję, gdzie każdy każdego zna, plotki roznoszą się z prędkością światła, ale jednocześnie można liczyć na pomoc sąsiadów w każdej trudnej sytuacji. Zaczęłam poznawać tę serię od trzeciego tomu, co zupełnie nie przeszkodziło mi w zrozumieniu fabuły.
Ten tom opowiada historię Cassidy - zastępczyni szeryfa, która od lat podkochiwała się w bracie swojej najlepszej przyjaciółki. Do czasu, gdy usłyszała, że jest dla niego jedynie jak młodsza siostra. Lata minęły, ale wydarzenia z przeszłości wciąż silnie wpływają zarówno na Cassidy, jak i Bowiego. Gdy ożywa niewyjaśniona sprawa zaginięcia sprzed lat, całe miasteczko ponownie zostaje najechane przez dziennikarzy i musi stawić im czoła, a relacja pomiędzy tą dwójką bohaterów staje się wyjątkowo problematyczna.
Cóż tu wiele pisać - to lekka, przyjemna i pikantna opowieść. Najbardziej urzekł mnie jednak nie wątek romantyczny, a silne relacje panujące w społeczności Bootleg Springs. Uwielbiam czytać o amerykańskich miasteczkach, w których mimo wszechobecnego plotkarstwa istnieje silne poczucie wspólnotowości i sprawczości. O miejscach, gdzie w momencie, gdy dzieje się krzywda jednemu z mieszkańców, ludzie po prostu łączą siły i działają. Autorki opisały te relacje z dużą dawką humoru, trochę w krzywym zwierciadle - mieszkańcy nie boją się działać na cienkiej granicy prawa, a ich poczynania śledziłam z uśmiechem na twarzy.
A wątek romantyczny? To typowe childhood friends - bohaterowie znają się od lat, wiele razem przeżyli i znają swoje mroczne sekrety, więc budowanie związku na tak niepewnych fundamentach nie należy do najłatwiejszych. I dokładnie tak jest w tej historii. Mimo wszystko gorąco im kibicowałam i z dużym zainteresowaniem śledziłam, jak potoczy się wątek kryminalny.
Znacie już tę serię?
A teraz Wasza kolej - lubicie takie historie osadzone w małych miasteczkach? Macie swoje ulubione tytuły z tym klimatem?
Klimat małych miasteczek. Lubicie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa wprost uwielbiam - i nie bez powodu sama mieszkam w małej miejscowości. Lucy Score oraz Claire Kingsley w serii Tajemnicze miasteczko Bootleg Springs przenoszą nas właśnie na prowincję, gdzie każdy każdego zna, plotki roznoszą się z prędkością światła, ale jednocześnie można liczyć na pomoc sąsiadów w każdej trudnej sytuacji. Zaczęłam...
Lucy Score, Claire Kingsley „Moonshine kiss”
Lata później, dorosła Cassie jest zastępczynią szeryfa w swoim rodzinnym miasteczku. I mieszka drzwi w drzwi z Bowiem. Wciąż się w nim podkochuje i wciąż jest tylko jego przyjaciółką. Kilka razy próbowała znaleźć szczęście z kimś innym, jednak wszystkie próby skończyły się rozczarowaniem. Rozgoryczona Cassie postanawia sobie odpuścić mężczyzn i skupić się na pracy i dwóch adoptowanych kociakach.
W miasteczku wciąż huczy od plotek odnośnie zaginięcia Callie Kendall. Sprawa z przed lat znów jest rozpatrywana po znalezieniu swetra Callie w domu ojca Bowiego. Zaangażowanie Cassidy w sprawę Callie sprawia, że przyjaźń między nią i Bodinami. A do tego wszystkiego między Bowiem i Cassie dochodzi do zbliżenia i okazuje się, że nie jest ona mężczyźnie obojętna. Kobieta ma mętlik w głowie, a na dodatek Bowie mówi jej, że nie może on być nią, przez… jej ojca! Jakby tego było mało, detektyw, który przyjechał badać sprawę Callie, zarzuca jej nieprofesjonalne podejście przez jej przyjaźń z Bodinami i robi wszystko, by kobieta była odsunięta od obowiązków.
Cassie musi podjąć decyzję, jak ważny jest dla niej Bowie. Czy ważniejsza jest dla niej miłość czy praca. Czy po złamanym sercu będzie umiała mu ponownie zaufać. Czy da sobie wejść na głowę obcemu mężczyźnie, który robi wszystko, by oskarżyć ojca Bowena o morderstwo.
Wracamy do Bootleg Springs i śledztwa w sprawie zniknięcia Callie, w które zamieszana jest rodzeństwo Bodine. Sprawa jest bardzo skomplikowana i w każdej części odkrywamy nowe tajemnice. W tej części historia uczucia Cassie i Bowiego jest cudownym friends to lovers. Mimo wszystkich trudnych sytuacji, są sobie przeznaczeni. Świetnie mi się czytało, na pewno niedługo usłyszycie o kolejnej części ode mnie!
Lucy Score, Claire Kingsley „Moonshine kiss”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCassidy od zawsze była zakochana w Bowiem Bodine. Przystojny, troskliwy, uczynny brat jej najlepszej przyjaciółki był jej obiektem westchnień od nastoletnich lat. Jednak pewnego dnia Bowie mówi jej, że traktuje ją jak młodszą siostrę. I to łamie jej serce.
Lata później, dorosła Cassie jest zastępczynią szeryfa w swoim rodzinnym...
„Moonshine kiss” - to nie pierwsza, książka od autorki Lucy Score, która przeczytałam. Lubię styl pisania autorki, wszystkie jej książki czyta się płynnie, język jest na poziomie. Autorka z tego co zauważyłam ma słabość do romansów w małych miasteczkach. Nie często sięgam po takie książki ale jest czas, że naprawdę mam ochotę. Bowie Bodin to troskliwy i pomocny facet, za to Cassidy Tucker jest jego przyjaciółką, która od małego robiła maślane oczka na jego widok. Jednak on traktował jak jak „siostrzyczkę”
Cassidy dorasta i zostaje zastępcą szeryfa. Prowadzi sprawę zaginięcia Callie Kendall. I stara się skupić na tym, jednak Bowie przytomnieje na światło wychodzą swietze informacje i zaczyna się coś dziać…
Lubiłam Cassidy, a jako szeryf była jeszcze lepsza! Twarda kobieta choć też wrażliwa.Podobało mi się to jak traktuje swoją pracę. Lubiłam też Bowiego jako tego opiekuńczego mężczyznę. Postacie byli super wykreowani, a cała książka ciekawa. Motyw śledztwa wciągał już odkąd się zaczął. Jeśli lubicie:
* Czułych mężczyzn
* Motyw friends to lovers
* Motyw małego miasteczka
To koniecznie przeczytajcie!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCassidy kocha Bowiego od zawsze, podobnie jak Bowie Cassidy, jednak ta dwójka od lat unika tego co ich łączy. Ona zrobiłaby wiele by go zdobyć, jednak kiedyś już spróbowała i mocno się sparzyła. On uważa że dla jej dobra nie może jej mieć. Jednak wreszcie przychodzi moment żeby ta dwójka zawalczyła o miłość i wspólną przyszłość która jest im pisana.
Jest lepiej. To słowa które od razu miałam w głowie kiedy zaczęłam czytać ten tom serii. Jest więcej humoru, lekkości i prawdziwości relacji. Coraz więcej dowiadujemy się również o sprawie Callie Kendall co tylko potęguje ciekawość. W tym tomie otworzyło się wiele furtek i możemy mieć wiele teorii na temat dziewczyny. To dobrze oddziałuję na książkę i jej odbiór.
Trzeci tom serii i tym razem dużo lepsza historia – najpewniej to zasługa Lucy Score która w tym tomie była dominującą autorką. Niestety wzrastają przez to moje obawy co do czwartego tomu. June nie jest postacią która dotychczas wzbudziłaby we mnie jakąś ogromną sympatię i nie wiem czy Clare Kingsley da radę tak specyficznej postaci której historia na pewno nie będzie łatwa.
Po raz trzeci mamy do czynienia z lekkim, uroczym małomiasteczkowym romansem, który mimo iż nie zostanie na długo w pamięci nie jest straconym czasem. Historia lekka, przyjemna, od której niemiło się odrywa. 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest lepiej. To słowa...
,,Moonshine Kiss” to już trzecia część serii, którą kocham od samego początku i historia, której najbardziej oczekiwałam. Losy Cassidy Tucker i Bowiego Bodina zafascynowały mnie na samym początku w ,,Whiskey Chaser” a ,,Sidecar Crush” tylko spotęgowało moją ciekawość. Przecież dwójka ludzi, którzy od dzieciństwa się przyjaźnią i wzajemnie w sobie podkochują, musi stanowić fajną historię, prawda?
Z każdym tomem jestem coraz bardziej wciągnieta w historię Tajemniczego miasteczka Bootleg Springs. Z każdą kolejną historią bohaterów przybywa coraz to więcej faktów w sprawie zaginionej Callie Kendall, ale odpowiedzi na nurtujące pytania nadal brak. W każdej książce mamy namiastkę wątku kryminalnego, który jednoczeście nadaje losom bohaterów nutki adrenaliny i jest częścią wielkiej układaki, która czuję, niedługo przybierze tempa.
Relacja bohaterów, tak jak przy poprzednich tomach od samego początku skradła moje serce, jednak Cassidy i Bowie stanowią pierwsze miejsce na podium bohaterów Lucy Score i Claire Kingsley. Ich stopniowo postępujące uczucia wywołały we mnie masę emocji – od złości przez rozczulenie po zwykłe szczęście. Autorki znowu nie zawiodły mnie swoim pomysłem na poprowadzenie relacji bohaterów i sprawiły, że z rozdziału na rozdział byłam coraz bardziej zafascynowana historią.
Bowie Bodine jest w bardzo trudnej sytuacji. Całe życie mieszka w Bootleg Springs i całe życie podkochuje się w najlepszej przyjaciółce swojej siostry. Na domiar złego Cassidy jest też córką szeryfa, który był dla niego lepszym ojcem niż jego własny. Gdyby Bowie miał jeszcze mało problemów, wokół jego zmarłego ojca zaczynają krążyć plotki związane z zaginięciem Callie Kendall, którym żyje całe miasteczko. Dla Bowiego wszystkie te rzeczy mają małe znaczenie, ale jest coś jeszcze. Kiedyś złożył obietnicę. A jeśli była jedna rzecz, którą Bowie Bodine zawsze robił, to było to dotrzymywanie obietnic.
Cassidy Tucker złamano kiedyś serce. I zrobił to Bowie Bodine.
Kiedy była jeszcze dzieckiem razem ze swoją najlepszą przyjaciółką – Scarlett Bodine – marzyły o planowaniu ślubu, o imonach dla swoich dzieci i o tym, że w przyszłości zostaną siostrami. Kiedy Cassidy miała dziewiętnaście lat zrozumiała, że Bowie pozostanie tylko jej marzeniem i musi zaakceptować fakt, że mężczyzna nie będzie postrzegał jej jako nikogo innego jak najlepszą przyjaciółkę swojej młodszej siostry. Jej serce rozpadło się w drobny mak.
Mija osiem lat, odkąd Bowie złamał serce Cassidy. Osiem lat ukrywania swoich uczuć, mimo mieszkania w domu, który odgradza cię od miłości swojego życia tylko marnymi drzwiami.
Po ośmiu latach Bowie wreszcie odważa się i wyrzuca z siebie wszystko, co tłamsił w sobie od tylu lat. Wie, że od teraz będzie musiał robić wszystko, by odzyskać zaufanie Cassidy, jednak jest przekonany, że ta gra jest warta świeczki, a na końcu dostanie to, o czym marzył od zawsze. Szczęście z Cassidy Tucker.
Odkąd Bowie poszedł na całość, słodkość i urok książki automatycznie wzrosła. Bowie stał się po prostu facetem idealnym. Był strasznie uroczy i robił wszystko, by kobieta jego życia ponownie się do niego przekonała.
Bowie i Cassidy byli dla siebie po prostu stworzeni. Stanowili dwie połówki, którym wystarczyło jedynie dać szansę, by stworzyły idealną całość. Wspaniale było obserwować, jak po wielu latach dają sobie wreszcie szansę, a ta szansa okazuje się kluczem do ich wzajemnego szczęścia.
Uwielbiam, że między pędząca i naprawdę dobrze rozplanowaną fabułą autorką udało się wpleść wiele sytuacji, w których możemy poznawać dalsze losy bohaterów z poprzednich części. Scarlett, Devlin, Leah, Jameson jak i inni bohaterowie dodają książce blasku i sprawiają, że całość wygląda znakomicie.
,,Moonshine Kiss” to część, która, jak na razie najbardziej przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że przy każdym kolejnym tomie, moje zdanie będzie ulegać zmianie.
Dla fanów Bootleg Springs, losy Cassidy Tucker i Bowiego Bodina są zdecydowanie must readem!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część. Nie odkladalna jak inne, czyta się szybko i wciąga od pierwszych stron. Tajemnica łącząca wszystkie części odkrywa nowe karty. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Cass i Bowiego jest chyba moją ulubioną ❤️
Historia Cass i Bowiego jest chyba moją ulubioną ❤️