Tajemnice Paryża

Kup Tajemnice Paryża w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnice Paryża

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice Paryża

WATA CUKROWA Z SOLI

Nie ma nic gorszego niż wyrachowanie i opis emocji, stanu, wydarzeń, których nigdy nie doświadczyłeś.
W subkulturze to się nazywa pozerstwo.
W literaturze można to nazwać kiczem lub pytaniem z tezą.

O ile książka porusza bardzo ważkie zagadnienia, o tyle cuchnie wykoncypowaniem i sztucznością.
Zupełnie niesłusznie porównuje się to dzieło do Nędzników Hugo.
Fakt, aspiracje są.
Wartkie momenty literackie też.
Ale.

WATA CUKROWA Z SOLI

W subkulturze to się nazywa pozerstwo.
W literaturze można to nazwać kiczem lub pytaniem z tezą.

Zupełnie niesłusznie porównuje się to dzieło do Nędzników...

Pomijając błędy w pisowni, ortograficzne wydawnictwa Armoryka w wersji ePub, ksiązkę czytało się naprawdę dobrze. Pomimo takiej ilości stron, wartka akcja, ciekawe postaci i sytuacje nadrabiały.
"Kto cierpi, wierzy w dobroć innych".

"Kto cierpi, wierzy w dobroć innych".

„Czytelnik nie zapomniał dwóch gości, których bacznie obserwował trzeci, później przybyły.”

„Tajemnice Paryża” to książka, z którą wcześniej nie miałam do czynienia, a szkoda, gdyż przygoda należała do bardzo udanych. Przekonałam się, jak wiele późniejszych utworów wzorowało się na tym tytule. Powieść drukowana na łamach numerów gazety francuskiej, sto osiemdziesiąt lat temu, stała się prekursorką masowej formy literackiej. Odbierałam odcinkową osobowość powieści, wyraźnie czułam fragmentaryczność, także w tym tkwił jej urok. Mogłam wskakiwać w nią w dowolnym momencie, podążać scenariuszem zdarzeń zawartych w kilku rozdziałach, poddać się celowemu zawieszeniu akcji i niepewności, co będzie dalej, a to zachęcało do powrotów.

Narracja dostosowana do szerokiego grona odbiorcy, mniej lub bardziej obytego w świecie literatury, wynikało to z formy publikacji. Styl opowiadania wciągał, oferował wiele zajmujących przygód, niesamowitych scen, ciekawych dialogów. Wiele się działo, szybkie zwroty akcji, mocne intrygi, niekiedy przejaskrawione koloryty akcji, pełne patosu wypowiedzi, symboliczne przypisanie cech, stereotypowe potraktowanie synonimów piękna i brzydoty, przesadna dynamizacja sensacji, czy ubarwienia miejsc incydentów, ale jakże pasujące do klimatu epoki, mentalności i realiów życia, a przy tym bezpośrednio i klarownie kontrastujące zło i dobro.

Więcej na: https://bookendorfina.blogspot.com/2023/01/tajemnice-paryza.html

552 użytkowników ma tytuł Tajemnice Paryża na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Tajemnice Paryża na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnice Paryża

Eugène Sue
Eugène Sue
Pisarz francuski, twórca powieści odcinkowej. Sławę przyniosły mu, publikowane początkowo w „Journal des Débats”, sensacyjne powieści z życia najuboższej ludności Paryża, zawierające krytykę istniejącego systemu społecznego. Wywarły one wpływ na nastroje polityczne w przededniu rewolucji 1848 roku (Wiosny Ludów). Pisał również powieści marynistyczne, historyczne i obyczajowe.

Cytaty z książki Tajemnice Paryża

Eugène Sue Tajemnice Paryża Zobacz więcej