- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2022-04-11
- 2022-04-11
- 9788366420755
Ta książka przedstawia aż 100 takich technik wpływu społecznego, obejmujących prawie wszystkie obszary życia codziennego – nie tylko zakupy, lecz także bliskie relacje oraz nasze zachowania, zarówno w sferze publicznej, jak i prywatnej. Każda z opisywanych technik została naukowo zbadana i udokumentowana, autorzy jednak, zamiast skupiać się na analizie statystycznej, koncentrują się na rzeczywistym wpływie tych technik na nasze życie.
Wchodzisz do sklepu, żeby kupić chleb, makaron i owoce. Po chwili wychodzisz, a w siatce z zakupami, poza tym, co pierwotnie zamierzałeś kupić, masz jeszcze paczkę chipsów, dwie gazety i los na loterię. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego zdecydowałeś się na zakup tych rzeczy?
Któregoś dnia do twoich drzwi puka mężczyzna oferujący nowy rodzaj łącza
internetowego. W zasadzie jesteś zadowolony z jakości usług oferowanych przez twojego obecnego dostawcę, ale po kilku minutach rozmowy postanawiasz przyjąć nową ofertę. Zamykasz drzwi i dopiero wtedy zadajesz sobie pytanie: DLACZEGO?
Czy te przykłady brzmią znajomo?
A może chciałbyś raczej wywierać wpływ na innych ludzi niż im ulegać?
Jeżeli tak, to bez wątpienia zainteresuje cię książka napisana przez dwóch psychologów społecznych, którzy badają najczęściej stosowane techniki wpływu społecznego. Dariusz Doliński i Tomasz Grzyb analizują skuteczność tych technik, a kiedy je opisują, za każdym razem odpowiadają na trzy pytania:
(1) Jaka idea przyświeca danej technice wpływu społecznego?
(2) Co na ten temat mówią badania?
(3) Jaki mechanizm psychologiczny decyduje o skuteczności danej techniki?
Ta książka przedstawia aż 100 takich technik, obejmujących prawie wszystkie obszary życia codziennego – nie tylko zakupy, lecz także bliskie relacje oraz nasze zachowania, zarówno w sferze publicznej, jak i prywatnej. Każda z opisywanych technik została naukowo zbadana i udokumentowana, autorzy jednak, zamiast skupiać się na analizie statystycznej, koncentrują się na rzeczywistym wpływie tych technik na nasze życie.
Kup Sto technik wpływu społecznego. Kiedy i dlaczego wywieranie wpływu na innych jest skuteczne w ulubionej księgarni
Oceny książki Sto technik wpływu społecznego. Kiedy i dlaczego wywieranie wpływu na innych jest skuteczne
482 użytkowników ma tytuł Sto technik wpływu społecznego. Kiedy i dlaczego wywieranie wpływu na innych jest skuteczne na półkach głównych- Chcę przeczytać 379
- Psychologia 6
- 2025 5
- E-book 5
- Popularnonaukowe 4
- 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sto technik wpływu społecznego. Kiedy i dlaczego wywieranie wpływu na innych jest skuteczne
Oczywiście, że wspomniane 100 to delikatny zabieg marketingowy, zawsze to bardziej chwytliwe niż "78 technik ..." czy "83 techniki ..." ;) Niemnie jednak pozycja prosta w konstrukcji, z dużą ilością opisanych eksperymentów, dzięki czemu łatwiej też zrozumieć subtelne różnice między niektórymi metodami. Ciekawa lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie interesująca, ale niewiele rzeczywiście nowych dla mnie rzeczy. (Lektura Cialdiniego, mimo że to było wiele lat temu, bardziej zapadła w pamięć.) Liczba stu technik nieco naciągana, wiele z nich to kolejne modyfikacje np. zasady wzajemności albo stopy w drzwiach. Uporządkowana struktura z czasem nuży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo iż autorzy bardzo starali się aby prezentowane techniki były łatwo przyswajalne dla przeciętnego czytelnika to mimo wszystko ciężko jest przebrnąć przez wszystkie 100 technik, tym bardziej że miałem wrażenie iż niektóre techniki były bardzo podobne, różniły się naprawdę niuansami.
Niemniej jednak polecam tą pozycję książkową wszystkim interesującym się technikami wywierania wpływu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej jednak polecam tą pozycję książkową wszystkim interesującym się technikami...
Liczba 100 jest nieco przesadzona (niektóre techniki przedstawiono dwukrotnie z lekką modyfikacją, czasem pokazywano jak działają dwie inne w połączeniu ze sobą),ale takie "80 z dużym hakiem" to nadal sporo.
Bardzo ciekawa lektura. Każda idea przedstawiona jest wg "trójpodziałowego" schematu: idea -> opis eksperyment -> psychologiczny mechanizm działania. Czasem można nieźle się zaskoczyć czytając jakie czynniki mają wpływ na podejmowana przez nas decyzje
A co zrobimy z tą wiedzą? No cóż, można potraktować jako podręcznik manipulacji, można potraktować jako przestrogę przed manipulacją, można potraktować jako ciekawy wgląd w ludzką duszę.
Odkrywczo, ciekawie, z dużą dozą humoru. Jedna z lepszych rzeczy czytanych przeze mnie w ostatnim czasie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa lektura. Każda idea przedstawiona jest wg "trójpodziałowego" schematu: idea - opis eksperyment - psychologiczny mechanizm działania. Czasem można...
Prosto, ciekawie, przekonująco. Z tym, że czytana "cięgiem" może znużyć, techniki czasem różnią się niuansami, albo są kombinacją kilku technik, struktura opisu każdej techniki jest taka sama (zamysł, eksperyment, mechanizm psychologiczny),także lepiej nie czytać więcej niż kilka technik na raz, by mieć frajdę z poznawania potencjalnych technik manipulacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLedwo udało mi się dobrnąć do końca. Umieszczoną w tytule liczbę sto osiągnięto tylko przez rozbijanie na części jednych technik i mieszanie innych. Całość książki sprawiła na mnie wrażenie pracy zaliczeniowej pisanej na ostatnią chwilę przy użyciu wikipedii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDariusz Doliński oraz Tomasz Grzyb – dwaj świetni psychologowie społeczni – wydali książkę Sto technik wpływu społecznego. Kiedy i dlaczego wywieranie wpływu na innych jest skuteczne. W zasadzie, jeśli ktoś zna prace Roberta Cialdiniego, albo w ogóle interesuje się tego rodzaju mechanizmami nie znajdzie tam nic specjalnie odkrywczego.
Książka jest w gruncie rzeczy leksykonem, gdzie zebrane zostały techniki i mechanizmy wpływania na innych podzielone na różnego rodzaju kategorie. Znaczną część z nich znamy z codziennego życia. Tak funkcjonujemy w relacjach z innymi; w taki sposób inni próbują wpływać na nas, by nas do czegoś namówić lub do czegoś skłonić. Wiele technik opisanych przez autorów należy do kanonu zawodowego różnego rodzaju sprzedawców i marketingowców.
[...]
całość:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest w gruncie rzeczy...
Jest bardzo OK. Czyta się błyskawicznie, struktura jest świetna - idea, badanie, wyjaśnienie. I tak sto razy. Książka zdecydowanie nie zmieni mojego życia, pewnie nie uodporni na rozmaite mechanizmy wpływu, nie uczyni również super-manipulatorem (co nie było moim celem). Niektóre techniki zlewają się ze sobą (szczególnie na początku) ale warto dojść do kolejnych rozdziałów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzeczowy i ciekawy przegląd technik wpływu społecznego z badaniami od lat 50.aż do współczesnych. Każda technika ma opisane badanie, wytłumaczenie mechanizmu społecznego i potencjalne ryzyka oraz zastosowanie. Całość napisana przystępnie również dla niepsychologów i z humorem. Krótkie rozdziały sprawiają, że można tę książkę czytać z doskoku i z przerwami, a dodatkowa bibliografia dla zainteresowanych daje możliwość poszerzenia tematu.
Rzeczowy i ciekawy przegląd technik wpływu społecznego z badaniami od lat 50.aż do współczesnych. Każda technika ma opisane badanie, wytłumaczenie mechanizmu społecznego i potencjalne ryzyka oraz zastosowanie. Całość napisana przystępnie również dla niepsychologów i z humorem. Krótkie rozdziały sprawiają, że można tę książkę czytać z doskoku i z przerwami, a dodatkowa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka, fajnie zaprezentowane techniki. Dużo wiedzy do której warto wracać, bo wszystkiego nie da się zapamiętać. Polecam przeczytać, aby się dowiedzieć jak czasami jesteśmy manipulowani :)