Nauczycielka z getta

Okładka książki Nauczycielka z getta autora Aneta Krasińska, 9788382660777
Okładka książki Nauczycielka z getta
Aneta Krasińska Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Nauczycielka z getta (tom 1) literatura piękna
Nauczycielka z getta (tom 1)
2022-03-16
2022-03-16

Kup Nauczycielka z getta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nauczycielka z getta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nauczycielka z getta

Książka „Nauczycielka z getta”autorstwa Anety Krasińskiej to poruszająca historia o miłości i odwadze w trudnych czasach II wojny światowej. Opowiada o Laurze, młodej nauczycielce, która zakochuje się w Dawidzie, chłopaku z żydowskiej rodziny i bierze z nim ślub. Gdy w 1940 powstaje w Łodzi getto, Laura z miłości do męża decyduje się pójść tam razem z nim. Nie zdawała sobie sprawy z jak ciężkimi warunkami życia przyjdzie jej się zmierzyć, zwłaszcza, gdy okazuje się, że jest przy nadziei a Dawid trafia do aresztu. Mimo wszystko stara się pomagać innym i uczyć dzieci w getcie, pragnąc dać im choć trochę poczucia normalności. Taki Laura wyznaczyła sobie cel.
Książka pokazuje, że nawet w najtrudniejszych sytuacjach niektórzy ludzie potrafią być dalej dobrzy i odważni. Czyta się ją szybko, a historia choć fikcyjna, dzieje się w prawdziwych miejscach mojej Łodzi, co sprawia, że dla mnie ma ona wymiar 3D.

Piękna historia, już czekam na drugą część :)

Piękna historia, już czekam na drugą część :)

„Nauczycielka z getta” Anety Krasińskiej to przejmująca powieść inspirowana autentycznymi losami, która pokazuje, jak wielką siłę może mieć miłość i poczucie odpowiedzialności za drugiego człowieka w czasach absolutnego okrucieństwa.

Główną bohaterką jest Laura — młoda nauczycielka z Łodzi, która z miłości do męża żydowskiego pochodzenia podejmuje dramatyczną decyzję: dobrowolnie wprowadza się do łódzkiego getta. Nie do końca rozumie, co ją czeka, ale wie jedno — nie potrafi żyć bez ukochanego. Ta decyzja staje się początkiem jej drogi przez głód, strach, upokorzenie i codzienne obcowanie ze śmiercią.

Laura szybko doświadcza brutalnej rzeczywistości getta. Skrajna bieda, wycieńczająca praca, wszechobecny lęk i nieustanna walka o przetrwanie stają się jej codziennością. Mimo to nie rezygnuje ze swojej misji — chce uczyć dzieci, podtrzymywać w nich namiastkę normalności i nadziei. Najpierw pracuje w szkole, później, gdy ta zostaje zamknięta, organizuje lekcje w domach. Z czasem jednak edukacja staje się luksusem, na który coraz mniej rodzin może sobie pozwolić. Priorytetem jest przeżycie kolejnego dnia.

Autorka bardzo wyraźnie pokazuje także relacje rodzinne — lojalność, strach o bliskich, rozpacz w chwilach rozłąki, gdy mąż Laury trafia do więzienia. Bohaterka jest postacią pełną determinacji i cichej odwagi. Nie jest wolna od lęku, ale mimo wszystko trwa — dla miłości, dla dzieci, dla nadziei.

Tematyka książki koncentruje się wokół wojny, Holokaustu, poświęcenia, odwagi cywilnej i moralnych wyborów. To również opowieść o sile edukacji jako formy oporu — o tym, że wiedza i nauka mogą być aktem sprzeciwu wobec odczłowieczenia. Przesłanie powieści jest mocne i uniwersalne: nawet w najciemniejszych czasach można zachować człowieczeństwo, a miłość bywa silniejsza niż strach.

Styl Anety Krasińskiej jest emocjonalny, obrazowy, ale wyważony. Autorka nie epatuje brutalnością, choć nie unika trudnych scen. Pisze w sposób przystępny, skupiając się na przeżyciach bohaterów i budowaniu napięcia. Dzięki temu historia wciąga i porusza, pozwalając czytelnikowi głęboko wczuć się w losy postaci.

Podczas lektury towarzyszy silne wzruszenie, bezsilność wobec ogromu tragedii, ale też podziw dla odwagi Laury. To książka, przy której trudno zachować dystans — momentami ściska w gardle, innym razem daje przebłysk nadziei.

„Nauczycielka z getta” to powieść historyczna z wyraźnym rysem obyczajowym, skierowana do czytelników literatury wojennej i tych, którzy cenią historie oparte na prawdziwych wydarzeniach. To lektura dla osób gotowych zmierzyć się z trudnym tematem, ale szukających w nim także światła.

To wstrząsająca, a jednocześnie pełna cichej siły opowieść o miłości, odwadze i wierności wartościom — książka, którą warto przeczytać, by pamiętać i by docenić siłę ludzkiego serca.

707 użytkowników ma tytuł Nauczycielka z getta na półkach głównych
103 użytkowników ma tytuł Nauczycielka z getta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nauczycielka z getta

Aneta Krasińska
Aneta Krasińska
Autorka o wielu obliczach, która w swych powieściach porusza problemy kobiet walczących z przeciwnościami losu. Z uporem pokonuje kolejne przeszkody, wciąż poszukując swojego miejsca w świecie. Głodna życia i nowych wyzwań, które inspirują ją do działania i pozwalają czerpać energię do pracy. Najlepiej odpoczywa w otoczeniu przyrody i zabytków. Zadebiutowała w 2015 roku powieścią „Finezja uczuć”, ukazującą trudne ludzkie wybory i ich konsekwencje. Od 2021 roku swe zainteresowania historią XX wieku z powodzeniem przelewa na karty powieści, przybliżając czytelnikom nieznane informacje.

Cytaty z książki Nauczycielka z getta

Aneta Krasińska Nauczycielka z getta Zobacz więcej