O pisaniu na chłodno

Okładka książki O pisaniu na chłodno autora Remigiusz Mróz, 9788381774048
Okładka książki O pisaniu na chłodno
Remigiusz Mróz Wydawnictwo: Edipresse kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2021-04-15
2021-04-15

Kup O pisaniu na chłodno w ulubionej księgarnii

Oceny książki O pisaniu na chłodno

OPINIE i DYSKUSJE o książce O pisaniu na chłodno

Dziękuję panie Mróz. Dzięki tej książce zrozumiałem, dlaczego po kilku Pana kryminałach i fantastyce nie mam ochoty na więcej. Jako bonus - także dlaczego nie mam ochoty na więcej dzieł Pana idola, Stephena Kinga. Jesteście obaj niezwykle sprawnymi, utalentowanymi i pracowitymi producentami książek. Ale mimo zróżnicowania tematów i, na co zwraca Pan uwag - form, nie mogę się oprzeć wrażeniu schematyczności. Teraz myślę, że wynika to właśnie z Pana rzemieślniczego warsztatu.
Ta książka napisana jest równie sprawnie jak inne, a może nawet lepiej, bo z zainteresowaniem dotrwałem do końca. Pomógł w tym niezrównany pan Krzysztof Gosztyła. Przeszkadzało jednak i irytowało rażące samochwalstwo i poczucie własnej wspaniałości autora.

Ciekawa książka. Łączy biografię Remigiusza Mroza z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi pisarstwa.

Skoro przy stercie innych obowiązków i wyjazdów, udało mi się połknąć tę książkę w dwa dni (gdyby to był wolny czas, za pewne wystarczył by ten jeden),to jest to wystarczający dowód, że p. Mróz potrafi pisać wciągające książki, nawet jeśli to nie jest kryminał.

Bardzo podobała mi się część biograficzna. Może dlatego, że już sama młodość pisarza jest tak opisana jak fabuła dobrego filmu. I chodzi tu nie tyle o nagłe, życiowe zwroty akcji czy ciekawe wspomnienia. To raczej sposób w jaki opowiada swoją własną historię.

Przednia lektura dla fanów i tych, którzy też chcieliby kiedyś znaleźć swoją książkę na sklepowych półkach.

Trawi mnie tylko jedno pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi. Otóż - autor opowiada o tym jak wszedł w rytm pisania od rana do południa, po przerwie, wracając do niego również pod wieczór. Wynika z tego jasno, że oddał się całkiem pisaniu. I był to okres kiedy debiutował. Moje pytanie brzmi - z czego się utrzymywał? Nie wiem, może gdzieś nie doczytałem i to były jakieś czasy około studenckie, gdzie czasu wolnego, zależnie od trybu życia może być sporo.

Tak czy owak - "O pisaniu na chłodno" to super gratka dla aspirujących autorów. Dobre rady od pisarza, dla pisarzy, którzy już tak naprawdę są nimi w sercu, tylko jeszcze nie przelali tego na papier.

2565 użytkowników ma tytuł O pisaniu na chłodno na półkach głównych
500 użytkowników ma tytuł O pisaniu na chłodno na półkach dodatkowych

Remigiusz Mróz
Remigiusz Mróz
Polski pisarz, autor powieści kryminalnych oraz cyklu publicystycznego „Kurs pisania”. Ukończył z wyróżnieniem Akademię Leona Koźmińskiego w Warszawie, gdzie uzyskał stopień naukowy doktora nauk prawnych. Laureat Nagrody Czytelników Wielkiego Kalibru z 2016 roku za powieść pt. „Kasacja”. W 2017 roku ujawnił się jako Ove Løgmansbø, autor kolejnych trzech powieści. Jego książki były nominowane w Plebiscycie Książka Roku lubimyczytać.pl w kategorii kryminał, sensacja, thriller. Otrzymał dotąd dwie statuetki. Seria z Joanną Chyłką stała się podstawą serialu „Chyłka. Zaginięcie” w reżyserii Łukasza Palkowskiego z Magdaleną Cielecką w roli głównej. Wykupiono także prawa do ekranizacji innych serii autora - z komisarzem Forstem i cyklu „W kręgach władzy”. Zwycięzca plebiscytu „Książka Roku 2024” w kategorii Science fiction za książkę "Operacja Mir".

Okładka książki Sierżant Cuff 2 Krzysztof Komander, Kinga Krzemińska
Sierżant Cuff 2 Krzysztof Komander, Kinga Krzemińska
Okładka książki Zabójczy pocisk Wojciech Chmielarz, Ryszard Ćwirlej, Marta Guzowska, Jakub Małecki, Robert Małecki, Marta Matyszczak, Remigiusz Mróz, Joanna Opiat-Bojarska, Łukasz Orbitowski, Katarzyna Puzyńska, Małgorzata Rogala, Olga Rudnicka, Tomasz Sekielski, Bartosz Szczygielski

Cytaty z książki O pisaniu na chłodno