Metro 2033

Okładka książki Metro 2033 Dmitry Glukhovsky
Okładka książki Metro 2033
Dmitry Glukhovsky Wydawnictwo: Insignis Cykl: Metro (tom 1) Seria: Uniwersum Metro 2033 fantasy, science fiction
Metro (tom 1)
2010-02-24
2010-02-24
Paweł Podmiotko
Tagi:
Metro Metro 2033 Metro 2034 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky wojna nuklearna mutanci świat postnuklearny

Patronaty LC

Książki autora

Na prawdę bardzo dobre postapo.
Czytałam tę książkę w liceum i wtedy zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Główny bohater, choć nieco irytujący, zabiera czytelnika w niezapomnianą podróż po metrze w postapokaliptycznej Rosji. Różnorodność świata, intrygi poszczególnych frakcji, świetnie poprowadzona narracja sprawiają, że książkę czyta się z zapartym tchem! Czy Artem podoła swemu zadaniu? Co czyha na niego w odmętach metra? Serdecznie polecam dowiedzieć się na własnej skórze ;)

Na prawdę bardzo dobre postapo.

więcej Pokaż mimo to

Ciekawa koncepcja, niesamowity klimat. Odkrywanie każdej kolejnej stacji było ucztą dla wyobraźni. Zakończenie było zaskakujące, nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Jednak mam wrażenie, że niektóre momenty były niepotrzebnie przeciągnięte, dłużyły się. Natomiast bohaterów w pewnym momencie namnożyło się tylu, że łatwo było zapomnieć, kto był kim.

Przetrwałem, ale bardzo mnie nudziła.

Przetrwałem, ale bardzo mnie nudziła.

Świetna książka, akcja cały czas się dzieje i człowiek wciąż jest ciekawy kolejnego rozdziału. Sympatyczni bohaterowie i mocna końcówka

Cała seria Metro to majstersztyk!

Cała seria Metro to majstersztyk!

Obrazem wojny atomowej straszono nas w wielu filmach. W trylogii „Metro” powierzchnia planety zostaje skażona. Akcja toczy się 20 lat po wojnie w moskiewskim metrze, gdzie część ludzi skryła się przed atakiem atomowym. Nie wiemy ile ludzi ocalało, ani czy gdzieś poza podziemiami metra żyją inni przedstawiciele rasy ludzkiej. Poziom radiacji na powierzchni jest za duży dla powrotu ludzkości na zewnątrz. Poza śmiertelnym promieniowaniem czyhają jeszcze inne niebezpieczeństwa w postaci mutantów.

Głównym bohaterem „Metro 2033” jest młody chłopak - Artem. Żyje on na stacji WOGN, która jest położona na północnym skraju sieci moskiewskiego metra. Pewnego dnia pojawia się nowe zagrożenie. Czarni - inteligentne formy żyjące na powierzchni tuż przy WOGNie. Do sprawdzenia tego zjawiska zostaje ściągnięty Hunter, który jest stalkerem i członkiem Zakonu. Niestety jego misja nie udaje się, a Artem musi ruszyć w głąb metra, aby ratować swoją stacje. Zagrożenie jest tak wielkie, że może zagrażać całej ludzkości zgromadzonej w metrze.

więcej Pokaż mimo to

Mam wrażenie, że książka jest zbyt krótka jak na to, ile autor chce nam przekazać. Mam nadzieję, że w kolejnych częściach się rozwinie :)
Mimo, że nie wszystko zostało poprowadzone tak, jakbym chciała, to uważam, że naprawdę warto przeczytać!

Końcówka to absolutny szok, przez co nie można się doczekać dalszego ciągu historii.

Jeśli chcesz spojrzeć na świat po wojnie nuklearnej, to jest to świetna powieść. Mroczna, smutna ale zarazem fascynująca i nie pozwalająca się oderwać.

Chodzą po kanałach i maja halucynacje od picia herbaty z grzybów.

Chodzą po kanałach i maja halucynacje od picia herbaty z grzybów.

• Przeczytane
    30 566