Strażnicy dusz

- 2022-03-23
- 2022-03-23
- 2020-09-01
- Agnieszka Brodzik
Yadriel, transpłciowy homoseksualny chłopak, podobnie jak reszta jego rodziny, ma dar porozumiewania się z duchami. Niestety familia nie do końca go rozumie, przez co przypisuje mu żeńską rolę w całej społeczności. Na domiar złego, kuzyn głównego bohatera zostaje zabity, co prowadzi do wszczęcia śledztwa.
Odsunięty od poszukiwań Yadriel, razem z przyjaciółką, na własną rękę postarają się rozwiązać sprawę zabójstwa. Na swojej drodze przypadkowo napotkają przystojnego ducha Juliana, który nie jest gotowy odejść w zaświaty.
Yadriel i Julian odkrywają, że mogą sobie wzajemnie pomóc w osiągnięciu celu. Jednak im więcej czasu Yadriel spędza z Julianem, tym trudniej im się rozstać.
Strażnicy dusz to bestsellerowa powieść Aidena Thomasa. Jedyna w swoim rodzaju książka fantasy young adult z paranormalnym romansem LGBTQ+!
Kup Strażnicy dusz w ulubionej księgarni
Oceny książki Strażnicy dusz
870 użytkowników ma tytuł Strażnicy dusz na półkach głównych- Chcę przeczytać 478
- 2022 27
- Fantastyka 10
- 2023 10
- Fantasy 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strażnicy dusz
Książka nie jest zupełnie płytka, ale jest głęboka jak brodzik. Kreacja bohaterów jest powierzchowna. Apogeum tej kiepskiej kreacji to dla mnie postać złego wujka, który zachowuje się jak złoczyńca z bajki i ma bardzo płytką motywację. Akcja jest przewidywalna i niewciągająca, musiałem się naprawdę męczyć, żeby dojść do końca tej książki. Romans głównych bohaterów został napisany dość słabo. Przedstawienie kultury latynoamerykańskiej też mnie nie zachwyciło. Osobiście uwielbiam literaturę, która bardzo głęboko wnika w psychikę, motywację i moralność bohaterów oraz zawiera dogłębną refleksję o poruszonych problemach. Ta pozycja jest więc zdecydowanie nie dla mnie. Może jeśli ktoś nie ma takich wymagań wobec książek i szuka głównie rozrywki, to "Strażnicy dusz" mu się spodobają. Co do samego wydania, myślę, że lepiej niż słowniczek sprawdziłyby się przypisy, zwłaszcza, że nie wszystkie zwroty zostały przetłumaczone.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przepadam za literaturą young adult – rzadko sięgam po ten gatunek, bo często razi mnie jego przewidywalność i zbyt prosty sposób przedstawiania emocji. Dlatego Strażnicy Dusz Aidena Thomasa były dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – światełkiem w tunelu wśród powieści młodzieżowych, które zazwyczaj nie trafiają w mój gust. To historia dojrzała, emocjonalna i poprawnie napisana, łącząca magię, tożsamość i duchowość z realizmem życia młodego człowieka.
Już od pierwszych stron czuć, że książkę pisała osoba o wyraźnie lewicowych poglądach – w duchu amerykańskiego liberalizmu. Thomas wspomina o kwestiach społecznych, takich jak wysiedlenia latynoskich imigrantów, ale nie rozwija ich w głąb. Traktuje je raczej jako bolesne tło, które rozdziela rodziny i kształtuje ich pamięć. Autor skupia się nie na polityce, lecz na jednostce – na emocjach, codziennych zmaganiach i potrzebie przynależności.
Sercem tej opowieści jest motyw rodziny, który przewija się przez całą książkę. W społeczności brujos i brujas magia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie – stanowi spoiwo, ale też źródło konfliktu. To właśnie rodzinna tradycja, która powinna łączyć, zaczyna dzielić. Starsze pokolenia nie potrafią zrozumieć młodych, którzy myślą i czują inaczej. Ten wątek przypomina nieco „Nasze magiczne Encanto” Disneya – tam również rodzina, obdarzona niezwykłymi mocami, musi zmierzyć się z własnymi oczekiwaniami i lękiem przed utratą więzi.
W centrum tej dynamiki stoi Yadriel, chłopak transpłciowy, którego dwoista natura stanowi oś emocjonalną książki. Z jednej strony odczuwa żal i poczucie odrzucenia – rodzina nie uznaje w pełni jego tożsamości, przez co nie może brać udziału w obchodach Día de Muertos jako mężczyzna. Z drugiej – Yadriel pragnie akceptacji i miłości bardziej niż czegokolwiek innego. Czuje się rozdarty między potrzebą bycia sobą a lękiem przed samotnością. Nie chce żyć w kłamstwie, ale wie, że prawda może go jeszcze bardziej oddalić od bliskich.
Thomas doskonale wyważył emocje – nie ucieka w przesadny patos, nie rozciąga dramatyzmu. Wprowadza za to subtelny humor i ciepło, przede wszystkim dzięki postaci Juliana – ducha chłopaka, którego Yadriel przypadkiem przyzywa. Julian jest bezpośredni, zabawny i autentyczny, a jego obecność wielokrotnie mnie rozśmieszyła. Stanowi przeciwwagę dla delikatnej, nieco melancholijnej natury Yadriela i wprowadza do powieści energię oraz optymizm.
Wszystko to zanurzone jest w magiczno-realistycznej atmosferze Meksyku – pełnej barw, duchów i wierzeń zakorzenionych w kulcie La Santa Muerte oraz w obchodach Día de Muertos. Thomas łączy te elementy z amerykańską codziennością w sposób naturalny i poetycki, tworząc świat, w którym granica między życiem a śmiercią staje się płynna, a przeszłość, wiara i emocje wzajemnie się przenikają.
Minusikiem, ale chyba polskiego wydania jest niekompletny słowniczek. Jako, że uczyłam się hiszpańskiego, podstawy pomogły mi zrozumieć kontekst niektórych słów/zdań, bez konieczności sięgnięcia po telefon, ale po co w takim razie tworzyć tłumaczenia, skoro zawarte jest kilka słów na krzyż? Zwłaszcza, że w języku hiszpańskim istotne są końcówki, które określają zaimki w zwrotach stosowanych względem głównego bohatera. Fajnie, jakby znalazło się dodatkowe objaśnienie na ten temat.
Nie przepadam za literaturą young adult – rzadko sięgam po ten gatunek, bo często razi mnie jego przewidywalność i zbyt prosty sposób przedstawiania emocji. Dlatego Strażnicy Dusz Aidena Thomasa były dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – światełkiem w tunelu wśród powieści młodzieżowych, które zazwyczaj nie trafiają w mój gust. To historia dojrzała, emocjonalna i poprawnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza książka, którą do tej pory czytałam w tym roku. Lub którą do tej pory czytałam - kropka?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka jest wspaniała, ale polskie wydanie jest straszne. Zamiast dawać slowniczek na koniec mozna uzywać stópek, wiecie? Zwłaszcza, że nie wszystkie zwroty zostałe przetłumaczone i musiałam w pewnym momencie zapytać wujka google co znaczy pewne słowo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThis is a really good book. It contains a well thought out plot and great characters (the representation!). I had some issues with the pacing - the middle of the book was a bit too slow, and the end seemed rushed. The story was a bit predictable, but it didn't really bother me.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuża polecajka, moi drodzy!
Duża polecajka, moi drodzy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper się czyta, postacie są ciekawe i rozwinięte, fabuła jest bardzo fajna, lore genialny, czuć klimat i ostanie 100 stron przeczytałam na jednym wdechu, bo bałam się, że coś przoczę i nie uhonoruje tej książki wystarczająco.
„Strażnicy dusz” to ciepła i przejmująca historia. Ukazuje do czego mogą doprowadzić uprzedzenia i niezrozumienie. Sięgając po tą książkę byłam przekonana, że wątek romantyczny będzie przewodził a okazało se, że był bardzo subtelny. Chociaż ostatecznie dodało to uroku całości. Autor poświęca dużo uwagi aby pokazać jak kultura i tradycje wpływają na ukształtowanie światopoglądu. Czytanie jest przyjemne i można łatwo się wciągnąć. Pojawiło się trochę zwrotów po hiszpańsku, jednak można wywnioskować z kontekstu co one oznaczają i nie trzeba co chwilę zaglądać do słownika. Łatwo można odgadnąć jak zakończy się historia, jednak jest to w pewnym znaczeniu jej zaleta. Bohaterów da się szybko polubić, nawet jeśli decyzje przez nich podejmowane są czasem pochopne i chaotyczne. Można powiedzieć, że jest to faktycznie jedna z ciekawszych książek fantasy jakie czytałam. Zauważyłam niestety, że pojawiło się kilka błędów w tłumaczeniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4.5/5
4.5/5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Strażnicy dusz" Aidena Thomasa to paranormalny romans opisujący historię Yadriela, transpłciowego chłopaka szukającego swojego miejsca w społeczności. Akcja rozwija się w bardzo przyjemnym tempie, książka jest lekka, czyta się ją szybko. Bardzo podoba mi się okładka, która w pełni oddaje klimat opowieści. W moją pamięć zapadła kwestia przywiązania do kultury i tradycji. Zakończenie jest satysfakcjonujące. Niestety nie podobał mi się fakt, że co 2-3 strony musiałem kartkować do tyłu książki, by zobaczyć co oznacza dana fraza w języku hiszpańskim. Romans był dość szybko opisany, ciężko było mi w niego uwierzyć. Wątki poboczne są płaskie, tylko zapychają strony. Podczas lektury nie zabrakło momentów w których się wzruszyłem ;)
Polecam!
"Strażnicy dusz" Aidena Thomasa to paranormalny romans opisujący historię Yadriela, transpłciowego chłopaka szukającego swojego miejsca w społeczności. Akcja rozwija się w bardzo przyjemnym tempie, książka jest lekka, czyta się ją szybko. Bardzo podoba mi się okładka, która w pełni oddaje klimat opowieści. W moją pamięć zapadła kwestia przywiązania do kultury i tradycji....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat w tej książce jest bardzo ciekawie wykreowany, potrafiłem sobie dobrze wyobrazić miejsca, gdzie bywali bohaterowie jak i samych bohaterów. Postacie dało się bardzo łatwo polubić, główny bohater i jego doświadczenie jako osoby transpłciowej jak dla mnie - w punkt. Ciekawie się czytało o tych rzeczach, które mnie też dotyczą. Uwielbiam taką pozytywną reprezentację osób queerowych w książkach. Klimat wierzeń i kultury meksykańskiej był moim zdaniem świetny, uwielbiam ten pomysł, który autor miał na to. Jedyne czym się zawiodłem, to to, że niestety zakończenie było przewidywalne, o ile zaskoczyłem się gdzie finałowa akcja się odbywała, to wiedziałem prawie od początku kto za wszystkim stał.
Świat w tej książce jest bardzo ciekawie wykreowany, potrafiłem sobie dobrze wyobrazić miejsca, gdzie bywali bohaterowie jak i samych bohaterów. Postacie dało się bardzo łatwo polubić, główny bohater i jego doświadczenie jako osoby transpłciowej jak dla mnie - w punkt. Ciekawie się czytało o tych rzeczach, które mnie też dotyczą. Uwielbiam taką pozytywną reprezentację osób...