Tresowany mężczyzna

2021-11-10
2021-11-10
1998-01-01
Witold Turopolski

Kup Tresowany mężczyzna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tresowany mężczyzna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tresowany mężczyzna

Diss na baby (i w dużej mierze też na mężczyzn). Niby satyra, niby przesadzone, ale momentami zbyt prawdziwe żeby przejść obok tej lektury kompletnie obojętnie.

Czy kobiety rządzą światem i owinęły sobie mężczyzn wokół palca? Czy mężczyźni są tylko utrzymywani w błogiej niewiedzy odnośnie swojego „miejsca w stadzie”? Esther Vilar rozważyła wszystkie pytania tego typu w jednej książce i odpowiedź na nie brzmi TAK. Nietypowo opowiada o codzienności każdego z nas, z naciskiem na różnicę między podziałem na płcie. Wiadomo, przesadza i ironizuje, ale czy napewno nie ma w tym wszystkim ziarna prawdy, które niechętnie musimy przyjąć jako „prawdę objawioną”? Kobiety to stworzenia pełne intryg, przebiegłości i stanowczości, które dobrze odnajdują się w sytuacjach niestandardowych, czy mężczyźni też to potrafią, czy wolą polegać na wiedzy i doświadczeniu „płci pięknej”?

Pierwszy raz, aż tak trudno było mi wybrać cytat, który najbardziej do mnie trafia. Poziom przesady i mimo to prawdziwości niektórych sytuacji był wręcz niebotyczny. Nie jestem przekonana czy, aż tak mężczyźni są „uwikłani” w intrygi kobiet. Napewno w dużym stopniu jest to prawdą. Obie płcie mają „coś za uszami”, co pięknie pokazują przykłady, aktualne również dzisiaj, mimo, że minęło już ponad 50 lat od pierwszej publikacji. Postrzeganie kobiet jako jednostek słabych skończyło się wraz z wojną i uświadomieniem społeczeństwu jak ważną rolę podczas niej pełniły kobiety - jako pielęgniarki, łączniczki i agentki. W dużej mierze kobiety to manipulatorki - z tym się zgodzę, ale to jak naginają świat do własnych potrzeb powinno być moim zdaniem wiedzą ogólnodostępną.

Nie dziwie się, że autorka była piętnowana przez napisanie tej książki, ale podziwiam jej odwagę i dystans do rzeczywistości. Uśmiałam się co nie miara z niektórych porównań i trafności stwierdzeń, co nie zmienia faktu, że nawet w tym czasem wole zwykły umiar i tego właśnie mi brakowało.

Przewrotna książka o tym jak patriarchat szkodzi obu płciom, robi niezłą rewolucję w głowie:) Ciężko czytało się przez powtarzające się wątki i obrażanie obu płci:) nawet jeśli przyjmiemy, że to ironia.

386 użytkowników ma tytuł Tresowany mężczyzna na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł Tresowany mężczyzna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tresowany mężczyzna

Esther Vilar
Esther Vilar
Esther Vilar (ur. w 1935 r.),niemiecka pisarka pochodzenia argentyńskiego, jest autorką powieści („Matematyka Niny Gluckstein”, „Na dziewczęcej skórze”) i dramatów, a także utworów z pogranicza filozofii, socjologii i etyki. Zasłynęła cyklem eseistycznym: „Tresowany mężczyzna”, „Płeć poligamiczna” i „Koniec tresury”, w którym wystąpiła przeciwko koncepcjom ruchu Women’s Liberation. W roku 1980 wydała prowokacyjną książkę „Starość jest piękna”, atakującą kult młodości w kulturze Zachodu, w 1982 zaś sensację wywołała jej sztuka „Amerykańska papieżyca”, podejmująca temat roli kobiety w Kościele katolickim.

Cytaty z książki Tresowany mężczyzna