Jak Polska zbawiała świat. Mesjasze i prorocy
Państwa, narody czy plemiona tworzą mity i legendy, które uzasadniają ich istnienie i przydają im nadprzyrodzonego wymiaru. Nie inaczej jest z nami, Polakami. Nasi przodkowie przed wiekami wierzyli, że polskie dzieje nie zaczęły się od Mieszka I, lecz od od biblijnego Noego i jego synów.
Dowodzili tego liczni kronikarze, a szlachta przyjmowała ich wywody przekonana, że jest „narodem wybranym” - potomkami legendarnych Sarmatów. Polacy mieli też być wybrańcami Boga i w roli przedmurza bronić katolicyzmu przed islamem. Ten sam Bóg doprowadził do upadku Rzeczypospolitej, aby dzięki polskiej ofierze, odkupieniu na wzór Chrystusowego, odrodził się nowy, lepszy świat - pisali w XIX wieku na emigracji romantyczni poeci z Mickiewiczem na czele.
Jerzy Besala prowadzi czytelników w tajemniczy i fascynujący świat polskich mitów, przepowiedni, mistycznych uniesień, proroków i wieszczów, którzy opiewali narodowe posłannictwo. Spotkamy tu sarmackich pisarzy, żydowskiego przechrztę Jakuba Franka, kozackiego lirnika Wernyhorę, filozofa Józefa Hoene-Wrońskiego, wreszcie romantyków Adama Mickiewicza i Juliusza Słowackiego oraz ich nawiedzonego mentora Andrzeja Towiańskiego.
Kup Jak Polska zbawiała świat. Mesjasze i prorocy w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak Polska zbawiała świat. Mesjasze i prorocy
34 użytkowników ma tytuł Jak Polska zbawiała świat. Mesjasze i prorocy na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- Historia 2
- Religia, filozofia 1
- Biblioteka 1
- 01. Epub+ 1
- E-book 1
- 2019 1
- Z innej półki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak Polska zbawiała świat. Mesjasze i prorocy
Umęczyłem się podczas czytania tej książki, niczym Jezus podczas noszenia Krzyża. Książka rzeczywiście najeżona jest cytatami ze źródeł. Nie świadczy to jednak dobrze o autorze, ponieważ nie ma tam dobrego przełożenia na bardziej zrozumiały język. W przypadku teologii Towiańskiego nie jestem zdziwiony, ale gdy autor przytacza teksty z XVI wieku, np. tekst Dembołęckiego, to myślę że pan Besala jako historyk obyty ze źródłami, mógł lepiej i czytelniej wyłożyć to, co Dembołęcki napisał, a tak to trzeba miejscami samemu przebrnąć przez cytaty pełne archaizmów i stylistykę tamtych czasów, czyli poniekąd trzeba domyśleć się, co Dembołęcki chciał przekazać w danym zdaniu. Dużo lepsze są rozdziały o Franku i frankistach, Wernyhorze i Postscriptum.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat szeroko nie znany, autor opisuje polskich proroków, bardzo ciekawa część dotycząca Mickiewicza.