Okładka książki Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią autora Daniel Koziarski, Wojciech Obremski, 9788382194104
Daniel KoziarskiWojciech Obremski Wydawnictwo: Novae Res popularnonaukowa
popularnonaukowa
2021-07-21
2021-07-21
9788382194104

Kup Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Ciekawy leksykon poświęcony polskiemu komiksowy z czasów PRL. Każdej pozycji autorzy poświęcają krótki felieton przybliżający historię jego powstania oraz autorów. Trochę szkoda, że pozycja nie ukazała się w formie albumowej gdzie obok tekstu dostalibyśmy kilka przykładowych plansz opisywanego dzieła. Dostajemy jedynie ilustrację okładki (dobre i to).

Podróże przez burze, komiksy to jest to! Śpiewała Majka Jeżowska. Piękna okładka z niektórymi bohaterami wspaniałej lektury. Daniel Koziarski (autor "Kapitana Szpica") oraz Wojciech Obremski (napisał inną książkę poświęconą tematyce komiksu "Krótka historia sztuki komiksu w Polsce 1945-2003") stworzyli pięknie wydane kompendium wiedzy o polskim komiksie.
Jest to subiektywny leksykon dla wszystkich zainteresowanych sztuką komiksu. Fascynujące ilustracje bezpośrednio pochodzące z tych komiksów, które pozwalają "zobaczyć" o co chodzi w tekście prozatorskim. Czyta się szybko i przyjemnie. Można sporo się dowiedzieć, a to najważniejsze. Obszerna bibliografia z pozwala na uzupełnienie wiadomości. Plus za spis ilustracji, ale ogromny minus za brak spisu treści! Musicie odnajdywać interesującą Was tematykę (jeśli jest) po spisie ilustracji. Nie sądzę, aby w leksykonie spis treści był zbędny, chociaż faktycznie hasła są ułożone alfabetycznie.
Ciekawie czyta się wypowiedzi samych twórców na temat ich dzieł. Szkoda, że nie są to jednak wypowiedzi specjalnie dla twórców tego leksykonu. Na przykład Grzegorz Rosiński od "Thorgala" mówi o stworzeniu komiksu jako zadaniu do wykonania. Po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego współpraca ze scenarzystą na Zachodzie była niemal niemożliwa, seria rozwijała się tak prężnie... Plansze często ginęły, więc artysta musiał ostatecznie wyjechać i nigdy nie wrócił do Polski na stałe. Wybrał świat wikingów, bo nie ma w nim cenzury. Wyeliminował wszelką współczesność, aby była to neutralna historia. Nie ma w nim też nieuzasadnionej przemocy i wulgarności. Cykl spotkał się z dużym zainteresowaniem wśród czytelników. Przetłumaczono go także na tak rzadkie języki jak arabski czy koreański. Tu też ciekawostka: amerykański wydawca stanowczo domagał się przywdziania nagich piersi jednej z bohaterek, a rysownik szybko szukał czegoś na kształt stanika. Doczekał się także słuchowiska, a głosu Thorgalowi użyczył aktor Jacek Rozenek. Grzegorz Rosiński zrezygnował jednak z tworzenia kolejnych tomów, ale sprawuje opiekę artystyczną nad serią i chętnie pojawia się na przykład na Międzynarodowym Festiwalu Komiksów w Łodzi.
Mniej więcej w takim stylu, który odpowiednio skróciłam, jest prowadzony cały leksykon- fakty, ciekawostki, anegdoty, ale przede wszystkim widać pasję twórców do komiksu. Dla fanów i wszystkich, którzy chcą się czegoś o komiksie więcej dowiedzieć.

Jest to subiektywny...

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” przyznaje, że to przysłowie idealnie oddawało moją wiedzę na
temat komiksu okresu PRL. O ile z zagranicznymi komiksami kontakt miałem nie raz, o tyle z
rodzimego rynku kojarzyłem jedynie Thorgala oraz „Tytusa, Romka i A’Tomka”. Czy mój stan wiedzy
diametralnie zmienił się po lekturze? Zanim padnie odpowiedź na to pytanie, kilka słów o samej
pozycji.
Książka ma charakter encyklopedyczny. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu
komiksowi/serii i zbudowany jest w podobny sposób. Poza tytułem, autorami i planszą lub stroną
tytułowa komiksu jest też krótki rys każdego dzieła, np. krótki opis fabuły, okoliczności powstawania
komiksu czy kilka słów na temat jego autorów.
Jestem pod ogromnym wrażeniem jak wiele się dowiedziałem z tej książki. Z pewnością, nie
wyczerpuje ona tematu, bo sami autorzy podkreślają, że ich wybór jest subiektywny. Jednak
zamieszczenie zarówno tych popularnych jak i mało znanych tytułów sprawia, że będzie to
interesująca lektura nie tylko dla osób nowych w temacie. Ogromnym atutem jest przystępność tej
pozycji. Dzięki wielu ciekawostkom możemy doskonale wczuć się w klimat epoki. Dodatkowym
walorem jest możliwość poznania znakomitych, a często nieco zapomnianych, autorów rodzimych
komiksów. „Od Nerwosolka…” to doskonała książka dla osób w każdym wieku. Dla jednych będzie
sentymentalną podróżą w przeszłość, dla innych możliwością poznania popkultury z czasów ich
rodziców czy dziadków.

126 użytkowników ma tytuł Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Okładka książki Komiks i my - 18 Fazekas Attila, Tibor Cs. Horváth, Daniel Koziarski, Jerzy Wróblewski, Sławomir Zajączkowski, praca zbiorowa
Okładka książki Relax nr 52 Artur Biernacki, Frank Frazetta (ilustrator), Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Daniel Koziarski, Erik Larsen, Andrzej Łaski, Jaro Leone, Marcin Osuch, Paweł Przygoda, Karol Weber, Andrzej Włudecki, Łukasz Zabdyr, Mariusz Zabdyr
Okładka książki Zeszyty komiksowe #40: Erotyka Marcin Bałczewski, Dawid Bordewicz, Wojciech Ciesielski, Weronika Dobrowolska, Katarzyna Drewek-Wojtasik, Jarosław Ejsymont, Mateusz Godlewski, Dominika Gracz-Moskwa, Rafa Janko, Natalia Jura, Marta Kostecka, Daniel Koziarski, Błażej Kurowski, Kalina Morawska, Tomasz Niewiadomski, Beata Pytko, Adam Rusek, Rafał Otoczak Tomczak, Grzegorz Wawrzyńczak, Przemysław Wideł, kth
Okładka książki BZIK. Bielski Zin Komiksowy #8 ALGOYO, J.P. Ahonen, Celina Cyganik, Kinki, Adam Kołodziejski, Dominik Kozaczko, Joanna Kozaczko, Daniel Koziarski, Mc$, Krzysztof Otorowski, Karolina Przybył, Paweł Przygoda, Łukasz Sokół, Rafał Węglarz, Kacper Wilk
Okładka książki Piraci z Wysp Szczęśliwych. Machinacje czasu Daniel Koziarski, Artur Ruducha
Piraci z Wysp Szczęśliwych. Machinacje czasu Daniel Koziarski, Artur Ruducha
Okładka książki BZIK. Bielski Zin Komiksowy #7 J.P. Ahonen, Maciej Bińkowski, Łukasz Dolny, Tomasz Grodecki, Rafa Janko, Kinga Kalicińska, Natalia Kołodziejska, Adam Kołodziejski, Zoltán Koska, Daniel Koziarski, Łukasz Kuciński, Mc$, Szilárd Pap, Gyula Pozsgay, Paweł Przygoda, Dorota Ryst, Mateusz Smoter, Telari, Rafał Otoczak Tomczak, V. Farina, Artúr Várai, Ale Xa
Okładka książki Cthulhu wyemancypowany Dawid Bordewicz, Margot Ćma, Doctah Disco, Magdalena Górecka, Daniel Koziarski, Łukasz Kuciński, Łukasz Łęcki, Damian Lesicki, Mateusz Leszczyński, Adam Loraj, Piotr Markowski, Przemysław Miziołek, Monaruke, Eśka Możejko, Jacek Murawski, Urszula Sarnowska, Michalina Targosz, Patryk Wójcik

Cytaty z książki Od Nerwosolka do Yansa: 50 komiksów z czasów PRL-u, które musisz przeczytać przed śmiercią

Ciekawostki historyczne