Zdobywca. Władcy Łuku

Okładka książki Zdobywca. Władcy Łuku autora Conn Iggulden,
Okładka książki Zdobywca. Władcy Łuku
Conn Iggulden Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Cykl: Zdobywca (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Zdobywca (tom 2)
Genghis: Lords of the Bow
2021-05-26
2015-10-28
Anna Fejdych, Jarosław Fejdych

Kup Zdobywca. Władcy Łuku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zdobywca. Władcy Łuku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zdobywca. Władcy Łuku

Co za okrucieństwo Mongołów. Powieść - zbeletryzowana historia podboju Chin przez Czyngiz chana. Świetnie napisana.

Po pierwszej części nadal fajnie się czyta, ale już trochę w koło Macieju.

Po pierwszej części nadal fajnie się czyta, ale już trochę w koło Macieju.

We "Władcy łuku" pisarz Conn Iggulden snuje swoją niezwykłą opowieść o Dżyngis -Chanie. To druga część powieści historycznej zatytułowanej "Zdobywca".
Mongolskie stepy zamieszkiwane były przez liczne plemiona. Przez wieki walczyły one ze sobą o władzę, pastwiska, konie, owce i kozy.
Mówiły różnymi językami, miały inne tradycje i czciły swoich bogów. Do czasu.
Kiedy pojawił się Temudżyn z Wilków i odkrył, że za wielowiekowymi waśniami stoją przekupni Kinowie, którym zależało na skłócaniu wojowniczych plemion, czyni on rzecz niemożliwą- jednoczy pod swoją silną ręką cały lud mongolski, czyniąc z niego naród.
Nie przychodzi mu to jednak łatwo- chanowie poszczególnych szczepów nie chcą pozbyć się władzy a członkom plemion niełatwo przestawić się na wspólnotowe działania.
Mimo tego naród Dżyngisa rośnie w siłę.
A nie jest to naród spokojny, szukający pokoju. To bezwzględni wojownicy, doskonali jeźdźcy i łucznicy, wytrzymali i konsekwentni. Nie potrafią usiedzieć w miejscu. Jako zemstę za wieloletnie knowania uderzają na państwo Kinów. Miasta nie do zdobycia padają pod siłą i sprytem mongolskiej armii.
Yenking (Pekin) też pada...
Iggulden ma dar opowiadania historii. Pod jego piórem dawne postaci ożywają a sceny przetaczają się przed naszymi oczyma. Pełne napięcia wydarzenia, mocne osadzenie historyczne, ciekawie poprowadzona fabuła, przekonujące dialogi.
Te książki się pochłania ♥️

Mówiły różnymi językami, miały inne tradycje i czciły swoich bogów. Do czasu.
Kiedy pojawił...

393 użytkowników ma tytuł Zdobywca. Władcy Łuku na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Zdobywca. Władcy Łuku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zdobywca. Władcy Łuku

Conn Iggulden
Conn Iggulden
Brytyjski pisarz, autor powieści historycznych. Studiował język angielski na Uniwersytecie Londyńskim, potem przez siedem lat był nauczycielem tego przedmiotu w szkole katolickiej w Londynie. Wraz z żoną i trójką dzieci mieszka w Hertfordshire.

Cytaty z książki Zdobywca. Władcy Łuku

Dodaj cytat z książki Zdobywca. Władcy Łuku