Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla

Okładka książki Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla autora Marcin Podolec, 9788366128613
Okładka książki Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla
Marcin Podolec Wydawnictwo: Kultura Gniewu Cykl: Bajka na końcu świata (tom 6) komiksy
komiksy
Bajka na końcu świata (tom 6)
2021-05-19
2021-05-19

Kup Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla

Poprzedni tom wprowadził jak do tej pory jedynego antagonistę w tej historii. Na dodatek nie był to żaden przerysowany czarny charakter, ale postać z dosyć tragiczną przeszłość. Czy tom szósty będzie opowiadał o konfrontacji z nim?

Wiktoria postanawia wyruszyć w poszukiwaniu Bajki. W tym celu korzysta z usług psiego detektywa. Rozpoczyna się „Operacja Trufla”.

Bardzo podobała mi się nowa postać detektywa Psa. Na pierwszy rzut oka wydaje się jedynie pewnym siebie chwalipietą. Szybko jednak okazuje się, że jednak jest trochę bystrzejszy niż można się było spodziewać. Szczególnie w pamięć zapadła mi jego teoria dotycząca przyczyn „końca świata”.

Mam mieszane uczucia co do wątku Pułkownika. Podobało mi się pokazanie jego mrocznej natury, szczególnie w stosunku do ułagodzonej wersji z poprzedniego tomu. Jest to groźny przeciwnik, który z łatwością potrafi manipulować innymi. Niestety zakończenie jego wątku było dla mnie zbyt proste.

Prosta kreska jest bardzo przyjemna dla oka. Udaje mu się połączyć bajkowość z ponurą wizją postapokalipsy.

Podsumowując, prawdopodobnie młodsi czytelnicy będą zadowoleni z lektury. Dla mnie jednak pewne rozwiązania fabularne były zbyt proste.

Bardzo...

Fajny komiks. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

Fajny komiks. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam

“Bajka na końcu świata” to pełna przygód, fantastyczna historia. Osadzona jest jednak w świecie smutnym, pustym i wydawać by się mogło, pozbawionym nadziei. Jednak jeśli istnieje choć iskierka nadziei na lepsze jutro i na udane zakończenie, Wiktoria i Bajka z pewnością się nie poddadzą.

Ciężko pisać o pojedynczych komiksach, dlatego zdecydowałam się przedstawić tom 5, 6 i 7 w jednym poście i bez spoilerów, dlatego żeby Was zachęcić, a nie odsyłać do recenzji pierwszego tomu.

Za mną już kolejne tomy zmagań w tym nieprzyjaznym świecie. “Odległe krainy”, “Operacja Trufla” oraz “Ognie na niebie” nieco rozwinęły wątek zagłady świata, ale wciąż wszystko jest zagmatwane i niewyjaśnione. Współczuję głównej bohaterce Wiktorii, która musi podołać temu wszystkiemu sama. Jednak czy jest tak naprawdę sama? Z początku była tylko ona i Bajka (czworonożna przyjaciółka),ale im dalej w historię tym pojawia się coraz więcej fantastycznych (dosłownie) postaci. Uwielbiam je! Niektóre tomy przepełnione są pustką, inne aż kipią od niecodziennych spotkań i nowych doświadczeń Wiktorii i Bajki.

Dziewczynkę i jej przyjaciółkę spotyka po drodze także wiele rozczarowań, smutków, rozstań i impulsywnych decyzji, których wszyscy po chwili będą żałować. “Bajka na końcu świata” to opowieść nie tylko o przetrwaniu, ale o ogromnej odwadze, sile ducha i dążeniu do marzeń w postapokaliptycznym świecie, w którym wydaje się, że nic już nie pozostało.

Bajka to też dobry komiks na wprowadzenie dzieciaków do tego ogromnego świata ilustracji, jednak zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdemu młodemu czytelnikowi spodoba się ta konkretna tematyka komiksów. Mojej córce się podoba, ale ona jest wychowana z fantastyką od urodzenia i jest niezwykle otwarta na różne tematy. Często im dziwniejsze i bardziej pokręcone, tym lepiej. Bajka niezwykle przypadła jej do gustu. Przecież jest Bajka, są inne przedziwne stworzenia, jest straszny klimat i arcyważna misja. Czego chcieć więcej?

78 użytkowników ma tytuł Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla

Okładka książki Pozytywka. Sekret Cypriana Benedicte Carboneill, Gijé
Pozytywka. Sekret Cypriana Benedicte Carboneill, Gijé
Okładka książki Aldobrando Luigi Critone, Gipi
Aldobrando Luigi Critone, Gipi
Okładka książki Chłopiec z gór Amélie Fléchais, Séverine Gauthier
Chłopiec z gór Amélie Fléchais, Séverine Gauthier
Okładka książki Hotel Dziwny. Przez zimę do wiosny Florian Ferrier, Katherine Ferrier
Hotel Dziwny. Przez zimę do wiosny Florian Ferrier, Katherine Ferrier

Cytaty z książki Bajka na końcu świata 6. Operacja Trufla