Niebiańskie osiedle

- Marcin Engel (tom 1)
- Czwarta Strona
- 2021-05-19
- 2021-05-19
- dziennikarz kryminał literatura polska niebezpieczeństwo obsesja polski kryminał powieść kryminalna szantaż śledztwo
Chcesz znaleźć spokój i ciszę? Chcesz w tym zwariowanym świecie trafić do wymarzonego miejsca, w którym otoczą cię życzliwość, miłość i ciepło płynące wprost z serca? Każdy ma prawo do zasłużonego odpoczynku po ciężkiej pracy. Ty również możesz mieć to wszystko na wyciągnięcie ręki. Niebiańskie Osiedle czeka na ciebie.
Czy można sprzedawać miejsca w niebie? Czy ktoś skorzysta z takiej oferty? Ile to kosztuje? Czy to uczciwe? Moralne?
Nowa seria, nowy bohater, uznana jakość. Ryszard Ćwirlej, prawdziwy mistrz kryminału, pokazuje zupełnie nowe oblicze! Poznajcie Marcina Engela – mistrza świata w kłopotach, dziennikarza śledczego z Poznania, mieszkającego w Warszawie.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wyróżniona opinia
Niebiańskie osiedle
Czy powieść kryminalna może być zabawna, a zarazem porażająco autentyczna i przerażająca? Ryszard Ćwirlej w mistrzowski sposób udowadnia, iż jest to możliwe. Autor stworzył swoistą, niebanalną mieszankę, jaka zarówno potrząsa prawdziwym przekazem, skłania do refleksji, ale i angażuje w nietypowe śledztwo, prowadzone przez wielowymiarowe, zabawne postacie, nadające całości relaksującego charakteru. Czy można wykupić sobie miejsce w niebie? I jak wielu ludzi zadaje sobie to pytanie codziennie, w normalnym życiu? Historia wielokrotnie zdążyła udowodnić, iż religia może być niesłychanie potężnym narzędziem wpływu, manipulacji. I choć wiara powinna być prywatną sprawą każdego człowieka, to od zawsze była ona wykorzystywana przez innych do osiągnięcia władzy bądź najprościej korzyści materialnych. Zaślepienie ludzkie nie zna granic i opowieść nakreślona przez Ryszarda Ćwirleja ukazuje to w genialny, przemyślany sposób. To, jak łatwo omamić człowieka, poraża i wprawia w osłupienie, a świadomość, że podobne historie dzieją się tuż obok nas, dosłownie zwala z nóg. "Niebiańskie osiedle" powinno być jedynie zabawną groteską, brutalnie obnażającą i wyśmiewającą ludzkie przywary, niestety, bliżej jej do normalnego życia, niż mogłoby się to początkowo wydawać. Bezsprzecznie, wykorzystana tematyka wzbudzi wiele emocjonujących dyskusji, udowadnia, iż autor nie boi się kontrowersyjnych zagadnień, czym wzbudza ogromne zainteresowanie czytelnika. Fundamentem tej porywającej powieści jest misternie uknuta intryga, jaka pochłania i angażuje czytającego bez pamięci, fundując mu przy tym moc silnych wrażeń. Nie tylko czujemy się jak naoczny świadek szokujących wydarzeń, ale wręcz stajemy się pełnokrwistym uczestnikiem, któremu może grozić poważne niebezpieczeństwo. Na ogromne brawa zasługują fenomenalne kreacje bohaterów, które wzbudzają lawinę skrajnych uczuć. Każdy z nich jest nietuzinkowy, wyróżnia się i wywołuje określone silne emocje, począwszy od zaciekawienia, po ogromną sympatię, aż do przerażenia i nienawiści. Bez wątpienia, żaden z bohaterów nie pozostanie obojętny, co dodatkowo angażuje otumanionego już znakomitą, przenikliwą lekturą czytającego. Autor dokonał niezwykle wnikliwej prezentacji funkcjonowania sekty, nakreślił nietypową, misternie uknutą zagadkę i dopieścił ją charakternymi bohaterami, którzy pozostawią po sobie ślad w pamięci na bardzo długo! "Niebiańskie osiedle" to błyskotliwy, niesamowicie wciągający, ociekający sarkazmem kryminał, w jakim przepada się od pierwszej strony. Nieobliczalna, wartka akcja, dopieszczona niemożliwymi wręcz zwrotami, solidna porcja inteligentnego humoru, nietuzinkowe, wywołujące skrajne emocje, niezapomniane postacie, przemyślana i dopracowana, wyjątkowo angażująca intryga, a wszystko to naszkicowane niesłychanie przyjemnym, sugestywnym piórem, dzięki któremu kartki same przelatują przez palce. Jeśli szukacie lektury intrygującej oraz hipnotyzującej, jaka momentalnie wessie was do swego świata i zafunduje moc niezapomnianych wrażeń, a także skłoni do zadumy, "Niebiańskie osiedle" skradnie wasze serce! Polecam gorąco!
Zapowiedziałam kiedyś, że nie wiem, co by się musiało stać, żebym za książkę pana Ćwirleja dała mniej niż 7.
No i stało się...
Powstało "Niebiańskie osiedle".
I muszę dać mniej niż 7.
Słaba jest. Po prostu.
Po rewelacyjnych milicjantach z PRL oraz serii z dwudziestolecia międzywojennego pan Ryszard stworzył chyba coś na szybko, bo terminy goniły.
Wtręty antykościelne irytują, choć jestem antyklerykałką.
Historia naciągana, przewidywalna, nudna.
Ech, jak teraz żyć panie Ryszardzie???
więcej Pokaż mimo toNo i stało się...
Powstało "Niebiańskie osiedle".
I muszę dać mniej niż 7.
Słaba jest. Po prostu.
Wtręty antykościelne...
Nowa seria zaczyna się całkiem nieźle. Żeby łatwo zarobić kupę szmalu, wystarczy zarejestrować nową religię. Chętnych na wykup domku w niebie nie brakuje. Polecam, czyta się z przyjemnością.
Pokaż mimo toTakie czytatełdko z którego przebija się zdecydowany sentyment autora za minionym ustrojem i dość wyraźne poglądy antykościelne.
Całość można potraktować jako komedię kryminalną gdzie czarne charaktery za cel wzięły sobie naiwnych starszych ludzi wciskając im wizję spokojnego życia na niebiańskim osiedlu. Problem zaczyna się gdy wizja przeniesienia się na tamten świat w błogim otoczeniu oprócz znamion zwykłego naciągania na kasę nieco nabiera tempa za sprawą podłych bandziorów pomagających przyspieszyć ten proces.
Na szczęście do akcji wkracza rezolutna emerytowana milicjantka stanowiąca jedyną sensowną postać książki i paru nijakich pomagierów którzy z jakichś względów są ze staruszką związani.
Można przeczytać, ot taka luźna lektura na kilka chwil.
więcej Pokaż mimo toCałość można potraktować jako komedię kryminalną gdzie czarne charaktery za cel wzięły sobie naiwnych starszych ludzi wciskając im wizję spokojnego życia na niebiańskim osiedlu. Problem zaczyna się gdy wizja przeniesienia się na tamten świat w...
"Niebiańskie osiedle" wywleka na światło dzienne nasze wady, słabości narodowe - fałszywą , źle pojętą pobożność napędzaną niezdrowo na falach eteru i cwaniactwo. Bo czym innym jest fakt , że ktoś ( już my dobrze wiemy kto ) ŻERUJE na wierze zwykłych , prostych ludzi , omamia ich obiecując cuda po wniesieniu stosownej opłaty . Albo gdy ktoś inny obiecuje im bliskość Boga , gdy zamieszkają na określonym osiedlu i spełnią "drobne" warunki .
Jednak emerytowana pułkownik Milicji Obywatelskiej Matylda Kaczmarek nie daje się nabrać na takie plewy .
Autor " uzbraja " ją w uroczych trzech dżentelmenów , Marcina - dziennikarza , Franka - wnuka i przyjaciela z resortu.
Czyta się szybko , akcja pędzi , polecam .
więcej Pokaż mimo toLekka komedia kryminalna -6/10.
Najlepsza postać to bezsprzecznie Matylda - emerytowana funkcjonariuszka, nastawiona sceptycznie do katolicyzmu (zgadzam się z nią w 100%😁). Jest bystra, bardzo sprawna i dobrze posługuje się spluwą. Jest jak każda postać z tej książki - mało realna.
Lekka komedia kryminalna -6/10.
więcej Pokaż mimo toPrzyznam, że jestem trochę rozczarowana. Oczekiwałam kryminału/thrillera z prawdziwego zdarzenia. Zamiast tego, dostałam komedię kryminalną z zabawnymi odniesieniami do współczesnej polityki. Czysto się lekko, parę razy się zaśmiałam, ale nie tego oczekiwałam.
Najlepsza postać to bezsprzecznie Matylda - emerytowana funkcjonariuszka,...
Zapowiada się nieźle, ale ogólnie jest słaba, plus dziecinne zakończenie. Najbardziej irytujące są poglądy autora na różne kwestie (m. in. wiara, szczepienia), które autor narzuca w sposób nachalny. Każdy ma prawo wierzyć w to co chce, a na podstawie tej książki osoby, które maja inne poglądy niż autor są uważane wręcz za zacofane... Powstaje paradoks: mamy XXI wiek więc miejmy umysły otwarte na wszystko..., ale jeśli myślimy inaczej niż każe autor to jesteśmy zacofani...
więcej Pokaż mimo toJak można się domyślić niebiańskie osiedle to nic innego jak niebo. Żerowanie na naiwności starszych ludzi, osamotnionych, ale tez fanatyków religijnych, którym nikt i nic nie przemówi "do rozumu".
Matyldę uwielbiam od pierwszej strony.
Pokaż mimo toMatyldę uwielbiam od pierwszej strony.
Bardzo sympatyczna, lekka lektura z nutą PRL-owskiej nostalgii i dość gorzkim obrazem intelektualnego upadku społeczeństwa postprawdy. Uwaga: nie dla moherów!
Pokaż mimo toMoją ulubioną serią, o poznańskich milicjantach, pan Ryszard bardzo wysoko postawił sobie poprzeczkę 🙂 dlatego spodziewałem się czegoś, co mnie rzuci na kolana. Tak niestety nie było.. „Niebiańskie osiedle” wydawało miś się przewidywalne, przez co nieco nudne.. Trochę w stylu książek pana Mroza..
Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł choć trochę... niedorzeczny? Choć z drugiej strony mieszkamy w świecie gdzie metodą "na wnuczka" okradziono tysiące osób... to może jednak autor mógłby nie podpowiadać :-)
Ciekawi bohaterowie (babcia Matylda przypomina mi trochę Klementynę Kopp z zupełnie innej serii kryminałów) akcja dopiero po pewnym czasie (potrzebnym na poznanie bohaterów) zaczyna się rozkręcać. Trochę dużo zbiegów okoliczności ale kryminał ciekawy. Tylko trochę dziwnie czyta się Pana Ćwirleja bez wszechobecnej w jego książkach gwary poznańskiej.
więcej Pokaż mimo toCiekawi bohaterowie (babcia Matylda przypomina mi trochę Klementynę Kopp z zupełnie innej serii kryminałów) akcja dopiero po pewnym czasie (potrzebnym na poznanie bohaterów) zaczyna...