Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów

Okładka książki Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów autora Piotr Borlik, 9788382342062
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów
Piotr Borlik Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2021-08-24
2021-08-24
9788382342062

Kup Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów

Oceny książki Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów

Korowód postaci trudny do ogarnięcia, kręcą się, coś knują, prawie do końca nic się nie dzieje. Nuda. Inspektor rozwiązuje sprawę przy pomocy lustra - bardzo to słabe jest. Tajemnica z tytułu słaba chyba tylko po to żeby podgrzać atmosferę. Miała być Agata Christie w polskich warunkach, ale do mnie nie przemawia.

Na półkach: , , , , ,

# Wyzwanie na sierpień 2025r. – Przeczytam książkę z liczbą w tytule.
To dobry, interesujący i dość intrygujący polski kryminał. Mam wrażenie, że autor wzorował się na znanych dziełach A. Christie i starał się utrzymać narrację w podobnym tonie. Wykorzystał często stosowany przez pisarkę motyw "zagadka zamkniętego pokoju" i wyszło dość ciekawie. Mamy tu morderstwo w bogatym domu pełnym służby i lokatorów, zmowę milczenia całej rodziny, nikogo winnego i równocześnie wszystkich winnych, gdyż każdy miał motyw. Jedynie senior rodu pragnie rozwiązania zagadki, wynajmując prywatnego detektywa. Przerażeni możliwymi konsekwencjami członkowie rodziny chcą się pozbyć detektywa, ale Hubert Czarny, który "zwietrzył" przygodę życia nie daje się tak łatwo odsunąć od sprawy. I tak zabawa trwa ... Ostatecznie jednak brak wielkiego WOW, którym kończą się kryminały Agathy.
Działania detektywa, obserwacje, przepytywanie podejrzanych, ekscentryzm, jego dziwactwa i sposób dochodzenia do prawdy sprawia, że czytelnik do końca nie wie kto jest mordercą, podobnież jak i sam detektyw, co rusz typując inną osobę.
Ciekawy, nieschematyczny kryminał osadzony w polskich realiach może być dobrą rozrywką dla fanów tego gatunku. Polecam!

# Wyzwanie na sierpień 2025r. – Przeczytam książkę z liczbą w tytule.

Przeczytana kolejna z książek tego autora ,b.wciągająca fabuła i tu główny bohater detektyw zderza się z światem ludzi z pozycją czy raczej posiadających tytuł szlachecki rodowód kilka czy nawet kilkanaście pokoleń wstecz posiadajcych majątek, fabryke, dający zatrudnienie okolicznej społeczności a tym samym ustanawiający swoje własne regóły obowiązujące podczas przeprowadzanego dochodzenia o morderstwo,a oprócz tego na nieprzychylność mieszkańców wzgórza trzech dębów którzy za wszelką cene próbują chronić własne tajemnice co nie pomaga w toczącym się śledztwie,wszystko to razem przenosi czytelnika jakby do innej epoki kiedy to pan dworu czy pałacu zezwalał innym na tyle ile chciał i tu też wydawać by się mogło że nestorowi rodu który zatrudnił detektywa zależy na znalezieniu winnego ale jego dzieciom już niebardzo całe śledztwo brnie jak po grudzie każdy może być winny , finał nie zawodzi i nastepuje zaskoczrnie polecam przeczytać...

818 użytkowników ma tytuł Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów na półkach głównych
128 użytkowników ma tytuł Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów

Cytaty z książki Tajemnica Wzgórza Trzech Dębów

Video

Video