Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu

Okładka książki Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu autora Krzysztof Potaczała, 9788382341713
Okładka książki Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu

Generał „Walter”. Pomnik ze skazą

930 340 647

Oceny książki Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu

Zawsze ciekawiła mnie postać generała Świerczewskiego. Pamiętam go z książki Janiny Broniewskiej „O człowieku, który się kulom nie kłaniał” (była lekturą szkolną) i z zielonego banknotu o nominale 50 zł. Była nawet taka zabawa, że banknot odpowiednio się zginało i czapka spadała generałowi na oczy. Zawsze chciałem też zobaczyć na żywo legendarny pomnik w Jabłonkach. Nie zdążyłem.
Książka Potaczały to połączenie biografii, reportażu i książki historycznej. Autor nakreśla dość szczegółowo rys biograficzny bohatera. W całej książce jednak skupia się na jego śmierci i kulcie. Rekonstrukcja wydarzeń z ostatniego dnia życia Świerczewskiego była świetna. A do te tego spekulacje w narodzie, że zginął inaczej niż mówi wersja oficjalna, potem kolejni świadkowie, którzy coś dodawali, coś zmieniali w opowieści.
W części dotyczącej pierwszych lat kultu pamięci generała nieco się wynudziłem. Potaczała zdecydowanie to przegadał, połowa mogłaby być usunięta. Ileż można czytać że odbył się zlot i rajd motocyklowy, rekonstrukcja bitwy, a na trybunach stali przedstawiciele władzy i partii. I tak rok po roku powtarzanie tego samego.
Ciekawie autor za to opisał historię pomników. Właśnie! Liczba mnoga! Tego nie wiedziałem, że najpierw był pierwszy, mały monument, a dopiero potem postawili ten, który każdy kojarzy, a którego fragment widnieje na okładce.
Równie interesująca była historia muzeum i domu pamięci o Świerczewskim. Tu z pewnością akcję ożywiły wspomnienia pracujących tam ludzi.
Ciekawa książka, choć momentami zbyt rozwlekła. Brakuje autorowi reporterskiego pazura.

Ze smutkiem stwierdzam, że to najsłabsza książka autora. Nie poznałam Świerczewskiego jako człowieka tylko pomnik. Jeśli wyjmiemy informację o zlotach, wyścigach, rajdach to otrzymamy doslownie kilka stron tekstu

Nigdy nie zastanawiałem się dlaczego na PRLowskich banknotach o nominale 50 zł widniał portret generała Świerczowskiego (zresztą w naszym domu pamiętam całe ryzy takich banknotów świeżo z prasy drukarskiej). Dopiero po lekturze tej książki to i wiele innych rzeczy mi się rozjaśniło. Opowiada ona dlaczego i w jaki sposób rozwijał się kult generała Waltera. Nie próbuje rozwikłać zagadki jego śmierci pod Jabłonką przytaczając wszystkie możliwe scenariusze, za to szczegółowe opisuje to w jaki sposób komunistyczne władze wykorzystały jego śmierć na potrzeby konsolidacji społeczeństwa wokół siebie. Polecam.

135 użytkowników ma tytuł Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu

Okładka książki Pisać. Rozmowy o książkach Piotr Ambroziewicz, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Maciej Bernatt-Reszczyński, Artur Boratczuk, Jerzy Wojciech Borejsza, Natalia Budzyńska, Kamil Całus, Wojciech Chmielewski, Paweł Chojnacki, Daria Czarnecka, Małgorzata Czyńska, Rafał Dajbor, Piotr Dobrowolski, Agnieszka Frączek, Piotr Gajdziński, Barbara Gawryluk, Dorota Hartwich, Wacław Holewiński, Marcin Jacoby, Andrzej Jankowski, Elżbieta Jodko-Kula, Grzegorz Kalinowski, Hubert Klimko-Dobrzaniecki, Marcin Kozioł, Joanna Kuciel-Frydryszak, Karolina Kuszyk, Cezary Łazarewicz, Magda Louis, Nina Majewska-Brown, Agata Maksimowska, Ewa Małkowska-Bieniek, Anna Mateja, Anna Mieszkowska, Anna Milewska, Katarzyna Miller, Krystyna Mirek, Jarosław Molenda, Ewa Ornacka, Adam Pękalski, Jan Krzysztof Piasecki, Renata Piątkowska, Krzysztof Potaczała, Małgorzata Rejmer, Alek Rogoziński, Zbigniew Rokita, Dominik Rutkowski, Beata Sabała-Zielińska, Anna Sakowicz, Andrzej Skalimowski, Małgorzata Strzałkowska, Justyna Suchecka, Mariusz Surosz, Anna Synoradzka-Demadre, Piotr Szarota, Joanna Szyndler, Anna Tomiak, Mariusz Urbanek, Wojciech Widłak, Violetta Wiernicka, Marcin Wilk, Janusz Leon Wiśniewski, Mirosław Wlekły, Daniel Wyszogrodzki, Andrzej Zbrożek, Robert Ziębiński, Bartosz Żurawiecki

Cytaty z książki Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu

Dodaj cytat z książki Świerczewski. Śmierć i kult bożyszcza komunizmu