Pan Wołodyjowski t.2

Okładka książki Pan Wołodyjowski t.2 autora Henryk Sienkiewicz,
Okładka książki Pan Wołodyjowski t.2
Henryk Sienkiewicz Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Cykl: Trylogia Sienkiewicza (tom 3) Seria: Seria Kieszonkowa PIW klasyka
klasyka
Trylogia Sienkiewicza (tom 3)
Seria Kieszonkowa PIW

00:00 /00:00

Kup Pan Wołodyjowski t.2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pan Wołodyjowski t.2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Wołodyjowski t.2

"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz. Wstań unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o 'Małym Rycerzu'. ‘Pan Wołodyjowski’ – powieść historyczna Henryka Sienkiewicza wydana w latach 1887–1888. jest trzecią z powieści tworzących Trylogię: pierwsza to ‘Ogniem i mieczem’, a druga – ‘Potop’. Tytułowy bohater – Michał Wołodyjowski pojawił się we wszystkich częściach Trylogii. Wsławił się jako mężny rycerz Rzeczypospolitej, zawsze z hasłem ‘Bóg, honor, Ojczyzna’. Postać Michała Wołodyjowskiego autor wzorował na autentycznym rycerzu Jerzym Wołodyjowskim. Akcja powieści ‘Pan Wołodyjowski’ rozgrywa się głównie na Kresach, a inspiracją Sienkiewicza były wydarzenia z lat 1668 – 1572, czyli okres wojen z Turcją za panowania Michała Wiśniowieckiego. Tytułowy bohater, zwany też ‘Małym Rycerzem’ ma 42 lata jest oddany Polsce i swojej rodzinie. Pułkownik Wołodyjowski, to dowódca o najwyższym morale i sumieniu nie splamionym zdradą. Powieść jako pierwsza z Trylogii, została sfilmowana w 1969, a rolę ‘Małego Rycerza’ zagrał niezrównany Tadeusz Łomnicki. Czytajcie „ku pokrzepieniu serc”.

8.5

8.5

Mistrzostwo narracji i historii.

Mistrzostwo narracji i historii.

12506 użytkowników ma tytuł Pan Wołodyjowski t.2 na półkach głównych
3302 użytkowników ma tytuł Pan Wołodyjowski t.2 na półkach dodatkowych