Tkając świt

- 2021-03-23
- 2021-03-23
- 2019-07-09
- Kaja Makowska
„Project Runway” w połączeniu z „Mulan”? Porywająca opowieść o młodej dziewczynie, która udaje chłopca, by rywalizować o rolę cesarskiego krawca.
Maia Tamarin marzy o byciu najlepszą krawcową w kraju. Kiedy królewski posłaniec wzywa jej schorowanego ojca do wzięcia udziału w wielkim konkursie,
Maia zajmuje jego miejsce, aby spełnić swoje marzenie i uratować rodzinę przed biedą. Wie, że może zginąć, jeśli ktoś odkryje jej sekret. Jest tylko jeden problem: Maia jest jedną z aż dwunastu krawców walczących o wysoką pozycję na dworze.
Konkurencja to jednak niejedyna trudność, której musi stawić czoła. Dziewczyna obawia się, że jej sekret zostanie odkryty przez nadwornego magika Edana, którego przenikliwe oczy zdają się patrzeć prosto przez jej przebranie. Mimo wszystko Maia wyrusza w podróż do najdalszych zakątków królestwa, by szukać słońca, księżyca i gwiazd.
Znajdzie tam o wiele więcej, niż kiedykolwiek mogła sobie wyobrazić.
Kup Tkając świt w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Tkając świt
Jeżeli poszukujesz niezapomnianej przygody, bohaterki z niezłomnym charakterem i opowieści, która wciągnie Cię tak, że nie będziesz mógł się od niej oderwać, to z pewnością powinieneś poznać tę książkę. „Tkając świt” to niesamowita opowieść o silnej i niepokonanej krawcowej, która jest w stanie zrobić bardzo wiele, aby pokazać, że wszystko jest możliwe. Jaką cenę przyjdzie jej za to zapłacić? Historia Mai jest niezwykle wzruszająca. Młoda krawcowa pragnie tylko jednego – zapewnić szczęście najbliższym. Wiąże się to z jednym z jej największych marzeń, czyli możliwości pozostania najlepszą krawcową w kraju. Dałoby jej to możliwość odbudowania szczęścia w rodzinie, dlatego jest w stanie zrobić wszystko, aby to osiągnąć. Niestety, z czasem zbyt dużo rzeczy zaczyna iść nie po jej myśli. Występują tutaj elementy magiczne, które pomagają dziewczynie w różnych zadaniach. Niesamowicie przedstawiony świat, w którym magia gra ogromną rolę wciągnął mnie do takiego stopnia, że po prostu zakochałam się w tej opowieści. Suknie: ze śmiechu słońca, łez księżyca i krwi gwiazd – dla innych niewykonalne, dla Mai to niezmiernie ciężka próba ciała, umysłu i duszy, która przyprawia o ciarki na skórze. Poznajemy tutaj również Edana – czarodzieja o tysiącu imion. Wątek miłosny, który z czasem rozwija się pomiędzy bohaterami, przyprawia o motylki w brzuchu, ale również o łzy i smutek, bo miłość nie zawsze jest tak kolorowa, jak nam się wydaje. Wiele sprzecznych emocji, które odczuwałam podczas czytania, sprawiły, że bardzo się zżyłam z tą historią. Skierowana jest do młodszej grupy wiekowej, głównie młodzieży, ale sądzę, że jest idealna również dla dorosłych. Wątki, które są tutaj poruszane: miłość, wartości rodzinne, niezłomność charakteru są niezwykle ważne i skłaniają do refleksji. Jest to jedna z najbardziej wciągających i wzruszających książek, jakie czytałam, a niezłomność i siła Mai dodaje skrzydeł oraz wiary w to, że to przecież nie może być koniec. Z niecierpliwością teraz będę wyczekiwała kolejnej części, bo moment, w jakim zakończyła się opowieść, nie daje mi spokoju. Chcę więcej!
Oceny książki Tkając świt
- Fantastyka 58
- Fantasy 43
- 2023 43

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tkając świt
Jest to idealna Książka dla osób 12+ przynajmniej w mojej ocenie. Nie ma krwawych momentów, może być wprowadzeniem do bardziej emocjonujących z gatunku romantasy.
A co do książki?
No więc tak....jak autorka przez pierwszą połowę pokazywała Głębie (w jakimś stopniu) męskość czy tajemniczość Edana to jakoś zanikło to potem....
Zrobiła z niego bardziej pokrakę niż kolesia który żyje dłużej niż 500 lat i który jest czarowniko-wojownikiem.
Oczywiście w tym dopełnia go Maja. Została wyidealizowana co prawdę mówiąc w niektórych momentach przeszkadzało.
A czemu zaliczyłabym to do jakiegoś gatunku bliżej romantasy?
Bo ma wątek fantasy- magia, duchy itp i jako taki wątek romantyczny. Zgodzę się z innymi osobami piszącymi recenzje że został ten wątek wepchniety na siłę no ale cuz.... I on nie jest taki jak np. W Dworach czy W krew I Popiół. Do tych książek można by powiedzieć że ten szoruje po dnie ale nie można tego tak porównywać ze względu na wiek czytelnika któremu te książki zostały przeznaczone ....
Jakoś w 3/4 zaczęło mnie to po części śmieszyć- relacja głównych bohaterów. Nie żeby co ale jestem przekonana że gdybym miała takie 13 lat bym podziwiała tę książkę
Pomimo wszytsko, wszystkich uwag polecam by tę książkę przeczytać, bo okazała się jednocześnie na tyle dobra że zdolalam przebrnąć przez nią w całości. Co tutaj dla niektórych może być wyczynem
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA co do książki?
Zrobiła z niego bardziej pokrakę niż kolesia...
Jeśli ktoś lubi postać silnej kobiety, przygody i wątek miłości który nie przysłania przygód to coś dla niego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMulan x project runway? Dobre połączenie? Jak najbardziej ✨️
Mulan x project runway? Dobre połączenie? Jak najbardziej ✨️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałam jeszcze książki, gdzie krawiectwo odgrywałoby główną rolę, dlatego byłam bardzo ciekawa jego połączenia z historią Mulan. I wyszło bardzo fajnie! 😁 Bałam się, że opisy szycia ubrań będą mnie nudzić, a czytałam je z przyjemnością. Było czuć, że Maia Tamarin, główna bohaterka, wkłada w swoje prace całe serce i szczerze kocha to co robi. Natomiast z charakteru rzeczywiście dziewczyna przypominała znaną nam Mulan - jest odważna i zdeterminowana, aby pokazać, że jako kobieta może być najlepszą krawcową w całej krainie, a nie tylko zajmować się domem. 💪🏻 Gdy nadarza się ku temu okazja, dzięki konkursowi na cesarskiego krawca, bohaterka przebiera się za swojego brata i wyrusza spełniać marzenia, jednocześnie chcąc pomóc swojej rodzinie wyjść z kłopotów finansowych. 💴
Książkę można podzielić na dwie części. Pierwsza z turniejem była bardzo fajna, ciekawe zadania stały przed uczestnikami. Natomiast podróż, którą po nim musiała odbyć główna bohaterka bardzo mi się spodobała. Uwielbiam jak występują różne miejsca akcji, a tutaj mieliśmy ich pod dostatkiem. 🌏 Napotkane przeszkody spowodowały, że zakończenie zabolało i mam nadzieję, że uda się to wszystko odkręcić. 🥲
Nie spodziewałam się tego, że pokocham tutaj wątek romantyczny. Postać Lorda Czarodzieja totalnie skradła moje serce! 💙 Inteligentny, tajemniczy, zabawny i lojalny, no powiem wam, że ideał. 🤭 A i jego przeszłość była interesującym wątkiem. Uwielbiałam jego potyczki słowne z Maią. Zarówno nieźle się uśmiałam, jak i też wzruszyłam na niektórych ich rozmowach. Ich relacja została bardzo fajnie poprowadzona. On był nią zaintrygowany, a ona mu nie ufała, ale w związku z zaistniałą sytuacją musieli ze sobą współpracować, dzięki czemu z każdym dniem poznawali siebie coraz bardziej i w końcu utworzyła się między nimi głębsza, piękna relacja. Dlatego mam nadzieję, że dostaną swoje szczęśliwe zakończenie w drugim tomie. 🤞🏻/Wera
Nie czytałam jeszcze książki, gdzie krawiectwo odgrywałoby główną rolę, dlatego byłam bardzo ciekawa jego połączenia z historią Mulan. I wyszło bardzo fajnie! 😁 Bałam się, że opisy szycia ubrań będą mnie nudzić, a czytałam je z przyjemnością. Było czuć, że Maia Tamarin, główna bohaterka, wkłada w swoje prace całe serce i szczerze kocha to co robi. Natomiast z charakteru...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak ocenić, takie mocne 6, 7 z minusem. Pierwsza część mega mnie wciągnęła, a potem pojawił się niepotrzebny, przesłodzony wątek romantyczny i czar prysł :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByła w porządku. Ale mnie nie porwała :')
Była w porządku. Ale mnie nie porwała :')
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, lekka konstrukcja, łatwa i przyjemna, szybko się czyta, fabuła krąży wokół córki krawca, która okazuje się posiadać magię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że tak niewiele dowiadujemy o innych postaciach i otaczającym ich świecie.
Bardzo fajna młodzieżówka, lekka, przyjemna i wciągająca. Ciekawie ograny retelling Mulan, choć czasem niektóre wątki i fakty są wyrzucane czytelnikowi wręcz łopatologicznie. Najbardziej podobał mi się motyw z legendą i sukniami oraz zdobywanie potrzebnych materiałów. Książce brakowało nieco głębi, chciałoby się większego rozwinięcia szczegółów, tymczasem wsiąkając w jeden klimat już jest się wyrzucanym w kolejne miejsce. Można jednak przebaczyć przez wzgląd na to, że książka kierowana jest raczej do nastoletniego czytelnika. Akcji nie brakuje, wydarzenia cały czas przykuwają uwagę. Wątek miłosny jak dla mnie w tej formie niepotrzebny i dość naiwny, ale był uroczą odmianą od tego, co pojawia się w innych książkach z wątkiem romantycznym. Niemniej bawiłam się przy niej świetnie, pałam ogromną sympatią do bohaterów, kocham humor Czarodzieja i zaciętość Mai, od razu sięgam po kontynuację.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie zaznaczę, że jeśli ktoś czytał "Napar z Magii i Trucizny" Judy I. Lin przed "Tkając Świt" i przeżywa deja vu... Opowieść o krawcowej wyszła pierwsza, a Napar to bardzo zręczny kopiuj-wklej i pozmieniaj. Przynajmniej pierwszy tom. Bardzo podobna struktura fabuły i pomysły, co od razu można zauważyć, aż musiałam sprawdzić datę premiery obu... W każdym razie żałuję, że nie przeczytałam "Tkając Świt" jako pierwsze, bo powtórka czytania tego samego lekko psuje zabawę. Na szczęście nie rzuciłam jej w kąt i polecam przeczytać do końca, bo mniej więcej w połowie opowieść wychodzi spoza ram "kopii" Naparu i nieco się rozkręca!
•🌿•🌿•🌿•🌿•🌿•
Wróćmy więc do lektury... Po pierwsze, w polecajkach często słyszałam, że książka przypomina historię Mulan, ale im dalej zanurzałam się w fabułę, tym bardziej przypominało mi to Alladyna! Bardzo ciekawy pomysł i dobrze wykreowani bohaterowie. Do świata przedstawionego jednak trzeba podejść z przymrużeniem oka. Dużo dziur fabularnych w utkanym przez autorce świecie, do których możnaby się przyczepić – dlatego radzę podejść do tego jak do czytania baśni i nie pytać zbytnio o szczegóły 🫣
Podobały mi się relacje bohaterów i płynne dialogi.
Nie podobało mi się gnanie przez historię, jakby autorka pisała z listą "to-do" i odchaczała po kolei każdy fragment. Nie zdążysz się odpowiednio wczuć w emocje, zrozumieć to, co czuje bohater, bo już się nastrój zmienia i mamy kolejny przystanek. Do połowy jeszcze szło jako tako, ale im dalej w las, tym gorzej. Czułam się jakby mi ktoś co chwilę sprzątał talerz sprzed nosa, a ja jeszcze nie skończyłam się rozsmakować! 😤
Jako romans... takie sobie. Nie liczyłabym tu na efekt wow i wydaje mi się, że gdyby autorka nie gnała tak z fabułą, typowo romantyczna relacja bohaterów miałaby większe pole do popisu.
Mając to wszystko na uwadze - polecam przeczytać, jeśli ktoś szuka lekkiego, baśniowego fantasy ❤️
Na wstępie zaznaczę, że jeśli ktoś czytał "Napar z Magii i Trucizny" Judy I. Lin przed "Tkając Świt" i przeżywa deja vu... Opowieść o krawcowej wyszła pierwsza, a Napar to bardzo zręczny kopiuj-wklej i pozmieniaj. Przynajmniej pierwszy tom. Bardzo podobna struktura fabuły i pomysły, co od razu można zauważyć, aż musiałam sprawdzić datę premiery obu... W każdym razie żałuję,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałam szczególnych oczekiwań co do tej książki, więc bardzo zdziwiło mnie to, że tak bardzo mi się spodobała. Myślałam, że będzie raczej przeciętna i przewidywalna. Historia opowiada o Mai Tamarin, córce znanego krawca, która trafia do pałacu cesarza pod przykrywką chłopca, aby to ona mogła zostać nadwornym krawcem. Nasz ✨️Mistrz Tamarin✨️ jest świetny w swoim fachu, lecz przed wyjazdem otrzymał od swojego ojca zaczarowane nożyczki, które czasami zdarzało mu się użyć. Pochodzenie tych nożyczek jest nieznane, jednak jak już się coś w tej sprawie wyjaśniło to nie umiałam ukryć zdziwienia (ale nie zdradzam szczegółów). Od początku brałam pod uwagę wątek romantyczny z ✨️Lordem Czarodziejem✨️, ale nie myślałam, że tak bardzo przypadnie mi do gustu (chodzi oczywiście o samego Lorda Czarodzieja...😩). Maia i Edan tworzyli według mnie bardzo zgrany duet i przyjemnie patrzyło się na ich rozwijające się uczucie. Oprócz tego książka jest owiana tajemnicą dotyczącą magii, duchów i demonów i choć wiele wątków mogło być przewidywalnych, to ja w ogóle ich nie przewidziałam (możliwe, że to przez to, że to moja pierwsza książka po miesięcznym zastoju). Zdarzenia w trakcie i po podróży wywołały we mnie delikatny ciekawski niepokój, a zakończenie sprawiło, że mam ochotę od razu sięgnąć po kolejny tom. Serdecznie polecam! 🫶🏼
Nie miałam szczególnych oczekiwań co do tej książki, więc bardzo zdziwiło mnie to, że tak bardzo mi się spodobała. Myślałam, że będzie raczej przeciętna i przewidywalna. Historia opowiada o Mai Tamarin, córce znanego krawca, która trafia do pałacu cesarza pod przykrywką chłopca, aby to ona mogła zostać nadwornym krawcem. Nasz ✨️Mistrz Tamarin✨️ jest świetny w swoim fachu,...