Okładka książki Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą autora Paul Stallard, 9788382021202
Paul Stallard Wydawnictwo: Zysk i S-ka nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Think Good, Feel Good: A Cognitive Behavioural Therapy Workbook for Children and Young People
2021-02-05
2006-01-01
9788382021202
Hanna Kossak-Nowocień

Kup Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą

Typowy podręcznik w nurcie poznawczo-behawioralnym. Myślałam, że syn sam "przerobi" całość, jednak, jeśli mówimy o młodszych nastolatkach, to wymaga to współudziału rodzica. Ćwiczenia są ciekawe, choć na tle innych tego typu podręczników (a już rynek coraz bardziej nasycony takimi pozycjami - ale to jak najbardziej zaleta w tym wypadku!) niezbyt innowacyjne - z pewnością innowacyjne były w "swoich czasach" - ta książka to nie nowość wydawnicza, tylko nakład wznowiony.
Wspomniane ćwiczenia poprzedzone są teorią - skierowaną ewidentnie do dorosłego - rodzica/nauczyciela. Teoria napisana w sposób, który nastolatka nie zainteresuje, podawane są nazwiska, suche fakty, ale też pojawiają się opisy, w jaki sposób postępować z nastolatkiem, jak nastolatek może reagować, itp.
Książka dobra, ale szukam dalej.

Moim zdaniem Czujesz tak, jak myślisz powinno znaleźć się w biblioteczce każdego terapeuty, ponieważ lektura pozwoli uporządkować i udoskonalić wiedzę w zakresie terapii poznawczo-behawioralnej z dziećmi i młodzieżą. Jednocześnie jest to pozycja dla rodziców chcących rozwijać świadomość emocjonalną swojego dziecka choćby w trakcie zabawy.
Materiały skonstruowane są w taki sposób, że z łatwością można dostosować je do wieku odbiorcy, a wykreowani bohaterowie programu na pewno pozwolą dziecku na przejście przez każdą sesję.
Ja z tej lektury dowiedziałam się naprawdę wielu rzeczy, nawet znalazłam swoje słabe punkty, które mam szansę wyeliminować właśnie za pomocą zawartych w środku ćwiczeń. Teraz żadne pułapki myślenia czy nieprzyjemne myśli nie są mi straszne!

Materiały skonstruowane są w taki...

Być może przełomowa w roku pierwszej publikacji, dziś - mamy wznowienie wydania po 20 latach - niemiłosiernie trąci myszką. Dziwaczne, nieciekawe rysunki, przeładowanie tekstem, czarno-biały format, ogólne niedostosowanie do współczesnych realiów (znajdziecie tu m.in. techniki zalecające wizualizację... magnetofonu, urządzenia nieznanego 99% współczesnych dzieci). Pozycja dziś może Wam posłużyć raczej jako inspiracja do tworzenia własnych pomocy, co trochę mija się z celem. Na rynku jest aktualnie pełno książek i zbiorów kart pracy, w które lepiej zainwestować :)

166 użytkowników ma tytuł Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą

Paul Stallard Czujesz tak, jak myślisz. Praktyczne zastosowania terapii poznawczo-behawioralnej w pracy z dziećmi i młodzieżą Zobacz więcej