Myślenie w żywiole piękna

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- 83-240-0436-X
Tischner jakiego znamy i nie znamy równocześnie – zbiór interesujących szkiców poświęconych problematyce piękna, sztuki i twórczości, niepublikowanych dotąd w książkach. W tekstach pisanych przy różnych okazjach (m.in. do programów teatralnych) ks. Tischner ukazuje się jako wrażliwy widz i czytelnik, potrafiący na marginesie omawianych utworów szkicować zręby własnej filozofii dramatu. W drugiej części książki znalazł się przystępny Zarys filozofii człowieka dla duszpasterzy i artystów – powstały w oparciu o wykłady prowadzone przez Autora na Papieskiej Akademii Teologicznej i na Wydziale Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej.
Kup Myślenie w żywiole piękna w ulubionej księgarni
Oceny książki Myślenie w żywiole piękna
132 użytkowników ma tytuł Myślenie w żywiole piękna na półkach głównych- Chcę przeczytać 86
- Filozofia 2
- Filozofia 2
- 2017 1
- Via Tischner 1
- Ks. Józef Tischner 1
Tagi i tematy do książki Myślenie w żywiole piękna
Cytaty z książki Myślenie w żywiole piękna
Ciekawskość jest skrzywieniem ciekawości. Ciekawość kieruje człowieka ku prawdzie, ciekawskość pragnie jedynie słyszeć, „co słychać”. Szuka nowości, podniecenia, drażnienia uczuć. Nic dziwnego, że żyje w bezustannym rozproszeniu. Nigdy nie potrafi być tam, gdzie naprawdę jest, żyje w innym miejscu, w innym czasie”.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Myślenie w żywiole piękna
Gdy po raz pierwszy zauważyłem
Gdy po raz pierwszy zauważyłem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to nic nadzwyczajnego.
Co do drugiej części, to myślę, że posiada ona tą jedną cechę, że trzeba mieć pewien stopień zaawansowania, aby dużo z niej wynieść. Dla artystów i duszpasterzy dużo lepsza są zbiory esejów i innych tekstów Tischnera (np. ,,miłość w czasach niepokoju" czy ,,to, co najważniejsze"). Ponadto, będąc całkowicie szczerym, ten kto czytał ,,filozofię dramatu" przyzna, że nie w drugiej części ,,myślenia w żywiole piękna" nic nadzwyczajnego. Dlatego filozofowi powinna wystarczyć ona w zupełności.
Mimo wszystko Tischner i tak pozostaje jednym z najwybitniejszych filozofów, jakich nosił polski Kościół w swoim łonie w ciągu dziejów.
Nie jest to nic nadzwyczajnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część, tj. teksty o estetyce (mówiąc BARDZO ogólnikowo),są ciekawe i pomysłowe. Warto je przeczytać, ale jest to materiał na maksymalnie dwa lub trzy wieczory. Przy kominku i winie najlepiej. Dodatkowo warto znać teksty kultury, o których Tischner pisze.
Ciekawe ujęcie tematu. Daje wiele do myślenia.
Przygotowuje do rozmyślania nad egzystencją.
Znajdziemy tam wielu filozofów, m.in: Heideggera, Levinasa, Hegla.
Pisany przez osobę religijną z trzeźwym okiem na własne poglądy.
Ciekawe ujęcie tematu. Daje wiele do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzygotowuje do rozmyślania nad egzystencją.
Znajdziemy tam wielu filozofów, m.in: Heideggera, Levinasa, Hegla.
Pisany przez osobę religijną z trzeźwym okiem na własne poglądy.
Przedstawia wiele wartościowych myśli filozofów w sposób syntetyczny. Plus oczywiście daje wyraz własnym filozoficznym poglądom.
„ Podejmując zagadnienie ofiary i wchodząc w metaforę wykupu niewolników, wkroczyliśmy niepostrzeżenie w sam środek filozofii Emmanuela Levinasa. Rdzeniem tej filozofii są rozważania nad zagadnieniem „natury” człowieka, niosącego odpowiedzialność za drugiego. Człowiek nie jest monadą bez okien. Nie jest mitycznym Gygesem, który widział wszystko, a sam pozostawał niewidzialny. Nie jest „Cogito ergo sum”, skazanym na samotny spór ze złośliwym geniuszem. Nie jest czystym podmiotem świadomości transcendentalnej Kanta, porządkującej świat wedle subiektywnych kategorii a priori.
Nie jest Ja transcendentalnym Husserla, które z trudnością przebija się przez systemy wyglądów, by odróżnić żywego człowieka od jego imitacji. Nie jest również Heideggerowskim Dasein, któremu w jego byciu idzie wyłącznie o własne bycie. Człowiek jest bytem odpowiedzialnym za drugiego, który jest w niewoli. Nosi drugiego w sercu jako swoją treść”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„ Podejmując zagadnienie ofiary i wchodząc w metaforę wykupu niewolników, wkroczyliśmy niepostrzeżenie w sam środek filozofii Emmanuela Levinasa. Rdzeniem tej filozofii są rozważania nad zagadnieniem „natury” człowieka, niosącego...
Uwielbiam Tischnera, nawet jeśli nie znam wszystkich przytaczanych filozofów, zmusza mnie do sięgania po nich.