Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Okładka książki Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia autora Michał Heller, Tadeusz Pabjan, 9788378860433
Michał HellerTadeusz Pabjan Wydawnictwo: Copernicus Center Press filozofia, etyka
filozofia, etyka
2013-09-05
2013-09-05

Kup Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Chyba najprzystępniejsza książka prof. Hellera jaką czytałem, potrafi zainteresować tematyka wiary, religii czy teologią. W przypisach z łatwością znajdziemy literaturę jeżeli zechcemy poszerzyć wybrane problemy.

Czy można i czy da się pogodzić wiarę w Boga z teoriami i wynikami badań naukowych? Z jednej strony teoria stworzenia świata w 7 dni a z drugiej Wielki wybuch i zjawisko ewolucji? Autorzy tej książki mierzą się właśnie z tymi zagadnieniami. Pozycja nie jest obszerna, składa się z 6 rozdziałów plus jeden bonusowy, traktujący o tym jak nauczać na zajęciach katechetycznych o początkach świata, będąc zgodnym zarówno z wyznawaną religią, jak i doniesieniami naukowymi. Książka jest treściwa, argumenty przekazane są w logiczny i przystępny sposób, czuję się przekonana, mimo iż fizyka to nie był mój ulubiony przedmiot w szkole. Zdecydowanie udowadniają, że religia i nauka nie muszą się wzajemnie wykluczać a pięknie współdziałać dla dobra ludzkości. Posłużę się tutaj cytatem z książki, który bardzo przypadł mi do gustu: „Jeśli istnieje pozorny konflikt między dobrze ustaloną teorią naukową i jakimś punktem doktryny chrześcijańskiej, wtedy chrześcijanin powinien z dużą starannością przeanalizować racje przemawiające za tą doktryną”. Zachęcam do sięgnięcia po lekturę, zarówno wierzących, jak i tych powątpiewających.

Nie jestem przekonana czy ta pozycja jest odpowiednia dla laika - takiego jak ja. Dużo terminów naukowych, dużo teorii... Niemniej, książka jest bardzo ciekawa, rozszerza horyzonty i zmusza do myślenia.

358 użytkowników ma tytuł Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia na półkach głównych
93 użytkowników ma tytuł Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Michał Heller
Michał Heller
Polski duchowny katolicki, kosmolog, teolog i filozof, profesor Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II. Absolwent tarnowskiego seminarium duchownego i jego późniejszy wykładowca. Pierwszy dziekan Wydziału Teologicznego w Tarnowie. Święcenia kapłańskie przyjął 26 kwietnia 1959 z rąk bpa Karola Pękali, a następnie został wikariuszem w Ropczycach. Dalsze studia podjął na Wydziale Filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, gdzie w 1966 r. obronił doktorat z kosmologii relatywistycznej, zaś habilitację uzyskał w 1969 r. Jest profesorem filozofii na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie, pracownikiem Watykańskiego Obserwatorium Astronomicznego, fundatorem i dyrektorem Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych (UPJP2-UJ) oraz dyrektorem Ośrodka Badań Interdyscyplinarnych (UPJP2),a od 1990 r. - członkiem Papieskiej Akademii Nauk. W 2008 r. jako pierwszy Polak został laureatem Nagrody Templetona, przyznawanej za pokonywanie barier między nauką a religią. 28 czerwca 2008 r. otrzymał tytuł honorowego obywatela miasta Tarnowa. Poglądy filozoficzne: - w metodologii nauki Heller proponuje użycie izomorfizmu jako stosowalności formalizmu matematycznego do opisu świata - matematyka jest eidetyczna, ponieważ operuje bytami, których istota jest do uchwycenia sama w sobie i może nadawać się do opisu w naukach społecznych i przyrodniczych Epistemologia: - teza Michała Hellera: "Fundamentalna hipoteza, przyjmowana milcząco w samej metodzie współczesnych zmatematyzowanych nauk empirycznych głosi, że w materialnym świecie nie ma niczego, czego nie dałoby się opisać matematycznie. Na mocy tej hipotezy istotowość matematyki przenosi się na świat materialny. Nauki empiryczne są zatem również naukami eidetycznymi" Konsekwencjami tezy Hellera są: - interpretacje teorii naukowych muszą zawierać znaczące założenia ontologiczne - założenia ontologiczne pozwalają na tworzenie teorii zunifikowanych dających wyjaśnienie świata – sam formalizm matematyczny i dane empiryczne tego nie czynią - możliwe są różnorodne interpretacje ontologiczne, które zależą od wyboru systemu wartości interpretatora i nie podlegają ostatecznej argumentacji Aby przedrzeć się przez opis i interpretacje rzeczywistości, jakimi dysponujemy w naukach do samej istoty rzeczy (inaczej eidos),Heller proponuje: - rozważmy zbiory interpretacji dopuszczonych przez formalizmy matematyczne i przewidywania empiryczne teorii - znajdźmy niezmienniki interpretacyjne – wspólne elementy struktur teoretycznych - mogą one wskazywać na stałe cechy rzeczywistości Otrzymane nagrody: - 1996: Doktorat Honoris Causa AGH - 1996: Medal Miasta Tarnowa - 2000: Wyróżnienie Tarnoviae Merenti Fundacji im. Hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowie, - 2000: Nagroda Naukowa im. Mikołaja Kopernika Fundacji Miasta Krakowa, przyznana przez Polską Akademię Umiejętności w Krakowie - 2000: Nagroda imienia ks. Idziego Radziszewskiego KUL - 2001: Nagroda imienia Hugona Steinhausa Polska Fundacja Nauki - 2006: Nagroda Prezesa Rady Ministrów za 2006 r. za wybitny dorobek oraz osiągnięcia naukowe - 2008: Nagroda Templetona John Templeton Foundation, którą podarował na Centrum Kopernika - Nagroda Krakowska Książka Miesiąca września za książkę Podglądanie wszechświata (Znak, 2008) - 2009: Doktorat Honoris Causa Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie - 2009: Krzyż Komandorski z gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski - 2010: Nagroda im. ks. Józefa Tischnera Wybrane publikacje książkowe: - 2009: Jak być uczonym - 2008: Filozofia nauki - 2008: Ostateczne wyjaśnienia wszechświata - 2008: Podglądanie wszechświata - 2007: Pojmowalny wszechświat (wraz z George'em Coynem) - 2006: Podróże z filozofią w tle - 2006: Filozofia i Wszechświat. Wybór pism - 2004: Filozofia przyrody. Zarys historyczny - 2002: Początek jest wszędzie. Nowa hipoteza pochodzenia Wszechświata - 2002: Sens życia i sens wszechświata. Studia z teologii współczesnej - 2001: Kosmologia kwantowa - 1998: Czy fizyka jest nauką humanistyczną? - 1997: Uchwycić przemijanie - 1995: Wieczność – Czas – Kosmos - 1995: Szczęście w przestrzeniach Banacha - 1995: Nauka i wyobraźnia - 1994: Wszechświat u schyłku stulecia - 1994: Kosmiczna przygoda Człowieka Mądrego - 1993: Moralność myślenia - 1992: Filozofia świata. Wybrane zagadnienia i kierunki filozofii przyrody - 1990: Dylematy ewolucji (wraz z Józefem Życińskim) - 1988: Teoretyczne podstawy kosmologii. Wprowadzenie do globalnej struktury czasoprzestrzeni - 1984: Usprawiedliwienie wszechświata - 1983: Ewolucja kosmosu i kosmologii - 1981: Wszechświat i słowo - 1976: Początek świata - 1974: Spotkania z nauką - 1971: Wobec wszechświata Ponadto jest autorem działu "Kosmologia" w "Encyklopedii fizyki" PWN oraz autorem lub współautorem licznych publikacji w czasopismach naukowych i popularnych. Opublikował też serie rozważań rekolekcyjnych m.in. "Rekolekcje dla poszukujących".

Sto zabobonów. Krótki filozoficzny słownik zabobonów Józef Maria Bocheński
Sto zabobonów. Krótki filozoficzny słownik zabobonów
Józef Maria Bocheński
Zabobon to wierzenie, które jest w wysokim stopniu fałszywe, a mimo to uważa się je za prawdziwe – wyjaśnia w przedmowie do słownika nieoceniony ojciec Bocheński – proponując zbiór stu haseł, w których rozprawia się z różnymi zabobonami. Na przykład że astrologia jest zabobonem wynika z trzech racji: 1) wszyscy uczeni kompetentni w tej dziedzinie (astronomowie, astrofizycy, psychologowie) ją odrzucają, 2) tzw. dowody astrologów urągają elementarnym zasadom metodologii naukowej, zwłaszcza statystyce, 3) ludzie urodzeni w tym samym miejscu i czasie powinni mieć wg astrologii ten sam los, tymczasem doświadczenie temu przeczy. Wokół pojęcia "kobieta" powstały z kolei dwa przeciwstawne zabobony: 1) kobietę uważa się za człowieka niższego rodzaju niż mężczyzna (np. w islamie),2) kobietę postrzega się tak samo jak mężczyznę i usiłuje się ją do niego upodobnić. Jeszcze innym zabobonem jest wiara w ciągły postęp ludzkości. Źródłem tego złudzenia jest przenoszenie kategorii biologicznych (teoria ewolucji) na życie społeczne. Można, rzecz jasna, zauważyć znaczący postęp w naukach przyrodniczych, ale już rozwój moralny człowieka na przestrzeni wieków budzi wątpliwości. Podobnie rozwój kultury, twórczości artystycznej itp. Poza tym postęp dokonuje się zwykle w ramach określonej cywilizacji, po czym następuje regres (jak w starożytnym Rzymie czy Egipcie). Nie da się więc mówić o postępie w odniesieniu do całości. Brak jakiejkolwiek gwarancji, że nasza cywilizacja będzie się stale rozwijać. Lektura tekstów filozofa z Fryburga umożliwia porządkowanie oraz rozjaśnianie pojęć. Jest szkołą logicznej argumentacji i nieustającą inspiracją dla wszystkich, którzy starają się myśleć samodzielnie.
Wojtek Kusiński - awatar Wojtek Kusiński
ocenił na71 miesiąc temu
Demokracja - opium dla ludu Erik Kuehnelt-Leddihn
Demokracja - opium dla ludu
Erik Kuehnelt-Leddihn
„Trutka na papuleona”* Spodziewałem się wątków socjologicznych, niestety to tylko publicystyka. Dużo celnych uwag pod adresem demokracji, ale też dużo tu erystyki, manipulacji i walenia w usypanego przez siebie chochoła. „(…) tu należy szukać antydemokratycznej postawy Platona, ucznia Sokratesa, oraz Arystotelesa (…)”. – Platon sprzeciwiał się rządom wielu, i rzeczywiście jego ideałem był król-filozof, ale zarówno w Państwie jak i w Prawach spotykamy się z „radą starszych/mędrców”. Co najważniejsze, najgorszym sposobem sprawowania władzy obok demokracji była monowładza tyrana. Arystoteles z kolei wymieniał 3 sposoby rządzenia Polis i 3 ich zwyrodnienia. O ile negatywnie odnosił się do demokracji, czyli rządu motłochu, to jej właściwą wersją była Politea, czyli rząd cnotliwych obywateli. Jako najlepszy ustrój Arystoteles wskazywał arystokrację, czyli rządy najzacniejszych (cnotliwych i zasłużonych) – nie mylić z jej wypaczeniem, oligarchią, czyli rządami zdemoralizowanych bogaczy. „Trzecią kwestią jest fakt, że monarchia nie cierpi zwykle na manię wielkości tak jak przeciętny człowiek, który po zrobieniu błyskotliwej kariery i początkowym gigantycznym sukcesie uważa się za geniusza namaszczonego przez Boga”. – Duby smalone. Greccy tyrani, rzymscy cesarze-bogowie, brudas król Słońce, król Ryszard II Plantagenet, król Henryk VI Lancaster, Karol VI, Mikołaj I, Iwan IV Groźny, można tak długo. Jeśli ktoś czyta prawicową publicystykę, to zetknął się z 80% zawartości tej książeczki. Czytając poszczególne bon moty, w umyśle słychać głos Korwin Mikkego – podejrzewam, że czytał tę książeczkę przed snem zamiast Biblii. Gdyby nie katolicka ortodoksja Kuehnelt-Leddihna, można by śmiało nazwać go Austriackim Korwinem: „Podjąłem się dokonania analizy demokracji z pozycji teisty, liberała i racjonalisty” + „Określał się jako „skrajnie prawicowy katolicki arcyliberał” – liberał w stylu A. de Tocqeuville’a czy lorda Actona i zwolennik rządu minimum”. --------- „O brytyjskim parlamencie powiedziano niegdyś, że może ustanowić i zrobić wszystko z jednym jedynym wyjątkiem: nie przemieni mężczyzny w kobietę”. – To grubo byś się dziś zdziwił XD „Współczesny człowiek to skrzyżowanie papugi z kameleonem”. *Czyli „papuleon”. „Miejscowy motłoch, który żądał śmierci Chrystusa, składał się w większości z Ioudaioi, Judejczyków, podczas gdy większość Apostołów i uczniów Chrystusa pochodziła z Galilei. (I tak na przykład Piotr nazywał siebie Izraelitą i Hebrajczykiem z rodu Beniamina). Oczywiście, również Galilejczycy byli Izraelitami, ale średniowieczny Kościół (nie znający greki) pomijał różnicę między „Żydami” (tzn. Izraelitami) a Judejczykami, co przyczyniło się do narastania nienawiści do tej nacji”. „Demokracja ma sens jedynie w bardzo małych krajach (lub jednostkach politycznych),kraje średniej wielkości powinny być rządzone przez arystokrację, a duże przez monarchię”. Rousseau „Indywiduum (to znaczy coś, czego nie można podzielić) to najmniejsza jednostka kolektywu. Słowo „osoba pochodzi natomiast od etruskiego phersŭ, maska, czyli niewymiennej roli aktora. Stąd też osoba jest „wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju””. „Carl Gustav Jung powiedział wyraźnie, że niereligijni ludzie „powyżej czterdziestki” mogą mieć problemy psychiczne. Leszek Kołakowski w czasie wystąpienia w austriackim programie radiowym podkreślił, że kultura pozbawiona religii jest po prostu „nieludzka””.
Graven - awatar Graven
Krótka historia Stephena Hawkinga Kitty Ferguson
Krótka historia Stephena Hawkinga
Kitty Ferguson
IG: ksiazki_wloczykija To zadziwiający człowiek, który uczył życia innych. Wzór do naśladowania dla mnie. W pewnym momencie swojego życia, miałam okazję poznać prawą rękę Stephena, który towarzyszył mu każdego dnia jak i razem konstruowali rakiety, a raczej to z czego ma zostać wykonana dana rakieta. Wielodniowa rozmowa z tym człowiekiem sprawiła, że narodziłam się jako zupełnie inna osoba. A postrzeganie Hawkinga w moich oczach na zawsze się zmieniło. Styl pisania Ferguson jest wciągający i przystępny, dzięki czemu złożone koncepcje naukowe są zrozumiałe dla czytelników o różnym poziomie wiedzy naukowej. Umiejętnie łączy osobiste anegdoty, naukowe wyjaśnienia i kontekst historyczny, tworząc dobrze zaokrągloną narrację, która trzyma czytelnika w napięciu od początku do końca. Jedną z mocnych stron tej książki jest jej zdolność do uchwycenia istoty Stephena Hawkinga zarówno jako genialnego naukowca, jak i odpornej jednostki. Ferguson zagłębia się w jego osobiste zmagania z ALS (stwardnieniem zanikowym bocznym),jednocześnie podkreślając jego niezachwianą determinację do dalszego przesuwania granic w dziedzinie fizyki teoretycznej jak i w życiu. W całej "Krótkiej historii Stephena Hawkinga" Ferguson płynnie łączy kluczowe momenty w życiu Hawkinga z jego przełomowymi odkryciami. Od jego rewolucyjnej pracy nad czarnymi dziurami po badanie podróży w czasie i początków wszechświata, każdy rozdział oferuje wgląd zarówno w naukowe znaczenie, jak i osobiste motywacje stojące za tymi osiągnięciami. Co więcej, Ferguson przedstawia Stephena Hawkinga nie tylko jako genialnego naukowca, ale także jako odporną jednostkę, która przeciwstawiła się wszelkim przeciwnościom losu w walce z ALS. Podkreślając jego determinację i wytrwałość, dodaje głębi jego postaci i inspiruje czytelników jego niezwykłą historią. Dzięki przemyślanej opowieści i wnikliwej analizie, Ferguson ożywia podróż Stephena Hawkinga w angażujący i przystępny sposób.
ksiazkowyduet - awatar ksiazkowyduet

Cytaty z książki Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Michał Heller Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia Zobacz więcej