Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta

Okładka książki Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta autora Marek Bartosik, Ewa Wachowicz, 9788324078752
Okładka książki Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta
Ewa WachowiczMarek Bartosik Wydawnictwo: Znak Horyzont biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2020-11-23
2020-11-23

Kup Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta

Grzeczniutkie, uładzone.
Wspomnienia z cyklu "po co babcię denerwować, niech się babcia cieszy" To Wojciech Młynarski.
Ale Ewę Wachowicz naprawdę lubię i podziwiam jej wybitną urodę.

Grzeczniutkie, uładzone.
Ale Ewę Wachowicz naprawdę lubię i podziwiam jej wybitną urodę.

Zaczęło się w miarę dobrze. Aż tu nagle po "dziestej" stronie...wtrącona dziwna, przepełniona pretensjami rozmowa z Andrzejem Mleczko, który jako członek jury w konkursie Miss Polonia, zagłosował na inną kandydatkę. No szok! nie miał do tego prawa? Czy Ewa musi wszystkim się podobać?
Prowadzacy wywiad stanowczo stwierdził, że to plama na życiorysie Pana Andrzeja, bo jak śmiał zakwestionować urodę Ewy Wachowicz. Oczekuje peanów w jej stronę. Niestety Mleczko wkręcił się w dyskusje i pod presją zaczął się tłumaczyć, co według mnie jest błędem, wręcz zaczął się kajać przyznając rację, że zrobił źle. A źle nie zrobił. Zrobił to, co uważał za słuszne w danym momencie. Panu Mleczko przydałoby się uświadomienie na temat "jak się nie bać i być sobą nie ulegając wpływom innych".
Szczerze mówiąc ja również nie rozumiem fenomenu urody Ewy Wachowicz.
Jedno z końcowych pytań: czy któryś z rysunków Andrzeja Mleczko, był inspirowany Ewą Wachowicz hmm...
Wszyscy w tym temacie polegli.
Na miejscu Pani Ewy nie zgodziłabym się, by ten żenujący wywiad znalazł się w książce.
Publikując go dała do zrozumienia, że zgadza się z tymi zarzutami.
Z lekkim lękiem przewracam kolejne kartki. Kogóż jeszcze zaatakują swoją chęcią obsesji na punkcie byłej Miss.
Natykam się na zachwyt projektanta mody, mijam po drodze przepis na zupę kapuścianą, po czym zatrzymuje się przy rozdziale dotyczącym wspinaczki górskiej, którą uwielbia Ewa, oraz zdobywania Korony tym razem Wulkanów Ziemi. Mijam przepis na guacamole, by w następnej kolejności przejść do korony politycznej.
Oprócz wyżej wymienionych jest jeszcze kilka innych tematów, jednak o czym by nie była mowa, jest uporczywe powracanie do tematu "przepięknej" Ewy. Czy uroda pomogła przy załatwianiu konkretnych spraw, czy pomogła w polityce, jak odbierano jej urodę w krajach, gdzie blondynki są rzadkością itd, itp. do znudzenia. Atakują dwie strony. Marek Bartosik, który zachowuje się jakby postradał zmysly i na punkcie Wachowicz dostał fioła, a każdego kto ma inne zdanie chętnie rzuciłby w lwią paszcze i Ewa, która co jakiś czas sama porusza ten temat - "wiem, że moja uroda mi pomogła", "będę tutaj bardzo nieskromna...." i tak wkoło Macieju. Przez co książka robi się ciut płytka. Jeszcze dodać do tego "emocjonujące" rozmowy o ciuszkach i można dostać lekkich niestrawności.
Nie tego się jednak spodziewałam.
Najbardziej przemówił do mnie rozdział poświęcony dzieciństwie, wczesnej młodości, ale i w nim musiał być poruszony temat tytułu Miss...Jak chociażby zderzenie z księdzem, który był zachwycony, że "puknął" Miss Polonia...
Jak ktoś lubi takie klimaty to polecam.

"Różnice między płciami są naturalne i nie powinno się ich zamazywać". Świetne zdanie a propo wydumanego feminizmu, za które daję jedną gwiazdkę.
Drugą daję za resztę tekstu pozbawionego, tego co dla moich oczu drażniące.
Trzecią zaś za barwne zdjęcia, zwłaszcza z podróży. I to by było na tyle.

W kategorii "wyznania/biografie celebrytów" - naprawdę dobra pozycje. W sam raz na lato

75 użytkowników ma tytuł Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszystkie korony Ewy Wachowicz. Miss i cała reszta

Okładka książki Gotuj jak Top Chef. 100 mistrzowskich przepisów Monika Bielik, Przemysław Błaszczyk, Agnieszka Buch, Adrian Feliks, Paweł Kibart, Inessa Kim, Grzegorz Łapanowski, Piotr Lisakowski, Maciej Nowak, Sebastian Olma, Magdalena Perszke, Joseph Seeletso, Szymon Sierant, Patrycja Stefanów-Kot, Ewa Wachowicz, Patrycja Wąsiakowska, Robert Wojnarowski

Okładka książki Głos. Wojciech Mann w rozmowie z Katarzyną Kubisiowską Katarzyna Kubisiowska, Wojciech Mann
Okładka książki Serca bicie. Biografia Andrzeja Zauchy Piotr Baran, Katarzyna Olkowicz
Serca bicie. Biografia Andrzeja Zauchy Piotr Baran, Katarzyna Olkowicz
Okładka książki Trojanowska Leszek Gnoiński, Izabela Trojanowska