Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne

Okładka książki Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne autora Lisa Sanders, 9788366575066
Okładka książki Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne
Lisa Sanders Wydawnictwo: Insignis zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Diagnosis: Solving the Most Baffling Medical Mysteries
2020-07-01
2020-07-01
Dominika Braithwaite

Kup Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne

Na półkach: , , , ,

Książka może się podobać, bo opisane przypadki są oryginalne i ciekawe, wpisuje się też w moje ulubione książki - czyli o przypadkach medycznych ale ma jedną poważną wadę (więc może się też nie podobać ;) ): przypadki opisane są krótko, takie artykuliki (w sumie tym były - artykułami z gazety),jest ich dużo ale nie są szczególnie pogłębione, a to już wpisuje się mniej w moje preferencje... naprawdę wolałbym poznać mniej przypadków, za to obszerniej. Tutaj tak naprawdę, to niewiele zostanie mi z tego w głowie, a to trochę minus. Chyba też dlatego uciekałem myślami, choć niby historie krótkie i nie powinny nudzić, ale jeśli nie są dość obszernie opisane, to wystarczy chwila nieuwagi by zgubić pół historii i wielokrotnie musiałem cofać... Także oceniam tak pół na pół. Zdecydowanie bardziej wolę jak w książce jest 5-10 historii przedstawionych, za to dogłębnie niż 30 po łebkach.

(czytana-słuchana: 27-28.02.2026)
3+/5 [6/10]

Na półkach: , , , , , ,

Taka wyliczanka

Taka wyliczanka

Jest to książka o dociekliwości lekarzy - niestety nie w Polsce. Opisane choroby zapewne również występują u pacjentów w naszym kraju. Różnica polega na tym, że u nas pozostają one zwykle nierozpoznane, a pacjenci umierają. I czytałoby się tę książkę dobrze, gdyby nie fraza "półtorej roku" powtarzana z uporem maniaka. Drażni mnie okrutnie brak poprawności językowej w literaturze, gdyż błędy ortograficzne, gramatyczne, w składni zdań są popełniane coraz częściej przez samych pisarzy oraz tłumaczy, a korekta to pusty slogan, jak widać.

995 użytkowników ma tytuł Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne na półkach głównych
184 użytkowników ma tytuł Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne

Cytaty z książki Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne

Lisa Sanders Szukając diagnozy. Tajemnicze i zaskakujące przypadki medyczne Zobacz więcej