Niech stanie się światłość

- 2020-09-30
- 2020-10-01
- Anna Dobrzańska
- Inne
Nowa powieść jednego z najlepszych współczesnych pisarzy – Kena Folletta.
Historia poprzedzająca wydarzenia opisane w Filarach Ziemi, osadzona w Anglii u zarania nowej epoki: średniowiecza.
Jest rok 997 naszej ery, koniec wieków barbarzyństwa. Anglia na zachodzie mierzy się z atakami Walijczyków, a na wschodzie – wikingów. Lokalni przywódcy naginają królewskie zarządzenia do swoich celów, sprzeciwiając się władzy i nie dbając o los prostych ludzi. Ponieważ w kraju nie ma ściśle wytyczonego prawa, króluje chaos.
W tych burzliwych czasach splatają się losy trójki bohaterów. Życie młodego szkutnika zmienia się w chwili, gdy jego dom zostaje zniszczony przez wikingów, a jego rodzina musi uciekać do miejsca, w którym traktowani są jak intruzi… Pewna kobieta wychodzi za mąż z miłości i płynie z Normandii do Anglii, kraju swojego małżonka. Szybko jednak przekonuje się, że wśród zupełnie innych obyczajów i ludzi stale zaangażowanych w walkę o wpływy musi uważać na każdy swój krok… Mnich marzy o przekształceniu opactwa w centrum nauki, które będzie podziwiane w całej Europie.
Każde z nich wejdzie w niebezpieczny konflikt z przebiegłym i bezwzględnym biskupem, który złamie każde przykazanie, aby zwiększyć swoją władzę i bogactwo.
Mogą Ciebie zainteresować
Oficjalne recenzje
Przed świtem
Moja ewolucja, jako czytelnika przebiegała wieloetapowo.
Pierwszy etap to czytane przez mamę książki dla dzieci, a także „Bogowie, groby i uczeni” (a zwłaszcza fragmenty o odkryciu Troi przez Heinricha Schliemanna). No i rzecz jasna komiksy z Kaczorem Donaldem – z tym radziłem sobie sam.
Drugi etap to książki przygodowe, a przede wszystkim seria o Panu Samochodziku. Czasem lektury.
Jak poszedłem do liceum, to odkryłem sagę o Wiedźminie, która zapoczątkowała etap trzeci, i przeprosiłem się trochę z klasyką (szczególnie nagminnie czytałem rosyjskich pisarzy). Wtedy też stałem się literackim wszystkożercą, gdyż potrafiłem zmierzyć się zarówno z „Wichrowymi Wzgórzami”, jak i „Solaris”, a w tak zwanym międzyczasie zakąsić to „Strzelbami, zarazkami, maszynami”.
Czwarty etap (trwający do dzisiaj) zapoczątkowały „Filary Ziemi” Kena Folletta i nieśmiało przyznam, że dopiero od tego momentu pokochałem czytanie. Nie wiem dlaczego, ale to właśnie pierwszy tom średniowiecznej serii o Kingsbridge sprawił, że kompletnie inaczej spojrzałem na literaturę i zacząłem doceniać mozolną pracę, jaką autor wkłada w wykreowanie powieści.
Tak więc powrót do tej serii był wielką przyjemnością.
Jak to zwykle u Folletta bywa, bohaterów mamy bez liku, jednak troje wysuwa się w „Niech stanie się światłość” na pierwszy plan. Śledzimy więc losy Edgara, młodego szkutnika, który w wyniku ataku wikingów traci ojca i ukochaną, i zmuszony jest wraz z rodziną kontynuować żywot jako rolnik w nowym miejscu. W międzyczasie poznajemy Ragnę, normandzką szlachciankę, oczekującą na oświadczyny Wilwulfa – ealdormana Shiring; a także brata Aldreda, mnicha posiadającego jedno proste marzenie – uczynienie z klasztornej biblioteki miejsca, jakiego jeszcze w Anglii nie widziano. Oczywiście jest i antagonista, biskup Wynstan, który posunie się do wszystkiego, aby zaspokoić swoje wielkie ambicje.
Nie będzie chyba wielkim zaskoczeniem, jeżeli napiszę, że jest to książka o miłości, nienawiści, walce o władzę, a także sprawiedliwości i bezwzględności. Autor wydaje się doskonale rozumieć ludzką naturę i jej zmienność. Dzięki temu postacie są wiarygodne (nawet jeżeli trochę zbyt czarno-białe),a smutki i radości, których doświadczają, są nam wyjątkowo bliskie. I chociaż akcja książki dzieje się na przełomie X i XI wieku, to skrupulatny research autora nadaje całości wiarygodny charakter, fabuła nabiera niepowtarzalnego charakteru, a lektura jest jeszcze większą przyjemnością.
Trzeba przyznać autorowi, że osadził akcję książki w niezwykle intrygujących czasach. Mianowicie pokazuje Anglię na progu nowej epoki. Kraj targany jest konfliktami z Wikingami i Walijczykami, król nie cieszy się zbyt dużym autorytetem, boskie przykazania respektują nieliczni, a jedynym prawem jest prawo silniejszego. Z tej mąki powoli wypieka się kraj, który za kilkaset lat opanuje prawie trzy czwarte świata. Jednak wielkość dopiero nadejdzie.
Ponadto Follett bez ogródek opisuje obłudę angielskiego kleru, pokazuje, jak wielkim wyzwaniem było projektowanie kamiennych budowli czy też łapanie przestępców a także, ile pracy kosztowało chłopską rodzinę przetrwanie zimy przy słabych plonach. Zdecydowanie nie są to czasy, w których chcielibyśmy się znaleźć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ogromny dysonans pomiędzy dobrze urodzonymi a resztą społeczeństwa.
„Niech stanie się światłość” to książka rewelacyjna, prawie idealna. Follett potrafi nie tylko zbudować wielopiętrowe intrygi, ale i utrzymać je w ryzach tak, aby czytelnik ani przez chwilę nie miał wrażenia, że całość razi sztucznością. Co prawda można wszystko sprowadzić do odwiecznej walki dobra ze złem, ale to zawsze szczegóły, a nie generalia decydują, czy mamy do czynienia z książką wartą polecenia. A „Niech stanie się światłość” z całą pewnością udowadnia, że jest pozycją obowiązkową.
Michał Wnuk
Dawno temu czytałam "Filary ziemi". Byłam zachwycona. Niestety "Niech stanie się światłość" zawiodła moje oczekiwania. Niesłychanie naiwna, czasami nielogiczna. Zdenerwowałam się powszechnie obowiązującą wykładnią (której hołduje w książce Follett),jakoby całe zło świata pochodziło od hipokryzji chrześcijan. Zbrodnie popełniają wierzący, jak i niewierzący.
Pokaż mimo toNie wiem czy to bardziej powieść historyczna czy romans.
To mnie nie zdziwiło.
Za to zaskoczyło mnie, że wszystko zmierza ku szczęśliwemu zakończeniu i... miłości międzystanowej.
Pierdyliard lat temu. Tymczasem wysoko urodzona kobieta decyduje o sobie, gromadzi majątek mimo odsunięcia od dworu po śmierci pierwszego męża i po pozbyciu się jej przez drugiego, a potem jeszcze wychodzi za... budowniczego bez nazwiska.
Który (co już jest niemal śmieszne) czeka na nią przez wiele lat mimo jej kolejnych małżeństw i rodzonych non stop dzieci.
To mnie rozczarowało. Zbyt różowo.
Ładny język. Ciekawa historia. Interesujące postacie. Choć bardzo czarno-białe.
Za dużo lukru, jednakże. I czasem za dużo szczegółow, bez znaczenia.
Możnaby z tego obciąć ze 100 stron, minimum.
Nie wiem czy to bardziej powieść historyczna czy romans.
więcej Pokaż mimo toDobrze się zaczyna, ale od początku wiadomo, że postacie z różnych stron świata spotkają się.
To mnie nie zdziwiło.
Wciągająca historia ze średniowiecza z bohaterką, która stara się przekroczyć ograniczenia, jakie narzuca jej płeć w patriarchalnym społeczeństwie. Polecam w formie świetnie nagranego audiobooka!
Pokaż mimo toFollet to mistrz, pochłaniam wszystkie jego książki i nie wychodzę z podziwu
Follet to mistrz, pochłaniam wszystkie jego książki i nie wychodzę z podziwu
Pokaż mimo to,,Niech stanie się światłość'' to prequel Filarów Ziemi, Kena Folletta i tą książką zamykam ten cykl bo i nic mi niewiadomo o jakiejś kontynuacji, chociaż w świecie książki wszystko jest możliwe....
Jeśli chodzi o fabułę tej lektury, to Follett tutaj zastosował znany już z innych części zabieg konfrontacji dobra że złem, chociaż kto zwyciężył tego nie zdradzę....
Błyskotliwie napisana książka, znakomity lektor w osobie Krzysztofa Gosztyły, całość i tej lektury i całych Filarów Ziemii wypadła naprawdę super!
Niby tylko 4 części ale za to jakże obszerne!
Wspaniała przygoda, polecam 👏
więcej Pokaż mimo toJeśli chodzi o fabułę tej lektury, to Follett tutaj zastosował znany już z innych części zabieg konfrontacji dobra że złem, chociaż kto zwyciężył tego nie...
Może i w porównaniu do "Filarów Ziemi" fabuła książki wydaje się prostsza, podobnie jak przedstawione w niej intrygi, ale w końcu to dawniejsze czasy i wszystko dzieje się na mniejszą skalę. Miejsce hrabstwa zajmuje parę chałup z karczmą, a katedry zapomniany przez Boga kościółek. Po zachwycie serią Kingsbridge ze sporymi oczekiwaniami cofnąłem się do samych początków osady i pomimo powyższych powieść w pełni spełniła moje oczekiwania, ba, wizja tej wioszczyny przypadła mi chyba bardziej do gustu niż za czasów przeora Filipa. Niektórzy zarzucają "Światłości", że opisane w niej realia mniej zgadzają się z faktami historycznymi w porównaniu do "Filarów", ale ja tego nie wyczuwam (btw. sam autor przyznaje się bez bicia, że czasami nie słuchał historyków i archeologów, jeśli ich opinia wpływała wg negatywnie na całość). Jeśli miałbym wskazać jakikolwiek minus, byłby to główny bohater - Edgar - którego z jednej strony polubiłem bardziej od Jacka, z drugiej jednak był zbyt idealny... niczym Staś Tarkowski z "W pustyni i w puszczy"... ale to minus wyszukany na siłę. Książka zawiera w sobie to, za co kochamy serię "Kingsbridge": miłość i nienawiść, ból i niezgodę na widok bezkarności oraz tych, którzy trzymają się wiernie swych ideałów, by w końcu zwyciężyć nad bezprawiem.
więcej Pokaż mimo toBardzo udany prequel " Filarów Ziemi ". Lekka w czytaniu .Anglia, koniec pierwszego tysiąclecia. Władza, intrygi, miłość.
Naprawdę świetna pozycja opisująca życie społeczne, powiązania i intrygi wczesnego średniowiecza - zaczynając od problemów tych, którzy walczą o każdy dzień, a kończąc na tych, którzy walczą o wpływy i władzę.
Polecam.
Świetna.
więcej Pokaż mimo toPoprzednio zanurzyłem się w ten świat w powieściach Bernarda Cornwella - całe 13 tomów cyklu Wojny Wikingów. Po ich zakończeniu długo szukałem książki, która pozwoli w tym świecie dłużej po przebywać.
Absolutnie genialna książka, świetni bohaterowie, do których czytelnik się przywiązuje. Książka jest OP. Polecam.
Pokaż mimo toŚwietny powrót Kena Folleta po kilku latach przerwy. I to powrót do Kingsbride.
Przedstawieni przez autora bohaterowie są wiarygodni i interesujący - każdy ma swoje przejścia i ambicje.
W fabule niestety jest kilka niespójności, jak to, że pod koniec "Niech stanie się światłość" Kingsbridge jest kwitnącą wioską, a nawet miasteczkiem, gdzie w "Filarach Ziemii" dostajemy opis, że w zasadzie poza klasztorem, to w okolicy to nic nie ma. Potwierdza to zresztą gra komputerowa o tym samym tytule, gdzie mamy dodatkową wizualizację wizji artysty jak wyglądało Kingsbirdge u początku panowania przeora Filipa.
Książka w miarę zamyka wszystkie wątki ale kilka kwestii pozostaje niezrozumiałych i w ogóle niewyjaśnionych, jak pewne wydarzenie, które trwało niemal rok (ze względu na unikanie spojlerów nie będę opisywał).
Niemniej, dobra książka dla fanów serii, którzy chcieliby poznać początki klasztoru mnichów w Kingsbridge.
Świetny powrót Kena Folleta po kilku latach przerwy. I to powrót do Kingsbride.
więcej Pokaż mimo toInteresująca fabuła, która opisuje czasy sprzed najazdu Wilhelma Zdobywcy, opisujący - w miarę wiarygodnie - relacje i nastroje społeczne wśród ówczesnych ludzi oraz opisuje ich zmagania ze światem.