Czerń nie zapomina

Okładka książki Czerń nie zapomina autora Agnieszka Hałas, 9788381880121
Okładka książki Czerń nie zapomina
Agnieszka Hałas Wydawnictwo: Rebis Cykl: Teatr węży (tom 5) fantasy, science fiction
Teatr węży (tom 5)
2020-07-14
2020-07-14

Kup Czerń nie zapomina w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Czerń nie zapominai

Piąty odcień czerni

841 1 377

Oceny książki Czerń nie zapomina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerń nie zapomina

Ogólna ocena serii. 1 tom miał potencjał, mimo że był męczący. Tomy 2-4 męczyły strasznie ale światełkiem w tunelu był tom 5, który zdobył nagrodę Zajdla. DNF w 2/3 książki, nie rozumiem dlaczego ma takie dobre oceny...

Główne problemy zarówno tego tomu jak i całej serii.
1. Główny bohater jest męczący, cały czas narzeka i marudzi, co gorsza;
2. Nie ma żadnego celu, żadnego planu. Czułem się jakbym czytał historię NPC z gier komputerowych. Autorka mówi: "Idź tam!" On idzie. "Walcz!" On walczy. To jest główny powód dla którego historia nie działa.
3. Jak silny jest główny bohater? Nie wiadomo, na pewno wystarczająco aby poradzić sobie z każdym zagrożeniem. Jak silne są inne postacie lub frakcje? Zależy od widzimisie autorki. Przez to;
4. Ramy świata nie są jasno narysowane, są jakieś którlestwa, ale najwidoczniej się nie liczą. Są Srebrni, ale najwidoczniej jakieś leszcze z Otchłani strasznie ich dojeżdżają, więc jakim cudem byli tacy silni jak frakcji w Otchłani jest multum? Powinni być zniszczeni dawno temu. Może pod koniec tomu było wyjaśnione, ale jak zaznaczyłem wcześniej już miałem dość.
5. Niepotrzebne opisy w trakcie dialogów. Nic nie wnoszą do fabuły, ogólnie autorka lubi skupiać się podczas opisów na nieistotnych rzeczach. Niestety często wytracają momentum scen lub przynudzają.
6. Brak eksctyujących momentów. Jest to w zamyśle, tak mi się przynajmniej wydaje, fantasy przygodowe. Ani razu w całej serii nie było momentu, który by sprawił abym nie mógł oderwać się od książki.

Nie będę się czepiał detali. Daję 2, dla mnie to oznacza, że książka była na tyle słabe, że jej nie dokończyłem i na pewno nie wrócę.

Główne problemy zarówno tego tomu jak i całej serii.
1. Główny bohater jest męczący, cały czas narzeka i marudzi, co gorsza;
2. Nie ma żadnego celu,...

Pozytywne zaskoczenie, w porównaniu z poprzednim tomem. Dużo akcji i walki, a Krzyczący nie jest jedyną kluczową postacią. Szczerze mówiąc, swoje już przeszedł i stał się już mało interesujący.

W „Czerń nie zapomina” Agnieszka Hałas zdecydowała się na ciekawy, choć zarazem trochę ryzykowny zabieg, gdyż przez ponad połowę piątego tomu „Teatru węży” Krzyczący w Ciemności jest w ogóle nieobecny. Nie oznacza to jednak, że postać ta straciła na znaczeniu – jest wręcz przeciwnie, bo prawie wszyscy próbują ustalić miejsce pobytu tego wyjątkowego żmija. I nie wszyscy chcą mu podziękować.
W historii opisanej w najnowszym tomie prześledzimy fascynujące losy bohaterów już znanych i takich, którzy dopiero teraz rozwiną skrzydła. Będą demony i odmieńcy, magowie oraz chowańce. Książka kipi akcją, którą śledzimy oczami różnych bohaterów. Wątki przeplatają się na tyle płynnie, że nie miałam uczucia rozdrażnienia i dezorientacji przy przeskakiwaniu pomiędzy poszczególnymi fragmentami. Znajdziemy tutaj naprawdę wszelkie możliwe elementy budujące dobrą opowieść: przyjaźń, poświęcenie, chwile zwątpienia, echo miłości, zdrada, no i oczywiście heroiczne walki. Wszystko osadzone w dobrze znanym świecie, gdzie liczy się równowaga Ekwilibrium.
Autorka stworzyła rozbudowany, żyjący swoim życiem świat, potrafiący zaintrygować czytelnika. Niby jest to ostatni tom serii, ale historia kończy się w stanie zawieszenia. Mam więc nadzieję, że przyjdzie nam jeszcze kiedyś odwiedzić świat Zmroczy, a na razie mogę z czystym sumieniem zarekomendować tę serię.

477 użytkowników ma tytuł Czerń nie zapomina na półkach głównych
124 użytkowników ma tytuł Czerń nie zapomina na półkach dodatkowych

Okładka książki Insekcje: antologia Aleksandra Bednarska, Agnieszka Fulińska, Wojciech Gunia, Agnieszka Hałas, Dawid Kain, Marek Kolenda, Karol Ligecki, Szymon Majcherowicz, Paweł Matuszek, Magdalena Anna Sakowska, Marta Sobiecka, Wojciech Szyda, Mateusz Wyszyński
Okładka książki Rocznik fantastyczny 2025 Dagmara Adwentowska, Sabina Bacior-Chadryś, Dariusz Jacek Bednarczyk, Bartek Biedrzycki, Izabela Grabda, Agnieszka Hałas, Anna Hrycyszyn, Artur Laisen, Krystian Maniecki, Anna Nieznaj, Michał Paszkowski, Mariusz Pieniążek, Olga Sienkiewicz, Sohei, Martyna Wróbel, Andrzej Zimniak
Okładka książki Harde Bestie Ewa Białołęcka, Krystyna Chodorowska, Agnieszka Hałas, Anna Hrycyszyn, Aneta Jadowska, Aleksandra Janusz, Anna Kańtoch, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Anna Nieznaj, Martyna Raduchowska, Milena Wójtowicz, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Opowiadania nominowane do Nagrody im. Janusza A. Zajdla za rok 2023 Michał Cholewa, Agnieszka Hałas, Kamila Regel, Istvan Vizvary
Okładka książki Epidemie Paweł Dybała, Agnieszka Fulińska, Wojciech Gunia, Agnieszka Hałas, Paweł Majka, Mikołaj Maria Manicki, Andrzej Miszczak, Tadeusz Oszubski, Krzysztof Rewiuk, Magdalena Anna Sakowska, Marta Sobiecka, Jacek Sobota, Wojciech Szyda, Marek Żelkowski
Okładka książki Nagroda im. Janusza A. Zajdla 2023. Antologia utworów nominowanych za rok 2022 Michał Cholewa, Agnieszka Hałas, Łukasz Kucharczyk, Magdalena Świerczek-Gryboś, Paula Wanarska
Agnieszka Hałas
Agnieszka Hałas
Rocznik ’80, z wykształcenia doktor nauk biologicznych, aktualnie tłumaczka i autorka fantastyki. W dorobku ma ponad dwadzieścia opowiadań opublikowanych w czasopismach i antologiach, zbiory opowiadań „Między otchłanią a morzem” (2004) i „Po stronie mroku” (2012),trzytomowy cykl dark fantasy „Teatr węży” oraz powieść „Olga i osty” (2016). Od 2011 r. kieruje działem literackim magazynu internetowego „Esensja”. Nominowana do nagród: Nautilus (2003),Nagroda Literacka im. Jerzego Żuławskiego (2017),Nagroda im. Janusza A. Zajdla (2017) i dwukrotnie do Śląkfy w kategorii Twórca Roku (2013, 2016). Kocha góry i koty.

Cytaty z książki Czerń nie zapomina

Agnieszka Hałas Czerń nie zapomina Zobacz więcej
Agnieszka Hałas Czerń nie zapomina Zobacz więcej