Silver Surfer. Przypowieści
- 2020-06-03
- 2020-06-03
- 9788328196766
- Jacek Drewnowski
- silver surfer przypowieść przypowieści moebius
Silver Surfer zbuntował się przeciw swojemu panu Galactusowi i odmówił udziału w zniszczeniu Ziemi. Pożeracz Światów za karę wygnał go ze służby i skazał na samotne przemierzanie wszechświata w roli strażnika kosmicznych szlaków. Galactus powraca jednak na Ziemię i ogłasza się bogiem. Wkrótce tworzą się wokół niego nowe ruchy religijne, a świat ogarnia anarchia. Silver Surfer kolejny raz rusza planecie na ratunek. Później przyjdzie mu jeszcze zmierzyć się z niebezpiecznymi łowcami niewolników i tajemniczymi organpiratami, a także przygotować się do własnej śmierci, gdy okaże się, że moc dana mu przez Galactusa wygasa.
Album zawiera historie: „Przypowieść”, „Łowcy niewolników”, „Requiem” i „W imię twoje”. Scenariusze napisali Stan Lee, Keith Pollard, J. Michael Straczynski i Simon Spurrier, a rysunki przygotowali Moebius, Keith Pollard, Esad Ribić i Tan Eng Huat.
Wspaniała historia dwóch wielkich postaci komiksu - Stana Lee i Moebiusa.
Przykre, lecz prawdziwe
Wspaniała historia dwóch wielkich postaci komiksu - Stana Lee i Moebiusa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria głęboka i poruszająca ze wspaniałą, wymowną sceną na końcu. Myślę, że niestety z ludźmi jest tak jak przedstawiono w Przypowieści - ktoś musi nami kierować, mówić co jest dobre, co złe i co należy robić...
Przykre, lecz prawdziwe
Przypowieść 10/10 - świetna historia, bardzo aktualna
Łowcy niewolników 6/10 - komiks do zapomnienia, bardzo
zalatuje latami 70-80, chociaż został napisany w latach 90
Requiem 10/10 - warto kupić cały tom tylko dla tej historii -
jest przepiękna
W imię twoje 9/10 - również świetna historia ale rysunki zdecydowanie nie dla każdego - mi się nie podobały - aczkolwiek nie psują samej historii
Przypowieść 10/10 - świetna historia, bardzo aktualna
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁowcy niewolników 6/10 - komiks do zapomnienia, bardzo
zalatuje latami 70-80, chociaż został napisany w latach 90
Requiem 10/10 - warto kupić cały tom tylko dla tej historii -
jest przepiękna
Cztery historie i jakby trochę inny Marvel, niż zazwyczaj. Owszem, nie obyło się bez spektakularnych walk i śmieszkowania w pociesznym stylu Stana Lee, ale ta jedna postać – Silver Surfer – wystarczyła, by nadać tym opowieściom inny ton. Bardziej uniwersalny, dotykający istotnych dla każdego z nas problemów, skłaniający niejeden raz do refleksji na przeróżne tematy, od przemijania i samotności, poprzez istotę ludzkich konfliktów i umiejętność wstania z kolan nawet w najbardziej beznadziejnych sytuacjach. Silver Surfer okazał się niezwykle pojemnym katalizatorem treści i chyba nie będę gołosłownym, polecając ów album każdemu fanowi komiksu nie tylko superbohaterskiego, zwłaszcza że o przygodach akurat tego superbohatera nie mieliśmy okazji czytać zbyt często. Cieszy zatem fakt, że “Silver Surfer: Przypowieści” w dużym stopniu wypełniają tę lukę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypowieść i dodatki 8+; Pozostałe historie średnie, tylko Requiem (Straczyński i Rubić) zasługuje na jakąś uwagę, ale też bardziej za ilustracje niż wyszukaną fabułę.