One

2020-06-05
2020-06-05

Kup One w ulubionej księgarnii

Oceny książki One

W książce opisane są moje regiony to plus. Ale jest taka smutna w tej normalnej rzeczywistości, że nie jest to coś przyjemnego.

Książka liczy niecałe 250 stron, ma niewielki format, w sam raz do zabrania w długą podróż. A do tego ma uroczą okładkę. Akcja powieści dzieje się w podlubelskim miasteczku i w samym Lublinie. W roku 1990, w trakcie przemian ustrojowych i gospodarczych w naszym kraju.
Tytułowe One to pięć kobiet w różnym wieku i statusie społecznym, które łączy miejsce - biblioteka. Pierwszoplanową bohaterką jest Marta, świeżo upieczona absolwentka UMCS, która rozpoczyna pracę w bibliotece w rodzinnym Grabowie. Kolejne bohaterki: Anna, Jadwiga i Barbara są tam zatrudnione już wcześniej. Jest jeszcze Renata, salowa, zaglądająca do koleżanki Jadwigi. Życie tej ostatniej naznaczone jest największą traumą za przyczyną męża alkoholika i tyrana. Mogłaby to być dobra książka. Ale niestety, nie jest.
O ile pomysł pokazania polskiej rzeczywistości sprzed 30 lat przez pryzmat losów pięciu bohaterek wydaje się ciekawy, a ówczesne realia oddane wiernie (pamiętam),to kompozycyjnie, stylistycznie i językowo książka nie jest udana. Fragmentami było lepiej, ale często chciało się zawołać: gdzie jest redaktor?
Na str. 206 wkradł się też błąd rzeczowy. Otóż mąż Anny nie mógł w trakcie rozwodu występować o zachowek, bo ten należy do instytucji prawa spadkowego.

Pamiętacie jak zaczęła się wasza pierwsza przyjaźń? Nie, nie miłość. Przyjaźń właśnie. Macie przyjaciółkę od serca? Taką, co nawet w środku nocy odbierze telefon, żeby Was wysłuchać?
Obok miłości, przyjaźń jest jedną z najważniejszych rzeczy w życiu człowieka. Ciężko żyć bez wsparcia kogoś bliskiego. Prawda?
Po takim przydługim wstępie powiem Wam, że warto przeczytać powieść „One” Katarzyny Woś Wydawnictwo Novae Res.
Jest to historia pięciu kobiet. Każda z nich to inny żywioł, to odrębne życie i los przypisany tylko do jednej duszy.
Marta, Renata, Jadwiga, Anna i Barbara. Ich losy splatają się w bibliotece.
Każda z nich ma za sobą wydarzenia, które chcą wymazać z pamięci, ale też takie, dzięki którym mają siłę podnieść się z łóżka następnego dnia.
Niby widzą się codziennie, ale każda z nich skrycie pilnuje swoich tajemnic. Dopiero życie daje im możliwość otwarcia się przed innymi kobietami i okazuje się, że nic nie jest tak idealne na jakie wygląda i że każda z nich żyje po części wbrew sobie i wyznawanym wartościom.
Nie jest to cukierkowa opowieść. Tylko taka... prawdziwa, życiowa. Każda z nas mogłaby być jedną z bohaterek.
„One” to powieść, która pokazuje nam, że często jakże mylnie oceniamy życie innych wokół nas. Daje nam próbę zrozumienia drugiego człowieka i zapewnia, że prawdziwa przyjaźń pozwala przetrwać wszystko co spotyka nas w życiu. Wystarczy tylko pozwolić sobie zaufać drugiej osobie.
Polecam :)

Po takim przydługim wstępie powiem Wam, że warto przeczytać...

60 użytkowników ma tytuł One na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł One na półkach dodatkowych