Wymazać siebie

2019-02-13
2016-05-10
2017-02-07
Kamila Slawinski

Kup Wymazać siebie w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Wymazać siebie i

Przeczytane 689 Opinie 16 Oficjalne recenzje 66

Opinia społeczności książki Wymazać siebiei

Książki 3577 Opinie 583

Oceny książki Wymazać siebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wymazać siebie

Treść istotna, ale ciężko brnęło się przez tą książkę - nie umiałem się wkręcić w fabułę. Miałem też ciągle wrażenie, że autor nigdy nie przyznał się do złości, którą czuł wobec rzeczy, jakich doświadczył. Taka... Płaska była ta książka.

Historia człowieka, którego konserwatywne i bardzo religijne środowisko, w jakim się wychowywał, doprowadziło do licznych prób samobójczych, pobytów w szpitalach psychiatrycznych i diagnozy choroby dwubiegunowej (o tym jednak dowiadujemy się z epilogu, nie z samej treści). A to dlatego, że według rodziców i lekarzy cierpiał na ,,seksualną dezorientację”.
Syn homoseksualista w południowych stanach USA jest hańbą dla rodziców. Rozwiązaniem ma być umieszczenie go w ośrodku, gdzie ,,nawraca” się grzeszników na heteroseksualizm poprzez zmuszanie do zmiany skłonności, czyli de facto wymazywanie własnej tożsamości. Tematyka książki jest kontrowersyjna, ale ciekawa. Nie przemówił do mnie sposób prowadzenia narracji przez autora, który często popada w religijno-filozoficzne dywagacje, mieszając przy tym fabułę i przeskakując między wątkami. To, co mogło być ciekawe (czyli sama terapia) w dużej mierze zostało pominięte. Czytelnik mierzy się za to z wewnętrznym monologiem autora, niestety w bardzo nudnym wydaniu.

Syn...

O tym jak wyleczyć syna z homoseksualizmu.
Jest to autobiograficzna opowieść autora o jego zmaganiach z własną seksualnością i związanym z tym głębokim kryzysem wiary, które ostatecznie (pod pewnym naciskiem rodziny) zmusiły go do udziału w pseudoterapii prowadzonej przez chrześcijańskich fundamentalistów. Sama terapia nie wydaje się tu być szczególnie ważnym tematem, znajduje się raczej na marginesie opowieści (najwięcej można się w tej kwestii dowiedzieć ze wstępu). Niestety autor ma czarny pas w przynudzaniu i bardzo męczącą tendencję do rozkładania na czynniki pierwsze każdego wydarzenia i analizowania go w taki sposób, jakby było kluczowym momentem życia. To sprawia, że wszystko, co potencjalnie mogłoby być ważne, ciekawe i poruszające, trzeba niemalże wyłuskiwać z raczej umiarkowanie fascynującego słowotoku.

O tym jak wyleczyć syna z homoseksualizmu.

724 użytkowników ma tytuł Wymazać siebie na półkach głównych
137 użytkowników ma tytuł Wymazać siebie na półkach dodatkowych

Historia przemocy Edouard Louis
Historia przemocy
Edouard Louis
Książka jest o przemocy, która nie mieści się w jednym zdarzeniu ani w jednej definicji. Zaczyna się od napaści i gwałtu, ale bardzo szybko przesuwa uwagę z samego aktu na to, co dzieje się później -z pamięcią, z językiem, z odpowiedzialnością, z tym, kto i w jaki sposób opowiada cudze doświadczenie. Formalnie to książka zbudowana na takie rozdwojeniu głosu. Brat oddaje opowieść swojej siostrze, która relacjonuje wydarzenia swojemu mężowi, a brat - podsłuchujący - co jakiś czas wtrąca się, koryguje, podważa jej wersję. Ciekawie pokazane jest to, jak szybko historia ofiary zostaje przejęta przez innych i podporządkowana ich językowi, ich ocenianiu, ich potrzebie wyciągania wniosków. Narracja jest fragmentaryczna i powtarzalna. Te same sceny wracają w różnych wariantach, przefiltrowane przez cudze słowa, raporty, rozmowy. Może i jest to w jakiś sposób męczące, ale ten nadmiar ma sens, bo oddaje sposób, w jaki trauma nie układa się w spójną opowieść, tylko krąży wokół kilku punktów, nie pozwalając ich zamknąć. Mocną stroną książki jest taka bezkompromisowość autora wobec samego siebie, bo nie próbuje przedstawić się jako postać jednoznaczna ani "właściwa". Zapisuje myśli, które są niewygodne, czyli poczucie winy, sprzeczne emocje wobec sprawcy, reakcje, które pojawiają się wbrew deklarowanym poglądom. Na pewno nie jest to książka, która daje poczucie domknięcia. Konsekwentnie pokazuje, jak doświadczenie przemocy rozciąga się w czasie i przechodzi przez kolejne języki, instytucje i relacje. Momentami wymagająca, miejscami nużąca, ale celowo pozbawiona skrótów i wygładzeń. Jej ciężar nie polega na sile jednego zdarzenia, bardziej na tym, jak długo i na jak wiele sposobów to zdarzenie musi być opowiadane.
Infamis - awatar Infamis
Drogi Evanie Hansenie Val Emmich
Drogi Evanie Hansenie
Val Emmich
O tym, że prawda nas wyzwoli. Evan Hansen w ramach terapii pisze listy do samego siebie. Splotem przypadków jeden z tych listów zostaje znaleziony przy ciele kolegi, który popełnił samobójstwo, w związku z czym Evan zostaje uznany przez rodzinę zmarłego za jego najlepszego przyjaciela, choć nie miał z tym chłopakiem nic wspólnego. Książka opiera się na musicalu o tym samym tytule. Nie pamiętam kiedy przy czytaniu młodzieżówki towarzyszyło mi takie napięcie. Fabuła książki niemal w całości opiera się na tym, że Evan brnie w kolejne kłamstwa i czytając, czeka się aż wszystko w końcu wybuchnie mu w twarz. Choć Evan zdaje sobie sprawę z tego, że jego postępowanie jest niewłaściwe, nie potrafi się już z tego wycofać, zwłaszcza że dzięki tej mistyfikacji udaje mu się zdobyć nowych przyjaciół i poczuć zauważonym, a jego działania przynoszą pogrążonej w żalu rodzinie realną ulgę. Nie pomaga też jego osobowość - Evan jest chłopakiem bardzo zalęknionym, ze skłonnością do nadmiernego analizowania i ma wyraźne trudności z nawiązywaniem kontaktów. Książka dotyka problemu samobójstw wśród młodych ludzi i ich poczucia wyobcowania, a także krytykuje powierzchowne akty solidarności, wynikające bardziej z chęci pokazania się z dobrej strony niż z realnego żalu spowodowanego czyjąś śmiercią. Pokazuje także, że warto swój ból przekuć w coś pozytywnego, co przyniesie korzyść innym. Jednym z istotnych wątków jest to, że Evan jest dzieckiem rozwiedzionych rodziców i bardzo przeżywa to, że ma z ojcem bardzo sporadyczny kontakt i nie jest dla niego równie ważny co nowa rodzina. Zważywszy na to ile miejsca poświęcono tej kwestii, fakt, że doczekuje się ona raczej wątłej konkluzji jest nieco rozczarowujący. Ogólnie jest to jednak całkiem niezła książka w swoim gatunku.
niedź - awatar niedź

Cytaty z książki Wymazać siebie

Garrard Conley Boy Erased: A Memoir of Identity, Faith, and Family Zobacz więcej
Garrard Conley Wymazać siebie Zobacz więcej
Garrard Conley Wymazać siebie Zobacz więcej