Śmierć frajerom

- Śmierć frajerom (tom 1)
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Powieść "Śmierć frajerom" to podróż do Polski pierwszego ćwierćwiecza XX wieku. Wraz z Heńkiem Wcisłą, głównym bohaterem, przeżywamy naloty niemieckich sterowców na Warszawę, uczestniczymy w zamachach na szpicli, akcjach POW, wojnie 1920 roku i III Powstaniu Śląskim. Młody Heniek przypomina bohaterów z książek Szklarskiego, Bahdaja i Niziurskiego, ale tylko do czasu...
Wkraczamy w ciemny świat kasiarzy, agentów wywiadu i partyjnych bojówek, zaglądamy do warszawskich kabaretów,poznajemy Szpicbródkę i podróżujemy pociągiem wraz z Witkacym. "Śmierć frajerom" to książka pełna fascynujących skrajności. Jest w niej nostalgia i brutalność, patriotyzm i bezwzględna walka o kasę, miłość wielka i czysta, ale i ta za pieniądze.
Wydanie kieszonkowe.
Kup Śmierć frajerom w ulubionej księgarni
Oceny książki Śmierć frajerom
1929 użytkowników ma tytuł Śmierć frajerom na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 026
- Kryminał 9
- 2018 9
- Literatura polska 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmierć frajerom
Na plus: gwara (kilka gwar bez wskazywania jakich aby nie spojlerować),opisy pijatyk, wplatanie rzeczywistych wydarzeń w przygody postaci, same postacie choć (na minus) ukazanych bardzo płytko (wiemy jacy są, ale nie wiemy dlaczego),nie wiadomo co kogo motywuje, kto jak i co myśli, mało szczegółowe opisy lokalizacji, postacie pojawiają się i znikają. Rozumiem zamysł aby pokazywać też prawdziwe wydarzenia i postacie, ale tutaj forma jest zbyt anegdotyczna, skrótowa. Czegoś się dowiadujemy, ale zbyt mało. Jest apetyt na znacznie więcej bo autor umie zanęcić, ale zatrzymuje się za wcześnie. Czuć zamysł podobny jak u mistrza tej formy czyli Józefa Mackiewicza, ale zbyt nieśmiało to wszystko. Odważniej, głębiej, dosadniej a będzie klawo!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTroche za dużo popisywania się wiedzą o przedwojennej Warszawie. Taki raporterski sposób narracji. Sama historia ciekawa, troche klimat VaBank ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBłyskotliwa historia, wesoła i polecam
Błyskotliwa historia, wesoła i polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawie przez cały czas czytania miałem wrażenie, że czytam reportaż, a nie powieść. No i w posłowiu okazało się, że książka powstała na bazie scenariusza do serialu, który ostatecznie nikt nie nakręcił. Czuć było to podczas czytania. Przeskoki akcji ze sceny na scenę, bez głębszego wchodzenia w szczegóły, powodowały, że czytało się szybko, ale było to takie... płytkie. Mam nadzieję, że kolejna część, którą autor napisał już stricte jako powieść - kontynuację, będzie pod tym względem lepsza.
Prawie przez cały czas czytania miałem wrażenie, że czytam reportaż, a nie powieść. No i w posłowiu okazało się, że książka powstała na bazie scenariusza do serialu, który ostatecznie nikt nie nakręcił. Czuć było to podczas czytania. Przeskoki akcji ze sceny na scenę, bez głębszego wchodzenia w szczegóły, powodowały, że czytało się szybko, ale było to takie... płytkie. Mam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podobałaby mi się bardziej, gdyby nie wątki polityczne, które mnie nudziły i irytowały. Na szczęście w drugiej połowie było ich już mniej. Najbardziej przypadł mi do gustu wątek ze Szpicbródką (jestem fanką tego starego musicalu z Fronczewskim :)). Główny bohater Heniek Wcisło również bardzo sympatyczny, polubiłam go na tyle, że zamierzam przeczytać następny tom (mam nadzieję, że nie będzie w nim za dużo polityki).
Książka podobałaby mi się bardziej, gdyby nie wątki polityczne, które mnie nudziły i irytowały. Na szczęście w drugiej połowie było ich już mniej. Najbardziej przypadł mi do gustu wątek ze Szpicbródką (jestem fanką tego starego musicalu z Fronczewskim :)). Główny bohater Heniek Wcisło również bardzo sympatyczny, polubiłam go na tyle, że zamierzam przeczytać następny tom...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrakuje jednej głównej intrygi, wątku - zamiast tego czytelnik otrzymuje historię życia Henia Wcisły. „Śmierć frajerom” nie tworzy zamkniętej całości, żeby poznać zakończenie historii trzeba przeczytać kolejną część. Dla mnie mało zachęcające rozwiązanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor wlozyl serce w napisanie tej ksiazki. Jest stylizowane slownictwo i klimat tamtej epoki. We fabule wpleciono takze prawdziwe postaci z okresu 1914-1925.
Niestety nie wiem o co chodzi. Kompletnie. Inne komentarze mowia o powiesci lotrzykowskiej, ja bym to nazwal obyczajem i nie wiem czy to slowo nie jest za bardzo naciagane. Jakby Chlopcy z Placu Broni spotkali Zlego, a za rogiem czail sie Szpicbrodka.
Wydarzenia IWS sa wplecione w losy glownego bohatera. Nastepnie przedstawione tlo polityczne wraz z agitacja i nastrojami po odzyskaniu niepodleglosci, by nagle przejsc w kuluary prywatnej inicjatywy biznesowej, nie pomijajac polswiatka i nawet Krola Kasiarzy. A na koniec wspolpraca w wywiadem. Sa tez watki z paniami lekkich obyczajow. Dla mnie za duzo na raz. Jedynie Poslowie mi sie bardzo podobalo. Pozdrawiam autora.
I to jest moje zdanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie wiem o co chodzi. Kompletnie. Inne komentarze mowia o powiesci lotrzykowskiej, ja bym to nazwal obyczajem i nie wiem czy to slowo nie jest za bardzo naciagane. Jakby Chlopcy z Placu Broni spotkali Zlego,...
Erm... Recenzja moja dawno już jest, a tu strona znowu mi pokazuje, że książki nie ma w mojej biblioteczce - choć po przewinięciu widać wspomnianą recenzję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu wow Heniek Wcisło rządzi 😃
Po prostu wow Heniek Wcisło rządzi 😃
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka przygodowa. I ma w sobie to co lubię : ciekawostki z życia tamtych czasów. Bohaterowie, język , zwyczaje i rzeczywiste postaci przeplatające się z fikcyjnymi bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa ten moment wystarczy, ale może jeszcze sięgnę po dalszy ciąg przygód Heńka Wcisło.