Okładka książki Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens autora Mikołaj Marcela, 9788328713031
Mikołaj Marcela Wydawnictwo: Muza poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2020-01-29
2020-01-29

Kup Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens

Spodziewałem się czegoś zupełnie innego. Z książki można wyciągnąć dosłownie kilka wartościowych treści, które mają sens, jednak wyraźnie widać, po czyjej stronie stoi autor i czego broni, przemycając swoje poglądy praktycznie w każdym rozdziale. To temat, nad którym można debatować bardzo długo. Zdania są poprawnie skonstruowane, język prosty i trafny, wszystko jednak ubrane w ładną ideologiczną „kołderkę”. Dodatkowo, osoby i źródła, na które powołuje się pisarz zarówno w rozdziałach, jak i w bibliografii, pozostawiają wiele do życzenia. Nie polecam.

Zmagania ze szkołą w formie, jaka jest dostępna obecnie, to bardzo przykra sprawa. Nadszedł czas żeby zmienić to, jak, kiedy i ile się uczą nasze dzieci. Zmiana nie będzie mogła zaistnieć jeśli rodzicie i nauczyciele nie będą chcieli. Jeśli nie będziemy próbować, wciąż będziemy tkwić w modelu, który sprawdzał się 200 lat temu. Czyżby od tego czasu niewiele się zmieniło? Do dzieła kochani. Czytajcie, działajmy, niech nasze dzieci mają sprzyjające środowisko do nauki, a nauczyciele możliwość działania kreatywnego.

Kolejna książka tego autora i kolejny raz to samo. Autor pisze w swoich książkach o tym samym tylko kieruje do innego odbiorcy. Gubi się w feminatywach: raz są nauczyciele i nauczycielki a raz tylko nauczyciele - po co utrudnia?! Proponuje inicjatywy oddolne dotyczące zmian w edukacji. Nie da się - to widać po nielicznych jednostkach edukujących w sposób przyjazny dla ucznia. Nauczyciel sam może NIC jeśli nie ma za sobą dyrektora, dyrektor znowu ma nad sobą kuratorium i koło się zamyka. Decyzja o zmianie systemu edukacji powinna zapaść odgórnie.

1123 użytkowników ma tytuł Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens na półkach głównych
146 użytkowników ma tytuł Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak nie spieprzyć życia swojemu dziecku. Wszystko, co możesz zrobić, żeby edukacja miała sens