ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska169
Diabły z Saints

- fantasy, science fiction
- Diabły z Saints (tom 1)
- 2019-11-30
- 2019-11-30
Świat znalazł się w ruinie, cywilizację zastąpił chaos. W ocalałych z wojennej zawieruchy miastach królują gangi i handlarze niewolników. Większość ludzi wyznaje tylko jedno prawo, prawo silniejszego. Tylko gdzieniegdzie próbuje się utrzymać dawny ład. Alan i Zack mają szczęście żyć w rybackiej wiosce Saints, gdzie czas upływa im na prostych obowiązkach i zabawach z rówieśnikami.
Idylla nie trwa jednak wiecznie. Osada pada ofiarą napaści, z której tylko oni dwaj wychodzą cało. Pozostawieni samym sobie, są zmuszeni do walki o przetrwanie. Niełatwą sytuację komplikują rodzące się pytania.
Czym są osobliwe moce, które budzą się w chłopcach? Czy atak na wioskę naprawdę był dziełem przypadku? Jaką mroczną tajemnicę skrywali rodzice Alana i Zacka? Co łączyło ich z legendarnym łowcą potworów?
Alan i Zack ruszają w poszukiwaniu odpowiedzi przez świat opanowany przez potwory w ludzkiej skórze i nieskrywające swojej natury bestie.
Kup Diabły z Saints w ulubionej księgarnii
- Legimi 4
- Ebooki 3
- Fantasy 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabły z Saints
Nie siadło. Zlekceważyłem mocno średnią (dostrzegasz eufemizm, tak? ok, dzięki) okładkę i wszedłem w ten świat. Trochę Kingowski, trochę westernowy, z nutami postapo i świata fantasy. Co mogło nie zagrać? Nooo wszystko :) Zrozum mnie dobrze, to fajna opowieść, która musi trafić na swojego czytelnika.
Widzę te mrugnięcia autora, który wrzuca np. Bullerbyn, ale... jak dla mnie, ciut za mało.
Nie siadło. Zdarza się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWidzę te mrugnięcia autora, który wrzuca np. Bullerbyn, ale... jak dla...
„Diabły z Saints” Marcina Rusnaka, Inanna, wysłuchane Legimi
Bardzo przyjemna opowieść o braciach, Zacku i Alanie Cobsonach, żyjących w świecie będącym wywodzącym się z klimatów „Mrocznej wieży” i opowieści o wiedźminie. Opowieść napisana niezłym językiem, chwilami naprawdę przejmująca z ładnie skonstruowanym bohaterami. Dla wielbicieli intertekstualności i retellingu (kapitalne „Dzieci z Bull-ehr-Bynn”). W dodatku bardzo dobrze przeczytane. Na pewno wysłucham drugiej części.
„Diabły z Saints” Marcina Rusnaka, Inanna, wysłuchane Legimi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna opowieść o braciach, Zacku i Alanie Cobsonach, żyjących w świecie będącym wywodzącym się z klimatów „Mrocznej wieży” i opowieści o wiedźminie. Opowieść napisana niezłym językiem, chwilami naprawdę przejmująca z ładnie skonstruowanym bohaterami. Dla wielbicieli intertekstualności i retellingu...
To jest naprawdę świetny kawał fantastyki.
Książka składa się z trzech opowieści o dwóch chłopcach i ich niezwykłej ścieżce życia. Ścieżce, którą niekoniecznie sami by wybrali. W tym świecie, dwie sieroty z pewnością szybko by zginęły, gdyby nie ktoś (czy nawet coś),co im ścieżkę wyznacza i ich prowadzi... A dokąd, to zapewne dowiemy się z kolejnego tomu, albo tomów...
Zdecydowanie polecam przeczytać, bo Rusnak stworzył ciekawy i złożony świat. I nie jest to nasz świat w przyszłości, lecz raczej jeden z równoległych, naszemu podobny.
To jest naprawdę świetny kawał fantastyki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo wielkich wojnach i równie wielkich rewolucjach świat się zmienił w większej części gubiąc dotychczasową wiedzę. Ludzie na nowo starają się odkryć medycynę, naukę, złożony przemysł jak elektroniczny.
Na tych zgliszczach starej cywilizacji trzeba sobie jakoś radzić, bo dla wielu jest naprawdę ciężko. Jeszcze ciężej mają sieroty....
Przeżywszy masakrę rodzinnej wsi, bracia bliźniacy Zack i Alan Cobson postanawiają zemścić się na mordercach rodziców i sąsiadów. Sami uniknęli śmierci przez dziwne zbiegi okoliczności, które ciężko racjonalnie wytłumaczyć. Kiedy chłopcy trafiają do najbliższego miasta, udają się do dawnego przyjaciela ich ojca. Od niego dowiadują się, kim jest część mężczyzn, odpowiadających za masakrę w Saints. Dzięki sprytowi i dużej inteligencji, bracia szybko odnajdują bandę zbirów, którzy zamordowali im rodzinę i przyjaciół. Wówczas odkrywają również, że rodzice mieli przed nimi wiele tajemnic.
Książka składa się z trzech opowiadań, w których nicią przewodnią są inne historie, ale w każdej losy Zacka i Alana są równie ważne. Ponieważ jako jedyni uchodzą za życiem z pogromu Saints, a dzieje się to za sprawą enigmatycznej żmiji, postanawiają pomścić mieszkańców swojej wioski. Wraz z rozwojem kolejnych opowiadań , okazuje się, że przyszłość bliźniaków może być kluczem w ważnym wydarzeniu dla całego świata. Tym bardziej, że Alan po przyjęciu jadu żmiji odkrywa w sobie nadludzkie moce, a Zack dziwne umiejętności.
Historie przedstawione w książce " Diabły z Saints" są bardzo ciekawe. Stworzone od początku z interesującym tłem, prowadzone w sposób bardzo przemyślany i odpowiedni w stosunku do tego typu opowiadań. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, gdyż na ten tytuł trafiłam już dawno temu, gdybym wiedziała, że będę mieć do czynienia z tak świetną powieścią, już dawno miałabym ją na półce przeczytane.
Klimat Marcin Rusnak stworzył doskonały. Pomieszanie steampunk z low fantasy, momentami przecięta mroczną i brutalną nutą, sprawia, że wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach. Zdecydowanie klimat Autorowi wyszedł wybitny.
Warto dodać jeszcze, że w powieści mamy także bardzo fajnych bohaterów. Są różnorodni, bardzo dobrze opisani. Znane są ich motywy, przemyślenia, opisywane są ostrożnie, ale sensownie i ciekawie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRusnak zrobił tu małżeństwo wielokątne – pożenił western, postapo, horror, Wiedźmina i Harrego Dresdena. Nie ma to ambicji bycia czymkolwiek więcej, niż „zwykłe” czytadło, ale w tej kategorii jest naprawdę bardzo dobre.
WIĘCEJ:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWIĘCEJ:
Jest to ten rodzaj książki, który czyta się błyskawicznie z zapartym tchem, a potem równie szybko zapomina. Mamy ciekawy świat - postapo z elementami magii. Mamy ciekawe postacie - mi osobiście kojarzyły się z bohaterami serialu Supernatural, choć nie do końca wiem dlaczego.
Historie są przedstawione dość dziwnie, bo pomiędzy nimi mamy luki, które są wypełniane dopiero w trakcie kolejnych części. Np. wiemy, że bohater ma traumę, ale nie wiemy dlaczego, aż do końca kolejnego rozdziału. Trudno się do tego przyzwyczaić, bo z jednej strony wiemy niemal wszystko o bohaterach, włącznie z ich myślami, a nagle nie wiemy nic o ich rzeczywistych motywacjach. Do tego niektóre niedomówienia celowo wprowadzają czytelnika w błąd, by nagle go zaskoczyć. Osobiście nie jestem fanem tego typu zabiegów i wolałbym bardziej konsekwentny styl narracji, ale to tylko kwestia preferencji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorie są przedstawione dość dziwnie, bo pomiędzy nimi mamy luki, które są wypełniane dopiero w...
Bardzo podobały mi się wykreowane przez autora potwory. Wydawały się być czymś unikalnymi i świeżym. Każdy kolejny etap historii słuchałem z dużym zaciekawieniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarcin Rusnak
"Diabły z Saints"
Czyta Wojtek Maślak
Zapraszam Was do rybackiej wioski w Saits, gdzie życie toczy się swoim rytmem, do dnia kiedy wszystko się zmienia.
To historia, gdzie losy Zacka i Alana poznajemy od samego początku, kiedy wszystko się tworzy i rozkręca. Całość można podzielić na trzy historie, każda opowiada o czymś innym, ale łączą je bracia ich losy i życie, które nie oszczędza.
Fabuła oplata się niczym sieć rybacka, która łapie w swoje sidła i zaciska się, z początku powoli, aby nagle z nienacka zatrzymać w środku na zawsze. Tak się czułam, słuchając książki. Z początku nie potrafiłam się wsłuchać, ale nie minęła chwila, a ja chłonełam każde słowo i chciałam tylko więcej i więcej.
Akcja rozkreca się powoli, ale za to z jakim klimatem! Niepokój, mrok i niemoc towarzyszy przez całą historię, od początku do końca.
Opisy są genialne, można sobie wszystko wyobrazić tutaj wyobraźnia nie przestaję szaleć, a za dużo wyobrażać nie trzeba, bo to jest wręcz realistyczne. Można poczuć ból, zobaczyć, przeżyć I doświadczyć. Coś niesamowitego.
Bohaterowie są wykreowani w sposób wyjątkowy. Każdy jest jak żywy, z krwi i kości, tacy charakterni. W szczególności bracia, których nie da się nie polubić. No i postać z pewnego miejsca, on aż budził lęk. Mam nadzieję, że będzie w kolejnej części go więcej, mimo wszystko. Karaka, który budzi niepokój i stwarza taką tajemniczą aurę wokół siebie, ale jednak chciałabym go poznać bliżej.
Emocji nie brakuje, na nie ukrywam, że w większości towarzyszyły mi takie jak niepewność, lęk o bohaterów i złość na los, ale również nadzieja i radość. Lecz one się ze sobą mieszały, łączyły aby znowu się rozdzielić i czuć każdą z osobna.
Duży plus należy się lektorowi, za dodanie życia każdej z postaci i takiej realnosci, oraz za klimatu, który podczas słuchania był bardzo wyczuwalny.
Podsumowując każdy znajdzie coś dla siebie mamy trochę kryminału, horroru, post-apokalipsy oraz fantastyki. Dla osób lubujących się w każdym gatunku będzie to mieszanka idealna 🤩 Akcja troszkę powolna, ale nadająca klimatu i wprowadzającą dokładnie w fabułę. Ja bawiłam się świetnie.
Polecam ❤️
To jedna z tych historii, o której za dużo nie mówić w szczególności o fabule, bo to trzeba przeżyć i oczami wyobraźni zobaczyć samemu. Ja nie chce Wam tego odbierać. 😁
Marcin Rusnak
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Diabły z Saints"
Czyta Wojtek Maślak
Losy Diabłów z Saints poznajemy od samego początku kształtowania się ich historii i to było moje pierwsze zaskoczenie, ale nie ostatnie. Całą fabułę można podzielić na trzy duże fragmenty, a dalej to ledwie początek legendy dwójki braci. Każdy etap był interesujący, pełny demonów i rozwoju. Dobrze, że pomimo wyglądu różnili się praktycznie wszystkim innym.
Okazuje się też, że jest już drugi tom, więc będę musiała go zdobyć i dowiedzieć się co dzieje się dalej. Pragnę poznać odpowiedzi na pozostałe pytania!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkazuje się też,...
Długo czekała ta książka na to aby zostać przeczytana, wreszcie się na nią zdecydowałem i stwierdzam że za długo się wahałem. Książka bardzo dobra z dużą ilością zaskoczeń. Mamy tutaj różne rodzaje potworów jak wampiry czy strzygi i wszystko troszkę inaczej podane. Głównymi bohaterami jest dwóch bliźniaków przy czym jeden jest ten od siły a drugi od mocy. Mi ten konspekt bardzo pasował. Ogólnie jedne z lepszych fantasy które czytałem ostatnio no i czekam na kolejne części o "Diabłach z Saints".