Okładka książki The Conference of the Birds
Ransom Riggs Wydawnictwo: Dutton Books for Young Readers Cykl: Pani Peregrine (tom 5) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Pani Peregrine (tom 5)
2020-01-14
2020-01-14
angielski

Kup The Conference of the Birds w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Conference of the Birds

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Conference of the Birds

Oj dużo czasu minęło odkąd przeczytałem 4 tom serii i po jego przeczytaniu jakoś nie miałem ochoty kontynuować tej serii , a wszystko przez to , że 4 tom w porównaniu z trzema pierwszymi bardzo mnie rozczarował. A Jacob i Emma bardzo mnie irytowali. Jednak w końcu postanowiłem skończyć tą serię i po cichu miałem nadzieję , że ta część jednak będzie lepsza , ale niestety znów się rozczarowałem i 5 tom jest na tym samym poziomie co 4. Jacob mimo , że już mniej nadal irytował. Tak samo Emma. A co do Noor to naprawdę ciężko mi Ją polubić. Tak samo wkurzyła mnie Emma tymi swoimi fochami na początku. Kolejnym minusem jest zmarnowanie postaci V. Tyle szukania Jej , a tu takie coś:/ W sumie najbardziej mi się podobał wątek Fiony , ale jednak można się domyślić , że coś w tym stylu prędzej czy później się wydarzy. Tak samo na plus większa rola Pani Peregrine w przeciwieństwie do poprzedniego tomu. Został jeszcze jeden tom i koniec. Ciekawe czy będzie lepiej i jak to wszystko się skończy

Nuuuuda.

+ pomimo niedociągnięć bardzo wciągająca, przeczytałam praktycznie jednym tchem

1472 użytkowników ma tytuł The Conference of the Birds na półkach głównych
334 użytkowników ma tytuł The Conference of the Birds na półkach dodatkowych

Ransom Riggs
Ransom Riggs jest amerykańskim pisarzem. Urodził się w Maryland, na dwustuletniej farmie, a dorastał na Florydzie. Studiował literaturę angielską na Kenyon College oraz filmoznawstwo na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. W magazynie "Mental floss" publikował artykuły na temat Sherlocka Holmesa, zatytułowane "Sherlock Holmes Handbook. The Methods and Mysteries of the World's Greatest Detective", które zostały wydane w 2009 roku jako przewodnik do filmu Sherlock Holmes (2009). Riggs zbierał również ciekawe fotografie, które, za zgodą swojego wydawcy, Quirk Books, chciał wydać jako książkę z obrazkami. Za radą redaktora ułożył je jednak w przewodnik, do którego dołączył narrację. Tak powstał Osobliwy dom Pani Peregrine, który zyskał status bestsellera New York Timesa. Inna książka Riggsa, również inspirowana fotografiami, "Talking Pictures", została wydana w Stanach Zjednoczonych w październiku 2012.

Hazel Wood Melissa Albert
Hazel Wood
Melissa Albert
W "Hazel Wood" poznajemy Alice - młodą dziewczynę, która wraz z matką jest nieustannie w drodze, uciekając przed prześladującym je pechem. Gdy umiera jej babka - żyjąca w odosobnieniu autorka legendarnego zbioru mrocznych baśni - matkę Alice porywa ktoś rodem z opowieści. Alice musi odnaleźć posiadłość babki - Hazel Wood - i odkryć jej sekrety, by ocalić jedyną rodzinę... Do tej historii zdecydowanie w pierwszej kolejności przyciąga klimat. Niepokojące, pełne grozy i okrucieństwa baśnie, przywodzą na myśl oryginalne, stojące za znanymi nam bajkami, mroczne pierwowzory. Tu jednakowoż autorka stworzyła swoje własne opowieści, co dodatkowo podkreśla ich tajemniczość, gdy odkrywamy je w równym stopniu co nasza główna bohaterka. Podobało mi się, że niektóre były przytaczane w treści książki, inne stanowiły element ogólnej fabuły, a całościowo nieustannie się przenikały z rzeczywistością. Fabuła pod pewnymi względami była dla mnie przewidywalna, jeśli zaskakiwały, to pojedyncze sceny czy bardziej szczegółowe wyjaśnienia, ale ogolnie dostajemy tu dokładnie to, czego można się spodziewać po samym opisie. Niemniej czyta się to całkiem w porządku, choć z pewnym poczuciem, że dałoby się z tak kreatywnej konstrukcji świata i pomysłów na baśni wyciągnąć więcej. Nie do końca nawiązałam chemię z Alice, jej przemyślenia mi się w pewnym momencie już dłużyły, a przy całej wyrozumiałości dla jej doświadczeń, to zabrakło mi nieco oddechu od nieustannego, ponurego oglądania wszystkiego jej perspektywą. Przy całym baśniowym i dobrze zbudowanym mroku, jej osobista aura dawała poczucie ciągłego ciężaru i nie czyta się przez to książki z lekkoscią, nawet przy zainteresowaniu zdarzeniami. Ma swoje plusy i minusy, ogólnie oceniam ją mimo wszystko pozytywnie, bo wiele elementów mi się podobało, choć mogła być jeszcze lepsza. Na pewno i drugi tom przeczytam, jestem ciekawa, jak się dalej ta historia rozwinie 😊
Bookerka - awatar Bookerka
oceniła na73 miesiące temu
Plagi na diabelskim poletku Ransom Riggs
Plagi na diabelskim poletku
Ransom Riggs
Uwielbiam serię Osobliwego domu i wszystkie jej części, a szczególnie pierwszą, trzecią i czwartą wspominam bardzo dobrze, ale niestety ostatnia książka w pewnych miejscach mnie rozczarowała. A szczególnie zabolało mnie to ze względu na fakt, że całą serię czytało mi się dobrze i rozczarowanie to pojawiło się na jej samym końcu. Stąd książka szósta dostaje dwie gwiazdki mniej. Mianowicie, nie czytało się jej tak szybko i z takim wciągnięciem jak poprzednie. Mniej chciało mi się do niej wracać. Do tego drugi wątek romantyczny Jacoba, tym razem z Noor – no po prostu nie. W tym nie ma ani grama chemii. Czytelnik wie, że między nimi rodzą się uczucia, ale w ogóle tego nie czuć. Ship ten nie dorasta do pięt shipowi Jacoba i Emmy, który uraczył nas wieloma emocjonalnymi scenami. W relację tej dwójki dało się wczuć, chemia między nimi była widoczna i odczuwalna. Tymczasem Jacob i Noor oferowało nam równe "nic", jeśli chodzi o jakiekolwiek emocje. Po prostu sobie byli. No i tyle. W takim zestawieniu nie ma szansy, że ktokolwiek zadowoli się relacją Jacoba i Noor. Nie pasował mi też fakt, że Noor to tak ważna postać fabularnie, bo ponownie, wcale tego nie odczułam. Zakończenie miało w sobie coś ciekawego, jednak te poświęcenie Jacoba dla Noor wzięło się, moim zdaniem, znikąd. Nagle czuje do niej tak wiele i tyle by zrobił, a w ogóle nie zostało pokazane dlaczego i po co. Po prostu. No i niestety to zaburzyło mój pogląd na tę książkę i ogólnie na zakończenie tej serii. Te wielkie i ważne sprawy zostały tylko ubrane w słowa, a nie w emocje. Serię uwielbiam i chętnie przeczytam ją znowu (chyba pominę 5 i 6tą książkę...),ale końcówka trochę mnie rozczarowała. To po prostu już nie "to".
Misiolina - awatar Misiolina
oceniła na85 miesięcy temu
La Belle Sauvage Philip Pullman
La Belle Sauvage
Philip Pullman
Niektórzy sięgną po tę książkę z ciekawości po serialu HBO. Ja zakochałam się w tej serii jeszcze w liceum, długo przed filmem fabularnym z Nicole Kidman i serialem. Jednak ta historia budzi ciekawość, ale i rozczarowanie... Malcolm pojawia się na samym początku trylogii w roli nauczyciela Lyry, ale nie daje sobie z nią rady. Dziewczynka jest rozpuszczona, krnąbrna, więc nic dziwnego, że ich relacja jest trudna, ale.... Co będzie, kiedy dziewczynka zorientuje się, że on ją kocha i potrafi rozdzielić się ze swoją dajmoną, tak jak Lyra z Pantalajmonem? Tym bardziej, że relacja dziewczynki z dajmonem po wyprawie do krainy cieni jest skomplikowana, nienawidzą się, nie ufają, a Pan nie lubi siebie jako kuny leśnej. Ma żal do Lyry, że wybrała filozofię i zapomniała o swojej wyobraźni. O tym więcej w drugiej części nowej trylogii.... Ta jest przygodą Malcolma i Alice, przyszłej gospodyni i opiekunki malutkiej Lyry. Dochodzi do wielkiej powodzi, umieszczenia dziewczynki w Oksfordzie na zasadzie autorytetu i zapewnienia jej bezpieczeństwa niskim kosztem. Wcześniej wiele osób pragnęło ją porwać ze względu na jej rodziców i to, co mogą ugrać, aby oddać dziecko. Jej ojciec potężny Lord Arsiel oraz Marissa Coulter to w końcu elita. Stoją po przeciwnych stronach barykady. On to badacz, ona działaczka wszechpotężnej Magistratury, ale potrafili pomóc Lyrze i stracili przy tym życie. Malcolm wraz Alice ratują dziewczynkę z klasztoru i sierocińca wraz z tytułową łodzią Malcolma. Spotykają na swojej drodze postacie z mitologii cygańskiej, a także wróżkę, która karmi mlekiem Lyrę. Niewątpliwie pozycja dla fanów. Świetnie było przeczytać o wcześniejszych przygodach, bo sam autor mówi, że wszystko się ze sobą łączy, ale czy trzeba to zrobić takim kosztem? Czekaliśmy na tę historię tyle czasu!!! Jednak jestem rozczarowana. Pierwszy tom jeszcze ujdzie: spokojne życie, pojawienie się dziewczynki, tajemnice, sekretna organizacja, walka, ucieczka, happy end? Czy na pewno? Przekonajcie się sami. Warto!
Bettygreen - awatar Bettygreen
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć. Oryginalny scenariusz J.K. Rowling
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć. Oryginalny scenariusz
J.K. Rowling
Uwielbiam świat magii i jeśli tylko mam okazję z przyjemnością tam zaglądam. Dzięki książce „Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć” miałam szansę wrócić tam chociaż na chwilę. Tym razem J.K.Rowling zabiera nas do Nowego Jorku lat 20, gdzie czarodzieje wciąż zmuszeni są ukrywać moce przed Jugolami, a miasto terroryzowane jest przez nieznaną nikomu moc. Mroczna siła zbiera coraz krwawsze żniwo. Tymczasem do miasta przybywa magizoolog Newt Scamandera, a wraz z nim jego podopieczni- magiczne zwierzęta, które w naturalnych warunkach wyginęłyby bądź zostałyby zabite. Dopóki siedzą bezpieczne w magicznej walizce Newta wszystko jest w porządku. Co się jednak stanie gdy walizka zaginie, a zwierzęta wydostaną się na wolność? Podobnie jak w przypadku „Przeklętego dziecka” autorka ukazuje przedstawione wydarzenia w formie aktów. Dzięki temu ani się nie obejrzymy, a już jesteśmy na końcu książki. Osobiście nie jestem przekonana do książki w formie scenariusza. Czemu? Mamy tutaj szczątkowe opisy otoczenia jak i bohaterów, poza tym nie wiemy za wiele o emocjach i psychice postaci. Niemniej jednak w książce znajdziemy sporą dawkę humoru, niezwykle sympatyczni bohaterowie jak Jacob, który skradł moje serce, są wplątywani w komiczne sytuacje, a niesforne zwierzęta dodają całej książce animuszu. „Fantastyczne zwierzęta” mają w sobie mnóstwo akcji, pozycja jest ciekawa i porusza wyobraźnię, postacie są odmienne i dobrze wykreowane. Książka oprócz tego porusza wiele ważnych tematów, ukazuje do czego może prowadzić izolacja i brak akceptacji społecznej. Ogromnym plusem „Fantastycznych zwierząt” jest przyciagająca wzrok okładka i oprawa graficzna, wszystko prezentuje się znakomicie. Zdobienia i ilustracje nawiązują do śladow zwierząt, co zdecydowanie podnosi walory estetyczne ksiażki. Każdy fan z przyjemnością powita te piekną książkę od Wydawnictwa Media Rodzina na swoim regale.
klonowyreaver - awatar klonowyreaver
Trollhunters. Łowcy trolli Guillermo del Toro
Trollhunters. Łowcy trolli
Guillermo del Toro Daniel Kraus
Wyobraźcie sobie, że nagle zostajecie w środku nocy wyrwani ze swojego łóżka i budzicie się w nieznanym miejscu. Tak właśnie Jim Strugers dowiaduje się, że potwory naprawdę istnieją i zostaje wrzucony w świat, którego istnienia nawet nie podejrzewał. By nie dopuścić do powrotu nienasyconego Gunmara, wraz ze swoim przyjacielem Tubem i niespodziewanymi przyjaciółmi muszą stanąć do walki o swoje miasto. Po książkę "Trollhunters. Łowcy trolli" Daniela Krausa i Guillermo del Toro sięgnęłam po obejrzeniu adaptacji Netflixa pod tym samym tytułem. Bajka wciągnęła mnie ogromnie swoim magicznym klimatem, epickim bitwami i ciekawą fabułą, więc jeśli była opcja by jeszcze raz spotkać się z tymi bohaterami, nie mogłam sobie tego odpuścić. Chociaż historia mocno się różni od tej którą znałam z serialu, to i tak było ciekawie. Widać tu coś jakby prototyp znanej mi historii, bo i tak jest - książka miała premierę na rok przed serialem. Dzięki temu jednak wiele rzeczy jest nowych i bardzo zaskakuje, a znowu niektóre, choć trochę inne, są tak bardzo znajome i przeze mnie lubiane♥️ Bardzo spodobały mi się znajdujące się w książce kolorowe grafiki - tworzą one świetny klimat! Całość czyta się lekko i szybko. Intryguje i nie nudzi, a historia jest czymś nowym. Powiem wam, że ta wersja, choć skierowana do młodzieży, jest mroczniejsza niż serialowa. Tutejsze trolle nie jedzą skarpetek, a porywają dzieci z ulic by zaspokoić swój głód. Kolejną różnicą są tu bohaterowie - choć są charakterem bardzo podobni do tych już nam znanych,w wielu rzeczach się różnią. Blinkus jest tutaj Mrugusiem, i choć też ma tu wiele oczu i rąk, to wygląda zdecydowanie inaczej, tak samo Gunmar czy Aaargh!. Na szczęście Tubb nie traci swojego humoru, zawsze jest u boku Jima, i był tu chyba moją ulubioną postacią. To historia dla fanów serialu i dla młodszej młodzieży. Jeśli znacie już ją z Netflixa, na pewno was zainteresuje. a odkryjecie też coś nowego. Jeśli jednak dopiero co chcielibyście odkryć świat trolli, to jest to bardzo przyjemna młodzieżówka, choć może trochę krwawa, która jednak wciąga od pierwszych stron, co już samo w sobie dobrze o niej świadczy ;) Książkę oceniam na 6/10, była naprawdę niezła.
Bookedparadise - awatar Bookedparadise
Szklany Mag Charlie N. Holmberg
Szklany Mag
Charlie N. Holmberg
✨️ W drugim tomie serii Ceony Twill kontynuuję praktykę papierowej magii u maga Emery'ego Thane'a. Naukę utrudnia fakt, że Ceony darzy uczuciem swojego nauczyciela. Ku jej rozpaczy Emery zdaje się nie odzajemniać jej uczuć. Z ciężkim sercem nasza bohaterka nie tylko się uczy, ale także opiekuje się roztrzepanym magiem. Do zmartwień dziewczyny dochodzi dodatkowo spotkanie Gratha Cobalta, współpracownika Liry, którą Ceony zamroziła, ratując życie swojego nauczyciela. Mężczyzna grozi praktykantce i żąda od niej odwrócenia zaklęcia. Jakby tego było mało, Ceony i papierowy mag ledwie uchodzą z życiem z ataku Saraja Prandiego, groźnego Wycinacza, współpracującego z Grathem Cobaltem. ✨️ Po "Szklanego Maga" sięgnęłam długo po przeczytaniu pierwszej części i ponowne spotkanie z bohaterami sprawiło mi dużą przyjemność. Szybko przeniosłam się do świata, który stworzyła autorka. Prędkość zdarzeń i niespodziewane zwroty akcji nie pozwalały się mi nudzić. Szybko pochłaniałam kolejne strony i byłam ciekawa, co wydarzy się dalej. W tej części akcja jest zdecydowanie bardziej dynamiczna niż w pierwszej. Uwielbiam świat, jaki stworzyła autorka. Steampunk i innowacyjny sposób magiczny powodują, że od tej serii ciężko się oderwać. W stosunkowo małej objętości bardzo dużo się dzieje. Magia papieru, szkła i plastiku, to tylko mały wycinek tego, co ta seria ma do zaoferowania. Mimo, że przeczytałam do tej pory tylko dwie części, śmiało mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych serii fantasy. Przeczytajcie koniecznie !
myfloralbookstory - awatar myfloralbookstory
ocenił na101 miesiąc temu