Córka Królowej Oceanu

- literatura młodzieżowa
- Córka Króla Piratów (tom 2)
- Daughter of the Siren Queen
- 2022-04-28
- 2022-04-28
- 2018-02-27
- Katarzyna Agnieszka Dyrek
Alosa nie jest już więziona. Teraz to ona więzi swoich oprawców.
Alosa wykonała zadanie. Nie tylko odzyskała fragmenty mapy prowadzącej do legendarnego skarbu, ale i uwięziła na swoim statku piratów, którzy ją wcześniej pojmali. Jej uwagę wciąż jednak rozprasza bardzo atrakcyjny i niespodziewanie lojalny pierwszy oficer Riden, choć w tej chwili znajduje się on pod jej rozkazami.
Dziewczyna spodziewa się, że nikczemny Vordan stanie wkrótce przed obliczem sprawiedliwości jej ojca. Pirat jednak zdradza tajemnicę, którą rodzic trzymał w sekrecie od lat. Alosa wraz z załogą bierze udział w śmiertelnie niebezpiecznym wyścigu, konkurując z przerażającym królem piratów. Pomimo zagrożenia, dziewczyna ma pewność, że dotrze do skarbu jako pierwsza... bo, mimo wszystko, jest przecież córką Królowej Oceanu.
Kup Córka Królowej Oceanu w ulubionej księgarni
Oceny książki Córka Królowej Oceanu
3048 użytkowników ma tytuł Córka Królowej Oceanu na półkach głównych- Przeczytane 2 051
- 2019 54
- Fantastyka 43
- 2021 38
- 2020 37
- Fantasy 34

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka Królowej Oceanu
Kocham tą historię. Bardzo dobra kontynuacja pierwszej części. Jestem zakochana w Alosie i Ridenie i marzę o tym w 3 części byli szczęśliwi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic dodać nic ująć. Bardzo trzyma w napięciu, nie mogłam się od niej oderwać
Nic dodać nic ująć. Bardzo trzyma w napięciu, nie mogłam się od niej oderwać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wymagałam od tej książki wiele, miała pełnić rolę relaksującą.
Zdecydowanie też nie była tak przewidywalna jak pierwsza część tej serii. Podobał mi się bardzo stworzony tutaj świat i jej bohaterowie.
Nie wymagałam od tej książki wiele, miała pełnić rolę relaksującą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo jej gatunku (który w moim wieku, no wiadomo 🫣) i kilku rzeczy do których mogłabym się przyczepić naprawdę świetnie bawiłam się podczas jej czytania.
Kontynuacja utrzymuje poziom pierwszej części. Ponownie sprawnie przez nią przebrnęłam, tak naprawdę z czystą przyjemnością wertując kolejne strony. Autorka pisze bardzo prostym stylem, bez zbędnego upiększania i ciągnących się opisów - co w przypadku tej historii uważam za ogromną zaletę. Polecam:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy tylko ja dostałam przez tą książkę załamnia nerwowego, depresji, nerwicy, kurwicy i ch*j wie czego jeszcze. No co mam powiedzieć... zajebista książka, co drugą stronę takie zwroty akcji, że miałam ochotę wyskoczyć przez okno...
✨️Polecam👍🏻✨️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨️Polecam👍🏻✨️
Mdli mnie od Ridena😆
Mdli mnie od Ridena😆
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiracka przygoda trwa w najlepsze! Właśnie skończyłam drugi tom serii Tricii Levenseller — „Córkę Królowej Oceanu” — i muszę przyznać jedno, było rewelacyjnie. Rzadko trafiam na serie, w których drugi tom okazuje się jeszcze lepszy od pierwszego, a ta właśnie dołączyła do mojej krótkiej listy wyjątków.
Kontynuujemy historię Alosy i jej załogi - po zdobyciu wszystkich fragmentów mapy Król Piratów planuje najazd na wyspę Syren, a dziewczyna myśli o odnalezieniu tam swojej matki. Choć ojciec od lat twierdzi, że jej rodzicielka to krwiożercza, bezmyślna istota w dziewczynie wciąż tli się nadzieja. W międzyczasie jej największy wróg zasiewa w niej ziarno niepewności, przez co Alosa zaczyna wątpić w swojego ojca. Odkrycie jednej, wyjątkowo okrutnej tajemnicy wywraca jej świat do góry nogami. Piratka wraz z załogą buntuje się i wyrusza na niebezpieczną misję, ścigana przez całą flotę swego ojca. Ten tom jest znacznie mroczniejszy i intensywniejszy od poprzedniego. Jest tu więcej napięcia, zdrad, niebezpieczeństw i śmierci — trup ściele się gęściej, pojawiają się poważne straty wśród załogi, a dylematy moralne nabierają realnego ciężaru. Rozwinięty zostaje także wątek syren, który dodaje historii jeszcze więcej głębi i dramatyzmu. Książka wręcz pulsuje od zwrotów akcji — czytałam ją niemal bez przerwy, bo desperacko chciałam wiedzieć, co wydarzy się dalej.
Ogromnym atutem pozostaje narracja, płynna, spójna i niezwykle wciągająca. Bardzo podoba mi się również sposób poprowadzenia wątku romantycznego — nadal jest subtelny i nienachalny. To wciąż pełnokrwista powieść przygodowa, a nie romans przebrany za inny gatunek, dzięki czemu napięcie między bohaterami i ich interakcje wypadają jeszcze lepiej. W tej części emocje naprawdę sięgają zenitu. Sięgając po tę serię, nie miałam wielkich oczekiwań, a dostałam znacznie więcej, niż się spodziewałam. Piraci, syreny, ciepłe morze, słońce, rum i dynamiczna akcja — dla miłośniczki przygodówek to połączenie idealne. Zwłaszcza w środku polskiej zimy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuujemy historię Alosy i jej załogi - po zdobyciu wszystkich...
Generalnie fajne zakończenie dylogii, ale trochę spłycone.
Chciałam chyba więcej emocji i konsekwencji podejmowanych decyzji i działań Alosy. Jednak bohaterowie niemal bez szwanku wychodzą z potyczki z przeróżnymi zagrożeniami.
Mam wrażenie że trochę autorka nie miała pomysłu na zakończenie serii. Mimo to książkę czytało mi się świetnie i uważam, że ta dylogia była naprawdę fajną przygodą do przeczytania.
Wątki „miłosne” są okej, ale mam wrażenie, że Riden jest napisany tylko po to by pojawiać się w danych miejscach o danym czasie lub buntować się dla zasady przeciwko Alosie. Jego postać jest płytka, miałam nadzieję, ze poznamy jego historię bardziej w drugim tomie, ale jest ona bardzo okrojona.. W tomie pierwszym miał jakiś charakter, a w drugim stał się spłyconym love intrest.
Mimo wszystko polecam książkę. Zdecydowanie będzie to lekka lektura, która może okazać się idealna jeżeli szukacie przerywnika między większymi seriami.
Generalnie fajne zakończenie dylogii, ale trochę spłycone.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie jak dla mnie jest zbyt proste, skrócone i niezbyt zadowalające… spodziewamy się gigantycznej i mocnej „wojny”, a czytamy o bardzo wygodnym i szczęśliwym zakończeniu.
Kolejna świetna książka ✨️🩷👍🏻.
Gdy zaczęłam czytać byłam sie że drugą książka nie będzie tak fajna jak pierwsza. Początek wydaje sie zwyczajny myślimy że pójdzie jak po maśle a cały wątek książki rozwiązany ale oczywiście że nie już po pierwszych rozdziałach książka wciąga na nowo! Odkrywamy nowe sekrety pojawiają sie nowe cele a w tle wciąż wątek miłosny🩷 Ridena i Alosy🩷. Książka jest mega ciekawa bardzo polecam bo wciąga. Szczególnie polecam osobom które lubią motyw silnej głównej bohaterki a także fabułę morza piratów i syren🧜♀️.
Osobiście lubię fantazy ale nie byłam przekonana co do takiej fabuły .
Jednakże urzekł mnie już sam cytat a książka wciągnęła na maksa jeśli nie jesteście przekonani ale np lubicie piratów z Karaibów to coś dla was!
Kolejna świetna książka ✨️🩷👍🏻.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy zaczęłam czytać byłam sie że drugą książka nie będzie tak fajna jak pierwsza. Początek wydaje sie zwyczajny myślimy że pójdzie jak po maśle a cały wątek książki rozwiązany ale oczywiście że nie już po pierwszych rozdziałach książka wciąga na nowo! Odkrywamy nowe sekrety pojawiają sie nowe cele a w tle wciąż wątek miłosny🩷 Ridena i Alosy🩷....
⋆˚࿔ 𝐌𝐢𝐦𝐨 𝐭𝐨, 𝐠𝐝𝐲 𝐣𝐞𝐬𝐭𝐞𝐬́ 𝐬𝐨𝐛𝐚, 𝐭𝐫𝐚𝐤𝐭𝐮𝐣𝐞𝐬𝐳 𝐭𝐞̨ 𝐳𝐚𝐥𝐨𝐠𝐞̨ 𝐣𝐚𝐤 𝐬𝐰𝐨𝐣𝐚 𝐫𝐨𝐝𝐳𝐢𝐧𝐞̨. 𝐔𝐝𝐚𝐣𝐞𝐬𝐳, 𝐳̇𝐞 𝐣𝐞𝐬𝐭𝐞𝐬́ 𝐭𝐰𝐚𝐫𝐝𝐚 𝐢 𝐧𝐢𝐜 𝐧𝐢𝐞 𝐦𝐨𝐳̇𝐞 𝐜𝐢𝐞̨ 𝐳𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜́, 𝐚𝐥𝐞 𝐛𝐚𝐫𝐝𝐳𝐨 𝐜𝐢 𝐧𝐚 𝐧𝐢𝐜𝐡 𝐳𝐚𝐥𝐞𝐳̇𝐲. 𝜗𝜚˚⋆
Poprzednia część była cudowna, ale niestety zabrakło mi w niej kilku rzeczy. Po jej skończeniu obawiałam się, że cała historia Alosy nie zachwyci mnie tak bardzo, jak tego oczekiwałam. Jednak w kontynuacji okazali się, że jak najbardziej zachwyci! Autorka poprawiła wszystko, do czego mogłam przyczepić się wcześniej.💜
W CKO zdecydowanie nie brakuje opisów, przez co w końcu mogłam lepiej pojąć sposób myślenia Alosy, co uznaje za ogromny plus, bo sprawia, że zbliżyłam się do głównej bohaterki jeszcze bardziej! Stała się dla mnie jeszcze ciekawsza i bardziej warta uwagi, niż wcześniej, a już wtedy pokochałam ją z całego serca! <3
Dodatkowo sposób przedstawiania wydarzeń, ich wykreowanie i sam zamysł. No CUDO. Dosłownie czytałam kolejne strony z coraz bardziej zapartym tchem, wielokrotnie realnie czując stres wraz z bohaterami. To pokazuje jedynie, jak pięknie Tricia poradziła sobie ze stworzeniem tej książki! Jestem po prostu w szoku, bo rzadko miewam styczność z historiami, od których nie mogę oderwać się przez długie godziny.
Ta część to zdecydowanie moja ulubiona i warto sięgnąć po nią nawet, jeśli ta pierwsza nie przypadła nam do gustu. Diametralnie się różnią i jestem w stanie zobaczyć ogromny progres w sposobie przedstawiania świata oraz wydarzeń przez autorkę!
Warto też zwrócić uwagę na to, że dostaliśmy wyraźnie więcej bliskich relacji Alosy. Autorka skupiła się na pokazaniu tego jak traktuje ją ojciec oraz jakie nastawienie ma do matki. Pozwoliło to na wstawienie w powieść wielu plot twistów, które potrafią naprawdę znieść czytelnika z planszy🫡
Podsumowując, zdecydowanie sięgajcie po ,,Corke królowej oceanu”! Czytając czujemy się, jakbyśmy sami byli członkami załogi Avy-lee i razem z kapitan Alosą przeżywali każdą przeszkodę, mierzyli się z trudnościami oraz świętowali sukcesy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część trylogii, która tym razem… po prostu mnie zachwyciła! To było właśnie to, czego oczekiwałam od Trici i za co tak pokochałam te historie! <3
Poprzednia część była cudowna, ale niestety zabrakło...