Więzi krwi

- Sang Famille
- 2019-11-13
- 2019-11-13
Nazywam się Colin Remy, mam szesnaście lat i jestem sierotą. Przynajmniej tak mi zawsze mówiono, lecz nigdy w to nie wierzyłem. W sierpniu 2000 roku wróciłem na niewielką wysepkę Mornesey, położoną u wybrzeży Normandii. Tam spędziłem wczesne lata swojego życia. Tam wszystko obróciło się w szaleństwo.
Czy jest jakiś związek między moim życiem a ucieczką dwóch więźniów przewożonych do miejsca odosobnienia i paniką, jaka wybuchła w Mornesey w szczycie turystycznego sezonu? Czy powinienem wierzyć w krążące po wyspie legendy, wedle których Mornesey zamieszkują skazańcy oraz ich potomkowie? A co z legendarnym skarbem, który ponoć ukryto w gąszczu podziemnych tuneli wijących się pod wyspą? Komu mogę ufać? I dlaczego nagle mam rozpoznawać swojego ojca? Żywego!
Kup Więzi krwi w ulubionej księgarni
Oceny książki Więzi krwi
- 2020 2
- Ebooki 2
- Kryminał 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Więzi krwi
Przygoda w poszukiwanie skarbu i ducha nieumarłego ojca. Thrillery pana Bussi są nieco lżejsze i często przewidywalne, jednak zachowują swój ciężar gatunkowy. Bardzo przyjemna lektura na zimowe wieczory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze czytanie książki M.Bussiego i mogą szczerze powiedzieć ,że nie ostatnie. Fabuła książki bardzo ciekawa i do w sumie ostatniej strony nie możemy stwierdzić co jest prawdą a co kłamstwem w życiu 16-letniego Colina Remy , sieroty a zarazem milionera , właściciela Kaprysu Mazarina.
Polecam 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam 🙂
Książką przypomina mi trochę historie z serii "Pan samochodzik". A bohaterowie to chyba uciekli z klubu Mensy. Jeden mądrzejszy od drugiego. Tylko Ci źli kompletnie nierozgarnieci 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zaskoczyła ani do końca nie wciągnęła. Pomimo dobrych opinii osobiście chyba na razie odpocznę od Buskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię Michela Bussi i zapewne będę nieobiektywny, tj. nadmiernie łaskawy dla autora, w ocenie tej powieści. Są w niej wszystkie elementy właściwe dla twórczości francuskiego pisarza kryminałów: melanż gatunków (w mojej siatce kryteriów to stanowi ogromny atut każdej powieści),trochę psychologizowania, wiele fałszywych tropów i w miarę proste rozwiązanie, chociaż w "Więzach krwi" akurat trochę wewnętrznej logiki brakuje.
"Więzi krwi" to jedna z pierwszych powieści Bussi, która ani nie miała najlepszej prasy, ani nie przyniosła autorowi uznania międzynarodowego. Niemniej to dobry kryminał, może nie rewelacyjny, lecz już zapowiadający nietuzinkowy talent autora "Czarnych nenufarów.
Lubię Michela Bussi i zapewne będę nieobiektywny, tj. nadmiernie łaskawy dla autora, w ocenie tej powieści. Są w niej wszystkie elementy właściwe dla twórczości francuskiego pisarza kryminałów: melanż gatunków (w mojej siatce kryteriów to stanowi ogromny atut każdej powieści),trochę psychologizowania, wiele fałszywych tropów i w miarę proste rozwiązanie, chociaż w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię książki Bussiego. Jest w nich coś delikatnego, głębokiego i ważnego. Chociaż sama fabuła w zewnętrznej warstwie może wydawać się mało prawdopodobna, to już pod spodem autor wnikliwie opisuje postaci, wydarzenia, relacje. Pokazuje emocje, które towarzyszą nam codziennie, ale niecodziennie się nad nimi pochylamy. Monsieur Bussi dotyka tego, co ulotne z ogromną wrażliwością, szacunkiem i wielowymiarowością. Narracja jest prowadzona dwutorowo, co chyba jest znakiem rozpoznawczym tego autora. Rozdziały opowiadają naprzemiennie niby dwie historie, które pod koniec książki splatają się w jedną całość. Mnóstwo tu zaułków, niby nieistotnych, a jednak każde zdanie ma znaczenie. W moim odczuciu zamiast rasowego kryminału dostajemy studium relacji międzyludzkich, a także krótki podręcznik ludzkiej motywacji. Zamiast kwiecistego języka, mamy grę słów, bardzo inteligentną. Widać ją choćby w samym tytule, który już po lekturze okazał się bardzo wieloznaczny. Taką literaturę lubię, niby lekka, ale głęboka i wnikliwa, osadzona w mojej ulubionej Francji.
Lubię książki Bussiego. Jest w nich coś delikatnego, głębokiego i ważnego. Chociaż sama fabuła w zewnętrznej warstwie może wydawać się mało prawdopodobna, to już pod spodem autor wnikliwie opisuje postaci, wydarzenia, relacje. Pokazuje emocje, które towarzyszą nam codziennie, ale niecodziennie się nad nimi pochylamy. Monsieur Bussi dotyka tego, co ulotne z ogromną...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się czegoś więcej po takim bestsellerze.
Zdania krótkie, proste, słownictwo ubogie. Historia nawet ciekawa, ale bardzo nieprawdopodobna. Bardzo irytowały mnie pokrętne, prymitywne wyjaśnienia poszczególnych scen, mam wrażenie pisane na szybko przez autora, żeby całość jako tako się kleiła. Zupełnie jakby Michel Bussi wyłapywał swoje błędy, niedociągnięcia i w ostatniej chwili wprowadzał poprawki. Nie wszystko było przemyślane, np. fakt, że telefon komórkowy
miał zasięg w podziemiach, a zaraz po takim kwiatku nastąpił opis tuneli, które raczej były płytkie, że czasami co prawda schodziło się w nich po schodkach, ale zaraz szły pod górę...No trochę słabe jak na książkę dla dorosłych. Młodzież zresztą też by się na takie coś nie dała nabrać. Ja w najzwyklejszej piwnicy nigdy nie mam zasięgu😉. Poza tym po pewnym czasie prawie wszystko dało się przewidzieć, a opowieść krążyła, krążyła i krążyła...
Cała opowieść wg mnie bardziej pasuje do literatury młodzieżowej i śmiało mogłaby za taką uchodzić, gdyby tylko usunąć z niej kilka delikatnych, łóżkowych scen i ciągłe erotyczne podteksty. Powieść w swojej formie trochę przypomina mi "Pana samochodzika", ale jednak nasz rodzimy Zbigniew Nienacki lepiej radził sobie z suspensem😊.
Duży plus dla pisarza za stworzenie postaci nastolatków, były barwne i konsekwentne. W ogóle uważam, że pisarz ma duży potencjał, by kiedyś stworzyć coś dla młodzieży, bo dysponuje pokaźną wyobraźnią i potrafi sprawnie, w naturalny sposób nakreślić młodzieńcze charaktery.
Minus- czytelnik intelektualnie sobie "nie poćwiczy", bo wszystkie rozwiązania za łatwo się nasuwają w trakcie czytania.
Spodziewałam się czegoś więcej po takim bestsellerze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdania krótkie, proste, słownictwo ubogie. Historia nawet ciekawa, ale bardzo nieprawdopodobna. Bardzo irytowały mnie pokrętne, prymitywne wyjaśnienia poszczególnych scen, mam wrażenie pisane na szybko przez autora, żeby całość jako tako się kleiła. Zupełnie jakby Michel Bussi wyłapywał swoje błędy, niedociągnięcia i w...
Mówi się: "Więzy krwi", a nie "więzi".
Mówi się: "Więzy krwi", a nie "więzi".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham Pana książki Panie Bussi :)
Kocham Pana książki Panie Bussi :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka fajna, szybko się ją czyta.
Książka fajna, szybko się ją czyta.