Wszystko na Ziemi wyginie

- Tout ce qui est sur terre doit périr
- 2022-02-09
- 2022-02-09
- 2019-10-10
Mistrz gatunku, autor thrillerów sprzedanych w dziesięciu milionach egzemplarzy w 36 krajach, powraca.
Ciemna, tajemnicza bryła tkwi uwięziona w lodach Araratu.
Zakazana księga skrywana jest wśród cimeliów Biblioteki Watykańskiej.
Baśniowe zwierzę z jednym rogiem na łbie ponoć naprawdę istnieje.
Jak poskładać te wskazówki, by rozwiązać zagadkę? Łamigłówka wszech czasów, sięgająca początków wielkich religii, staje się życiową obsesją przystojnego naukowca Zaka Ikabiego. Wplątana w tę niebezpieczną grę wbrew swej woli Cécile Serval, racjonalna glacjolog o wybuchowym temperamencie, gubi się w natłoku pytań. A spokój jej myśli zakłóca świst kul…
Bo żeby chronić prastarą tajemnicę, albo żeby ją rozwikłać, niektórzy gotowi są na wszystko.
Ambitny thriller, którego akcja toczy się w zawrotnym tempie. Diabelska, wciągająca intryga od pierwszych stron fascynuje, zabierając czytelnika w zaskakującą podróż z Bordeaux do Erywania, przez Watykan i Hongkong, tropem tajemnicy, od której zależą losy ludzkości.
Kup Wszystko na Ziemi wyginie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Wszystko na Ziemi wyginie
W przedmowie autor informuje czytelnika, że przedstawiona opowieść po raz pierwszy została wydana pod pseudonimem. Domyślam się, że książka nie zachwyciła czytelników w takim stopniu jakim oczekiwał tego autor. Po treści lektury mogę się tylko domyślać dlaczego Bussi zdecydował się pierwotnie wydać powieść anonimowo. Historia opowieści o biblijnym potopie w wykonaniu Bussi z całą pewnością jasno określa autora jako zagorzałego antyklerykała. Przyznam, że nie lubię tego typu powieści, w których autor na swój własny sposób interpretuje Biblię na potrzeby wymyślonej przez siebie fabuły posiłkując się przy tym znajomością sumeryjskiej opowieści o Gilgameszu. Tym razem Bussi poszedł bardziej w stronę powieści sensacyjnej, nie ma tu elementów rodem z thrillera. Całość nawiązuje do poszukiwań Arki Noego, która ponoć według wierzeń największej grupy etnicznej miała osiąść na najwyższym punkcie dzisiejszego San Francisco. Akcja powieści toczy się na różnych kontynentach, w różnych miejscach sięgając w historię początków wielkich religii czego przykładem może być Księga Henocha. Trudno jest tu wskazać jednego głównego bohatera, ale na pewno na warto zainteresować się postacią Zaka Ikabiego obsesyjnego naukowca. Przyznam, że czułem zmęczenie tym ciągłym przeskakiwaniem w czasie i zmienianiem miejsca akcji jak i samej lokalizacji. Nie jest to powieść łatwa, na pewno ma w sobie coś z tematyki Dana Browna. Jest tajemnica i miejsce owiane sekretem, jest w końcu grupa ludzi dbająca o to, by tajemnica pozostała tajemnicą. Są też tu pewne ciekawe informacje jak choćby chiński park rozrywki z repliką obiektu Arki Noego wybudowanej z zachowaniem wymogów i proporcji podanych z Biblii. Można przeczytać jeśli komuś oczywiście odpowiada taki rodzaj lektury.
Oceny książki Wszystko na Ziemi wyginie
197 użytkowników ma tytuł Wszystko na Ziemi wyginie na półkach głównych- Chcę przeczytać 108
- 2022 8
- Thriller/sensacja/kryminał 3
- 2023 3
- Ebook 3
- Audiobooki 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko na Ziemi wyginie
Ta powieść jest inna niż kryminały, do których przyzwyczaił mnie Bussi, i mam w związku z tym pewien problem.
Z jednej strony, uwielbiam ten klimat wzięty z cyklu "Sigma Force" Rollinsa. Połączenie Wielkiego Potopu z odwiedzinami obcej cywilizacji jest hipotezą mi znaną i chociaż totalnie w nią nie wierzę, to podoba mi się sposób, w jaki została ona przedstawiona. Tym bardziej, że ciężko było się od lektury oderwać - co chwila jakaś tajemnica, strzelanina, albo bohaterowie ratują życie dosłownie w ostatnim momencie. Naciągane? Może. Ale jedną z moich ulubionych scen kinowych jest ta, jak Indiana Jones ratuje życie w wybuchu atomowym, chowając się do lodówki, więc to idealnie trafia w moje gusta.
Problem mam z głównymi antagonistami. Niech będzie, że to jednowymiarowe opryszki napędzane wyłącznie żądzą zysku i mordu. Ale z tym ostatnim kompletnie przesadzają, zostawiając za sobą stos zupełnie niepotrzebnych trupów, którymi policja kolejnych krajów (Francji, Włoch, Rosji, Turcji) zupełnie zdaje się nie przejmować. Motyw swoistego zabójczego "castingu" na kochankę dla szefa bandy w moim odczuciu niepotrzebny i ciężko mi znaleźć dla niego uzasadnienie w fabule. W przedmowie Bussi napisał, że to najokrutniejsza z jego powieści. Też mam takie wrażenie i choć nie przeszkadza mi, gdy w książce trup ściele się gęsto, to bardziej jednak podoba mi się budowanie napięcia duszną, klaustrofobiczną, pełną podejrzeń atmosferą. To Bussiemu bardzo dobrze wychodzi, a w tej powieści nie było dla tego miejsca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony, uwielbiam ten klimat wzięty z cyklu "Sigma Force" Rollinsa. Połączenie Wielkiego Potopu z odwiedzinami obcej cywilizacji jest hipotezą mi znaną i chociaż totalnie w nią nie wierzę, to podoba mi się sposób, w jaki została ona przedstawiona. Tym...
Pomimo tego, że lubię takie klimaty to ta książka dla mnie była dziwna. Jest jakaś akcja, tajemnica arki, jakiś wątek prehistoryczny ale jak to się zbierze do kupy to wychodzi słabo. Zakończenie też mnie rozczarowalo. Jak na tego autora to szału nie ma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę przegadana, na tle innych książek autora wypadła dla mnie dość blado.
Trochę przegadana, na tle innych książek autora wypadła dla mnie dość blado.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przygodowa z motywem fantastyki. Czułam się jakbym czytała przygody Indiany Jonesa. Mając całość na uwadze, nie przypadła mi do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie mogłam się oprzeć wrażeniu, że czytam tanią, męczącą, grafomańską podróbę Dana Browna (mało brakowało bym policzyła liczbę wierszy w rozdziale ;-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzygoda, zagadka, sensacja, historia. fakty mieszają się z literacką fikcją. główny bohater czyli przystojny młody francuski naukowiec to kopia Indiany Jonesa. akcja prowadzi czytelnika przez Francję, Hongkong, Włochy aż do Turcji. Punkt kulminacyjny tej podroży to próba rozwiązania zagadki anomalii Araratu i znalezienia fragmentu Arki Noego oraz spotkanie z mitycznymi jednorożcami.
Przygoda, zagadka, sensacja, historia. fakty mieszają się z literacką fikcją. główny bohater czyli przystojny młody francuski naukowiec to kopia Indiany Jonesa. akcja prowadzi czytelnika przez Francję, Hongkong, Włochy aż do Turcji. Punkt kulminacyjny tej podroży to próba rozwiązania zagadki anomalii Araratu i znalezienia fragmentu Arki Noego oraz spotkanie z mitycznymi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Australii zbiera się Parlament Religii Świata, mieszanka kapłanów wszelkich religii będzie analizować raport o topnieniu lodowca na górze Ararat. W tym samym czasie Zak Ikabi podróżuje po świecie zbierając dowody świadczące o istnieniu Arki Noego. Krok za nim kroczy tajemnicza grupa, która jest zdolna do najokropniejszych zbrodni by odzyskać artefakty związane z Arką. W tą śmiertelną pogoń za faktami Zak wciąga Cecil Serval, glacjologa, który przygotował raport dla Parlamentu Religii Świata. Czy pod lodem Araratu faktycznie kryje się Arka? Dlaczego tajemnicze plemię broni dostępu do góry?
Tempo książki jest zawrotne. Różnorodność wątków, miejsc i bohaterów sprawia że czasem aż ciężko połapać się w fabule. Do tego książka jest dość gruba (600 stron). Tematyka skłania do myślenia, przedstawia mit o potopie w różnych religiach świata oraz interpretuje Biblię w bardzo interesujący sposób. Zdecydowanie to element, który zachwyci fanów książek w stylu Dana Browna. "Wszystko na ziemi wyginie" to ambitny, momentami brutalny thriller idealny dla fanów zagadek i jednorożców.
W Australii zbiera się Parlament Religii Świata, mieszanka kapłanów wszelkich religii będzie analizować raport o topnieniu lodowca na górze Ararat. W tym samym czasie Zak Ikabi podróżuje po świecie zbierając dowody świadczące o istnieniu Arki Noego. Krok za nim kroczy tajemnicza grupa, która jest zdolna do najokropniejszych zbrodni by odzyskać artefakty związane z Arką. W...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow! O ten typ opowieści nie podejrzewałam autora. Mój ulubieniec stworzył historię awanturniczo-biblijno-historyczną. Jak zwykle świetnie mi się czytało. Wyjątkowo lubię styl pisarski autora. To jeden z moich ulubieńców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA dowiedzieć się, że jednorożce istnieją naprawdę... I gdzie można je spotkać we świecie! No super!
Godny następca Jamesa Rollinsa na moich książkowych półkach. :)
Godny następca Jamesa Rollinsa na moich książkowych półkach. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW przedmowie autor informuje czytelnika, że przedstawiona opowieść po raz pierwszy została wydana pod pseudonimem. Domyślam się, że książka nie zachwyciła czytelników w takim stopniu jakim oczekiwał tego autor. Po treści lektury mogę się tylko domyślać dlaczego Bussi zdecydował się pierwotnie wydać powieść anonimowo. Historia opowieści o biblijnym potopie w wykonaniu Bussi z całą pewnością jasno określa autora jako zagorzałego antyklerykała. Przyznam, że nie lubię tego typu powieści, w których autor na swój własny sposób interpretuje Biblię na potrzeby wymyślonej przez siebie fabuły posiłkując się przy tym znajomością sumeryjskiej opowieści o Gilgameszu.