ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać419
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać15
LubimyCzytać12
Kobieta w mroku

- The Woman in the Dark
- 2019-10-23
- 2019-10-23
- Dorota Kaczor
Po śmierci matki Sarah popada w depresję i przedawkowuje tabletki nasenne. Choć twierdzi, że to był wypadek, jej mąż Patrick i ich nastoletnie dzieci, nie są pewni czy mogą jej wierzyć. Patrick postanawia zacząć wspólne życie od nowa - tak się składa, że dom w którym mieszka jako dziecko, właśnie wystawiono na sprzedaż. Cena jest zaskakująco niska, ale umowa ma haczyk: piętnaście lat temu ściany rezydencji były świadkami brutalnego morderstwa żyjącej tam rodziny...
Kup Kobieta w mroku w ulubionej księgarnii
Kobieta w mroku
Patrick spędził cudowne dzieciństwo pod Cardif w uroczym domu tuż nad morzem. Niestety za niespłacone długi musiał wraz z rodzicami opuścić idylliczne miejsce. Po prawie dwudziestu latach dorosły Patrick postanawia kupić tamten dom i przeprowadzić się do niego wraz z żoną i nastoletnimi dziećmi. Jest jeden szczegół. Rodzice i jedno z dzieci którzy wprowadzili się po nim zostali brutalnie zamordowani w tym domu a sam miejsce zyskało miano „Domu zbrodni” No może dwa szczegóły. Dzieciństwo Patricka nie było tak cudowne jak stara się wmówić wszystkim wokół. „Kobieta w mroku” to nie jest super nadzwyczajna, rzucająca na kolana książka a dobrze napisany z właściwie rozmieszczonymi punktami ciężkości i wyważoną akcją thriller. Przyzwoita, rzemieślniczo napisana lektura dla czytelników ceniących ten gatunek literacki. Pozwól aby zewnętrzny świat zniknął za Tobą. Odważ się przekroczyć próg „Domu Zbrodni” lecz pamiętaj, ze ludziom którzy tu mieszkają zawsze przytrafiają się bardzo złe rzeczy. Ten dom ich zmienia.
Oceny książki Kobieta w mroku
654 użytkowników ma tytuł Kobieta w mroku na półkach głównych- Przeczytane 371
- 2020 12
- 2020 12
- 2019 7
- Legimi 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta w mroku
Przez większość książki coś mnie uwierało i nawet po jej przeczytaniu trudno mi określić co. Czy to główna bohaterka i jej naprawdę irytujące istnienie? A może sposób przedstawienia historii właśnie w taki sposób? Bądź coś zupełnie innego, na przykład relacje rodzinne i popadanie ze skrajności w skrajność, kompletna niestabilność przez praktycznie większość czasu? Komunikacji międzyludzkiej zero, jakiekolwiek wzajemne rozumienie ulatuje z wiatrem. Myślę, że gdyby Sarah była bardziej, że tak to ujmę, charakterną postacią, też mogłoby być dobrze. Jakkolwiek krwawo, emocjonalnie, wciągająco, moja wyobraźnia pewnie pracowałaby na większych obrotach. A tak, mamy dom, w którym doszło w przeszłości do strasznych rzeczy, upchanych jest tam wiele tajemnic, ktoś przeżył masakrę, by inny ktoś odczuwał ten chłód, cierpienie i ogólne zło. Opakowanie tego cukierka było ładne i naprawdę przyciągające uwagę, reszta niestety nie smakowała już tak dobrze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~ Szukacie dobrego thrilleru z wątkami kryminalnymi ,na te cudowne nadchodzące jesienne dni ? 🍁🍂
Kobieta w mroku jest zdecydowanie dla Was, ta historia pochłania czytelnika, z rozdziału na rozdział zabiera nas w historię tak mroczną że wieje chłodem niczym legendą. Czy dom może być zły? Czy mury mogą tak przesiąknąć złem cudzych uczynków aby narażać na niebezpieczeństwo nowych lokatorów? A może to ludzie ze swoimi kłamstwami i grzechami ciągniętymi od pokoleń robią to sami ? Dawno nie czytałam historii tak dobrej i tak idealnie przedstawionej , sekrety , kłamstwa i manipulacje które odkrywane pokazują nam prawdziwą twarz socjopaty 👌 polecam .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKobieta w mroku jest zdecydowanie dla Was, ta historia pochłania czytelnika, z rozdziału na rozdział zabiera nas w historię tak mroczną że wieje chłodem niczym legendą. Czy dom może być zły? Czy mury mogą tak przesiąknąć złem cudzych uczynków aby narażać na niebezpieczeństwo...
Fajny thillerr psychogiczny.stary opuszczony dom z mroczną historia,
Fajny thillerr psychogiczny.stary opuszczony dom z mroczną historia,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toVanessa Savage stworzyła thriller, który wciąga jak wir – im głębiej brniesz, tym trudniej się wydostać. "Kobieta w mroku" to historia, w której depresja, tajemnice i dom o krwawej przeszłości splatają się w duszną, klaustrofobiczną opowieść. Sarah – krucha, zagubiona, być może nie do końca szczera – budzi współczucie, ale i niepokój. Czy można jej ufać? A może to właśnie ona powinna się bać? Atmosfera gęstnieje z każdą stroną, a mrok przeszłości wdziera się w teraźniejszość. Savage nie daje chwili wytchnienia – to książka, która osacza, dręczy i nie pozwala zasnąć.
Vanessa Savage stworzyła thriller, który wciąga jak wir – im głębiej brniesz, tym trudniej się wydostać. "Kobieta w mroku" to historia, w której depresja, tajemnice i dom o krwawej przeszłości splatają się w duszną, klaustrofobiczną opowieść. Sarah – krucha, zagubiona, być może nie do końca szczera – budzi współczucie, ale i niepokój. Czy można jej ufać? A może to właśnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzymająca w napięciu książka, jednak momentami troszkę się dłużyła. Bardzo zawiła historia, w której łatwo się pogubić. Zakończenie w miarę. Na jeden raz :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przewidywalna, choć wciągająca (chyba dlatego, że ciągle liczyłam na coś więcej).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTriller, którego akcja rozgrywa się w Anglii. Opisy przyrody, fajny klimat do tego stary dom, który skrywa straszna tajemnicę. Mnie bardzo się podobała ta książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną bohaterką "Kobiety w mroku" jest Sarah, która przeprowadza się wraz z mężem Patrickiem i dziećmi do domu należącego w przeszłości do jego rodziców. Dość szybko dowiadujemy się, że Sarah przechodziła załamanie nerwowe po śmierci matki i przedawkowała wtedy tabletki nasenne. Oboje chcieliby zacząć od nowa w innym miejscu niż dotychczas, ale kobieta nie jest przekonana, co do posiadłości będącej kiedyś własnością rodziny Patricka. Miejsce to jest owiane złą sławą, a powodem tego jest brutalne morderstwo sprzed piętnastu lat, które miało tam miejsce.
Fabuła brzmi nieźle, prawda? No i faktycznie pomysł jest dobry. Mamy tajemnicę z przeszłości, morderstwo i specyficzny klimat całości. Atmosfera jest duszna, bohaterka przeżywa poważną walkę ze sobą, co sprawia, że bardziej nazwałbym ten tytuł thrillerem psychologicznym niż kryminałem. Z kolejnymi stronami powieści, historia coraz bardziej nas pochłania i odsłania kolejne fakty. Rozumiem, co może się w tej książce nie podobać i po części podzielam opinie czytelników twierdzących, że główna bohaterka jest irytująca. Jej zachowania są często nielogiczne i niezbyt przemyślane. Mam też świadomość, że celowo autorka stara się nam pokazać to rozbicie wewnętrzne i rozterki, które przeżywa Sarah. Jednak wydaje mi się, że gdyby fabuła była trochę krótsza i bardziej konkretna, lepiej by się czytało całość. Na plus zaliczam końcówkę, bo niby można się domyślać finału, ale sądzę, że autorka nieco zaskakuje rozwiązaniem tej historii. Polecam sprawdzić i samemu ocenić, ponieważ to jedna z tych książek, którą część ludzi nie cierpi, a inni mówią, że to solidny thriller.
Główną bohaterką "Kobiety w mroku" jest Sarah, która przeprowadza się wraz z mężem Patrickiem i dziećmi do domu należącego w przeszłości do jego rodziców. Dość szybko dowiadujemy się, że Sarah przechodziła załamanie nerwowe po śmierci matki i przedawkowała wtedy tabletki nasenne. Oboje chcieliby zacząć od nowa w innym miejscu niż dotychczas, ale kobieta nie jest przekonana,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostać Sarah bardzo mnie irytowała 🤷
Postać Sarah bardzo mnie irytowała 🤷
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria tu opisana, stary, mroczny dom...to wszystko bardzo ciekawe, ale sposób przekazania trochę mnie rozczarował.
Bardzo fajny klimat aczkolwiek czegoś mi tu zabrakło
Bardzo fajny klimat aczkolwiek czegoś mi tu zabrakło