Obrazki litewskie

Okładka książki Obrazki litewskie autora Herkus Kunčius, 9788364375361
Okładka książki Obrazki litewskie
Herkus Kunčius Wydawnictwo: Warsztaty Kultury w Lublinie Seria: Wschodni Express literatura piękna
Wschodni Express
Lietuviskos apybraizos
2019-06-27
2019-06-27
Kamil Pecela

Kup Obrazki litewskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obrazki litewskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obrazki litewskie

95/130/2025
Satyryczne opowiadania o pobycie OSOBISTOŚCI na Litwie. XVIII, XIX i XX wiek. Im dalej, tym bardziej absurdalnie. Car Piotr I w publicznej łaźni (tak, momenty też są),Napoleon grający w kosza (warunki fizyczne miał wszak idealne, przynajmniej w swoim mniemaniu),pijany Lenin w cygańskim taborze, Hitler wcinający rybki, litewskie pochodzenie Hannibala Lectera, zakochany Gorbaczow (nie w Raisie!),a na deser rozbrykana księżniczka Monako Karolina w dzikich wczesnych latach 90-tych. Sama nie wiem, które opowiadanie lepsze. Bardzo polecam.
DO tego spodobała mi się okładka, więc poczytam coś jeszcze z tej serii. A przysłowie o nieosądzaniu książki po okładce to sami wiecie, ile jest warte. W dosłownym znaczeniu i dla mnie - bardzo niewiele.

95/130/2025

36 użytkowników ma tytuł Obrazki litewskie na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Obrazki litewskie na półkach dodatkowych

Herkus Kunčius
Herkus Kunčius
Prozaik, eseista, dramatopisarz, autor słuchowisk radiowych. Laureat licznych nagród literackich. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Wilnie. Pracował jako redaktor i krytyk sztuki w czasopismach kulturalnych „Krantas” i „Literatūra ir menas”. Autor około dwudziestu tomów prozy tłumaczonej m.in. na języki angielski, duński, niemiecki, rosyjski, słoweński, szwedzki. W Polsce jego teksty były prezentowane na łamach czasopism „Literatura na świecie”, „Tekstualia” i „Korespondencja z ojcem”. Polskim czytelnikom znany dzięki książkom: „Moja walka bambino” (2001),„Litwin w Wilnie” (2014),„Obrazki litewskie” (2019) wydanych nakładem Warsztatów Kultury oraz „Żelazna rękawica Stalina” (2023).

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Obrazki litewskie

Herkus Kunčius Obrazki litewskie Zobacz więcej