Sentymentalna bzdura

- literatura obyczajowa, romans
- Editio Red
- 2020-02-12
- 2020-02-12
Gorący romans z wątkiem sensacyjnym w tle
Veronica, dziewczyna z niewielkiego angielskiego miasteczka, od pięciu lat mieszka w Londynie. Trenuje krav magę, pracuje w różnych firmach, zmienia korporacje jak rękawiczki. Dokładnie tak jak niektórzy ludzie zmieniają partnerów. Tyle że Veronica nie ma nikogo, kim byłaby zainteresowana. Za plecami nazywana „królową śniegu”, ma uzasadnione powody, by odczuwać niechęć do mężczyzn, szczególnie tych, którym się podoba.
Dziewczyna została zaproszona na ślub starszej siostry — i ma poważny kłopot. Wizyta w rodzinnych stronach to powrót do historii, o której od pięciu lat próbuje zapomnieć. Za smutną przeszłością Veroniki stoi konkretna osoba, niejaki Carter, drapieżca seksualny z rodu o szerokich koneksjach. Niestety, także brat pana młodego. Rodzice Veroniki marzą, by wyswatać ją z Carterem. Aby tego uniknąć, dziewczyna postanawia pojawić się na weselu w towarzystwie jakiegokolwiek mężczyzny, którego będzie mogła przedstawić jako swojego narzeczonego.
Na szczęście londyński przyjaciel Tony podsuwa jej swojego brata Henry’ego, przystojnego i sympatycznego geja, który wspaniałomyślnie zgadza się odegrać rolę przyszłego męża. Veronica jest uratowana!
Tylko że Henry wcale nie jest gejem, a jego postępowaniem kierują konkretne pobudki...
Kup Sentymentalna bzdura w ulubionej księgarni
Oceny książki Sentymentalna bzdura
1487 użytkowników ma tytuł Sentymentalna bzdura na półkach głównych- Przeczytane 1 051
- 2020 36
- 2020 27
- 2021 15
- Romans 14
- 2022 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sentymentalna bzdura
Główna bohaterka od 5 lat trzyma się z dala od rodzinnego miasta i prawie wszystkich członków swojej rodziny. W pracy nie potrafi współpracować z innymi, a już na pewno nie potrafi stworzyć z nikim bliższej relacji poza swoim współlokatorem. Matka dziewczyny dzwoni, że ma pojawić się w domu i wziąć udział w przyjęciu weselnym starszej siostry. Jej współlokator postanawia wysłać z nią swojego brata, który ma udawać przed rodziną jej narzeczonego. Książka nie jest z gatunku lekkich i przyjemnych, porusza tematy związane z próbą gwałtu, brakiem wsparcia ze strony rodziny, problemami związanymi z budowaniem relacji, brakiem zaufania, więc można mieć ogromną niechęć do głównej bohaterki przez większość książki, ale dla tak upartego faceta warto przez nią przebrnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, którą szybko się czytało. Pod koniec zrobiło się nieco smutno i poważnie i aż za bardzo realnie...Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu tej książki byłam naprawdę mile zaskoczona. Miał to być romans z wątkiem kryminalnym i dostałam to co mi obiecywano. Bohaterowie byli wyraziści, dialogi na poziomie, sytuacje komediowe były zabawne, a wątki kryminalne poprowadzone z zachowaniem logiki. Czytałam książkę z wielką przyjemnością przeżywając losy głównej bohaterki i wraz z nią czasem się śmiałam, a czasem bałam.
Po przeczytaniu tej książki byłam naprawdę mile zaskoczona. Miał to być romans z wątkiem kryminalnym i dostałam to co mi obiecywano. Bohaterowie byli wyraziści, dialogi na poziomie, sytuacje komediowe były zabawne, a wątki kryminalne poprowadzone z zachowaniem logiki. Czytałam książkę z wielką przyjemnością przeżywając losy głównej bohaterki i wraz z nią czasem się śmiałam,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mi się podobała, ale główna bohaterka irytująca..
Książka mi się podobała, ale główna bohaterka irytująca..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF 40%
DNF 40%
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Lubię motyw udawanego związku 🙂 dodatkowo dużo ciekawych zwrotów akcji, fajnie się buduje relacja bohaterów. Jedyny minus dla mnie to brak epilogu - lubię wiedzieć jak się układa u bohaterów kiedy miną kryzysy. Gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągnęła mnie bez reszty. Uważam, że autorka naprawdę świetnie pokazała chemię pomiędzy głównymi bohaterami. Ogólnie bohaterowie byli wykreowani w taki sposób, że budzili cały wachlarz emocji. Ponadto, dla kogoś kto uwielbia czytać, strony były wręcz wypełnione po brzegi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęło się nie najgorzej, ale tempo całej historii to zdecydowanie główny problem. 200 stron to zaledwie 2 dni, podczas których bohaterowie zakochują się w sobie od tak, mimo wcześniejszych traum Veronici. Do połowy czytałam z zainteresowaniem, później książka zaczęła mnie niesamowicie męczyć. Ostatnie strony przewertowałam z nadzieją na szybkie zakończenie, które również było nijakie.
Przez drugą część książki działo się już dosłownie wszystko; [uwaga spojlery!] od romansu, do ucieczki przed policjantami przez zlecenie morderstwa, ukrytą chorobę matki i ogromne zadłużenie. Historia tak straciła dla mnie na autentyczności, że naprawdę zastanawiałam się, czy warto w ogóle dobrnąć do końca.
Poza tym główna bohaterka jest starsznym egocentrykiem, wszystko kręci się wokół niej. Nawet rozmowy, które prowadzi z innymi, dotyczą wyłącznie jej samej. Bardzo irytująca postać, dodatkowo nie grzeszyła inteligencją. Naprawdę nie trzeba być Einsteinem, żeby wyciągnąć pewne wnioski, a na potrzeby fabuły Veronica Cross między książkami traciła i odzyskiwała punkty IQ.
Być może pominęłam jakiś ważny wątek, wertując ostatnie 200 stron, ale nie czuję, żebym coś przez to straciła.
Nie polecam, jeżeli ktoś ceni sobie odrobinę autentyczności w książkach. Tutaj w pewnym momencie wszystko zaczęło być naciągane, byle na siłę połączyć jakoś wątki.
Zaczęło się nie najgorzej, ale tempo całej historii to zdecydowanie główny problem. 200 stron to zaledwie 2 dni, podczas których bohaterowie zakochują się w sobie od tak, mimo wcześniejszych traum Veronici. Do połowy czytałam z zainteresowaniem, później książka zaczęła mnie niesamowicie męczyć. Ostatnie strony przewertowałam z nadzieją na szybkie zakończenie, które również...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to♥️
♥️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę bardzo chciałabym wiedzieć skąd te wysokie oceny. Dla mnie gniot.
Naprawdę bardzo chciałabym wiedzieć skąd te wysokie oceny. Dla mnie gniot.