Wall Street i Hitler

Okładka książki Wall Street i Hitler autora Antony C. Sutton, 9788395084300
Okładka książki Wall Street i Hitler
Antony C. Sutton Wydawnictwo: Garda Cykl: Seria Wall Street (tom 2) historia
historia
Seria Wall Street (tom 2)
Wall Street and the Rise of Hitler
2018-01-01
2018-01-01

Kup Wall Street i Hitler w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wall Street i Hitler

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wall Street i Hitler

Nie czuję się na tyle kompetentny, aby ocenić motywy osób przytoczonych w książce. Nazwisk jest dużo, a działania za pomocą spółek pozwalają na rozmycie odpowiedzialności.

Niewątpliwie w książce jest ziarno prawdy. Jeśli jednak prawda jest daleka od tego, co opisano w tej książce, to została upieczona z mąki z wielu takich ziaren.

Jak się również okazuje jest przynajmniej trochę prawdy w stwierdzeniu, że nigdy nie ma tak pewnych zysków na giełdzie jak w czasie wojny, oraz że kapitał nie ma narodowości.

Jak się również okazuje jest przynajmniej...

Krótka książka zawierająca znakomite śledztwo autora dotyczące powiązań nazistów z Wall Street. Autor bardzo szczegółowo i drobiazgowo opisuje za pomocą jakich narzędzi światowa finansjera najpierw pomogła dojść do władzy Hitlerowi, a potem z pomocą firm z branży chemicznej, motoryzacyjnej wspierała całą niemiecką machinę wojenną.
Trudno przejść obojętnie obok tej historii, pojawia się tu sporo znanych firm (chociażby Ford). Skala tego procederu była ogromna, warto przeczytać.

Trudno przejść obojętnie obok tej historii,...

Pisałem już przy paru recenzjach, że staram się zgłębiać temat rządów korporacyjnych, gabinetów cieni, wpływu elit finansowych na rządy i globalną sytuację na świecie. Ta książka Suttona jest bezcenną skarbnicą wiedzy i dogłębną analizą, popartą dowodami, na dofinansowanie elit z Wall Street nazistowskiej machiny Hitlera. Czytało się to jednym tchem, a to jak mało ocen ma ta książka i jak jest nieznana w naszym kraju dobrze pokazuje, że tak ma być. Wolę jedną taką książkę przeczytać w roku niż stos pisanego na zamówienie władz badziewia, które sieje dezinformację. Na koniec posłużę się wspaniałym cytatem: "Kiedy to wszystko się skończy? Nie skończy się to, dopóki nie uświadomimy sobie jednej prostej prawdy: że system władzy trwa tylko tak długo jak chcą tego ludzie i nadal będzie trwał, dopóki ludzie będą próbowali dostać coś za nic. Dzień, w którym większość osób zadeklaruje lub zadziała dając do zrozumienia, że nie chce nic od rządu i że samemu zajmie się swoimi interesami i dobrobytem będzie dniem końca elit". Dla świadomych osób ta pozycja jest absolutnie obowiązkowa.

"Atrakcją "pójścia" z elitami władzy jest pragnienie czegoś za nic. To jest przynęta. Establiszment zawsze oferuje coś za nic – coś jako podatki lub grabieże, nagradzając za nie tych, którzy oferują w zamian wsparcie polityczne."

Tę książkę oceniam najwyżej z całej trylogii, ponieważ jest najbardziej konkretna - zawiera źródłowe dokumenty księgowe (fotokopie). Po przeczytaniu wszystkich trzech tomów pozostaje tylko głowę lodem okładać. Układanka się zamyka, klapka otwiera - i można zobaczyć świat jakiego się dotąd nie znało.

Bardzo dobra książka. Pełna rzeczowych faktów dotyczących sponsorowania Hitlera. Warto mieć w swoim księgozbiorze.
Warto obejrzeć:

Warto obejrzeć: