Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach

Okładka książki Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach autora Scott Murray, Jonathan Wilson, 9788381294102
Okładka książki Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach

Liverpool – prawdziwa historia

937 341 653

Oceny książki Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach

Bardzo interesująca książka. Mimo że znam historię tego klubu, to kilka informacji w trakcie czytania mnie zaskoczyło. Dałbym wyższą ocenę, gdyby nie nudne opisy meczów, które sprawiały, że 2-3 razy ją odstawiłem na kilka dni.

IG @angelkubrick

Kiedy renomowany klub piłkarski, jakim bez wątpienia jest Liverpool FC, ma na koncie tysiące rozegranych meczów, nie lada wyzwaniem jest wybranie dziesięciu, które nakreśliłyby czytelnikowi historię drużyny, która jest  19-krotnym mistrzem Anglii. Według mnie wybór ten jest mocno subiektywny. To tak, jakby z najsłynniejszego dzieła Michała Anioła pokazać tylko palec, niby najważniejszy, ale czy w pełni oddaje geniusz tego artysty?!

"Anatomia Liverpoolu" Jonathana Wilsona jest tylko i wyłącznie namiastką historii, opisem dziesięciu ważnych dla klubu spotkań, które autor zobrazował dość szczegółowo. W relacje tych meczów wplatane są wzmianki o innych pojedynkach w lidze i pucharach. Pisanie, że akurat te spotkania miały największy wpływ na to, jak obecnie wygląda Liverpool, jest przynajmniej dużym nadużyciem marketingowym, lekceważeniem wielu innych zmagań na zielonej murawie. Takim samym lekceważeniem, jakiego doświadczyli zawodnicy Widzewa Łódź ze strony mistrzów Anglii w marcu 1983 roku, ucierający nosa zarozumiałym Wyspiarzom. Po ostatnim gwizdku sędziego najbardziej zakochani w swoich piłkarzach kibice The Reds wstali z miejsc na Anfield i przeszło 10 minut bili gorące brawa piłkarzom klubu z Polski. A zrzucanie winy na Bruce'a Grobbelaara za odpadnięcie w ćwierćfinale Pucharu Europy Mistrzów Krajowych świadczy o bardzo pobieżnym zapoznaniu się Jonathana Wilsona z dwumeczem. Czy podobnie było w przypadku innych spotkań? O tym dowiesz się po przeczytaniu książki i skonfrontowaniu z wiadomościami i transmisjami dostępnymi w Internecie.

IG @angelkubrick

Z jednej strony, wszystko super opisane,super detale i historia od samego początku,z drugiej strony te szczegółowe opisywanie tych spotkań,każdego zagrania i podanie,lekko męczy
Polecam przeczytać ale gorzej z odłożeniem na półkę i ew.czytaniem po raz drugi,jak to mam w zwyczaju

199 użytkowników ma tytuł Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach

Jonathan Wilson
Jonathan Wilson
Jonathan Wilson pisze regularnie na temat wschodnioeuropejskiego futbolu i taktyki piłarskiej. Jest autorem pięciu książek, m. in. "Odwrócona piramida. Historia taktyki piłarskiej", książki nagrodzonej jako Najlepsza Książka Piłkarska 2009 roku w Anglii. Jego ostatnią ksiązką jest "Nobody ever says thank you", biografii Briana Clougha. jest również założycielem i redaktorem naczelnym The Blizzard, kwartalnika piłkarskiego dla czołowych dziennikarzy sportowych.

Cytaty z książki Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach

Dodaj cytat z książki Anatomia Liverpoolu. Historia w dziesięciu meczach