Czując. Rozmowy o emocjach
Ważne jest, żeby mieć taką przestrzeń w głowie, w której można myśleć o tym, co się czuje.
Agnieszka Jucewicz – autorka bestsellerów „Żyj wystarczająco dobrze”, „Kochaj wystarczająco dobrze” i „Wybieraj wystarczająco dobrze” – w mądrych i poruszających rozmowach z wybitnymi znawcami ludzkiej psychiki – psychologami i psychoterapeutami: Bogdanem de Barbaro, Bartłomiejem Dobroczyńskim, Danutą Golec, Ewą Chalimoniuk, Zofią Milską-Wrzosińską, Anną Król-Kuczkowską, Paulem Bloomem, Cezarym Żechowskim oraz seksuologiem Andrzejem Depko bierze na warsztat emocje i stany: wdzięczność, miłość, zazdrość i zawiść, poczucie winy i krzywdy, lęk, złość, radość, pokorę, stratę, współczucie, wstyd, nudę, euforię, namiętność, bliskość, przyjemność i smutek.
Kup Czując. Rozmowy o emocjach w ulubionej księgarni
Oceny książki Czując. Rozmowy o emocjach
4673 użytkowników ma tytuł Czując. Rozmowy o emocjach na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 435
- Przeczytane 2 072
- Psychologia 73
- 2019 59
- 2020 34
- 2020 32
- 2022 31

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czując. Rozmowy o emocjach
Pozwól sobie odczuwać pełną paletę emocji i uczuć w pełnym jego spektrum.
Pozwól sobie odczuwać pełną paletę emocji i uczuć w pełnym jego spektrum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy jest to książka niepowtarzalna, z uwagi na to, że część treści można znaleźć w innych pozycjach niekoniecznie, ale jeśli ma to być jakiś punkt wyjścia to polecam. Forma dialogu sprawia, że czyta się ją dość sprawnie.
Dla mnie ta książka prawie nic nie wnosi, bardzo pobieżnie porusza poszczególne emocje - dla mnie zdecydowanie niewystarczająco . Może być natomiast dobra dla osoby, która dopiero uczy się rozumieć siebie i potrzebuje luźnego wstępu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przeciętna i lekko dotykająca każdego tematu.
Bardzo przeciętna i lekko dotykająca każdego tematu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo ocenach można się zorientować że to czytadło raczej dla kobiet,miałem wrażenie że pytania zadaje nastolatka ,jakby najważniejsze było pogadanie sobie o problemach,całość uratowały częściowo nawet ciekawe odpowiedzi,ale tak jakby uczeń zapytał przechodzącego korytarzem nauczyciela żeby mu wyjaśnil jakiś problem,odpowiedzi ekspertów były przerywane pytaniami i przez to takie luźne odpowiedzi mają inny styl,,,tak sobie pogadamy ,i to jest fajne,,,temat ciekawy luźno podany
Po ocenach można się zorientować że to czytadło raczej dla kobiet,miałem wrażenie że pytania zadaje nastolatka ,jakby najważniejsze było pogadanie sobie o problemach,całość uratowały częściowo nawet ciekawe odpowiedzi,ale tak jakby uczeń zapytał przechodzącego korytarzem nauczyciela żeby mu wyjaśnil jakiś problem,odpowiedzi ekspertów były przerywane pytaniami i przez to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór luźno prowadzonych rozmów z ekspertami ds. zdrowia psychicznego, przede wszystkim psychoterapeutami pracującymi w nurcie psychodynamicznym. Każda rozmowa opiera się na jednej emocji, wybranej przez autorkę książki. Nie jest to absolutnie książka, która nauczy nas rozróżniania poszczególnych stanów emocjonalnych, czy radzenia sobie z nimi. Bazuje ona przede wszystkim na wymianie opinii, oraz wręcz filozoficznej analizie różnych uczuć przed respondentów. Można czytać ją ciągiem "od deski do deski", choć moim zdaniem lepiej przyswaja się ją stopniowo i traktując jako inspirację do zagłębiania się w kolejne emocje rozdział po rozdziale. Wywiad przeprowadzony był rzetelnie i ciekawie, a psycholodzy i psychoterapeuci wysławiali się w niemęczący dla czytelnika sposób.
Zbiór luźno prowadzonych rozmów z ekspertami ds. zdrowia psychicznego, przede wszystkim psychoterapeutami pracującymi w nurcie psychodynamicznym. Każda rozmowa opiera się na jednej emocji, wybranej przez autorkę książki. Nie jest to absolutnie książka, która nauczy nas rozróżniania poszczególnych stanów emocjonalnych, czy radzenia sobie z nimi. Bazuje ona przede wszystkim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę polecam. Napisana jest bardzo ciekawie - zbiór wywiadów z ludźmi którzy "wiedzą" jak działa najbardziej złożony organizm człowieka.
Aż chciało się więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy rozdział to inna emocja i opisane jest to w przejrzysty sposób dla każdego czytelnika.
Aż chciało się więcej.
Bardzo często wracam do tej pozycji – czytam o emocji, którą aktualnie potrzebuję zgłębić, a trafność spostrzeżeń pomaga mi przełożyć treść na własne życie oraz lepiej zrozumieć siebie i otoczenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto. Porządkuje to, czym są emocje i jak nabrać do nich normalnego podejścia. Wyniosłam coś wartościowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomądra, potrzebna
mądra, potrzebna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie sięgam po poradniki. Z zasady. Mam wrażenie, że większość z nich sprowadza się do banałów, które każdy z nas zna, a jedynie nie zawsze potrafi wdrożyć. Tutaj jednak było inaczej.
„Czując” to zbiór rozmów z ekspertami — ludźmi, którzy faktycznie wiedzą, o czym mówią, a ich doświadczenie i podejście dają czytelnikowi przestrzeń do refleksji. Nie ma tu nachalnego moralizatorstwa ani prostych recept na „szczęśliwe życie w pięciu krokach”. Jest za to miejsce na zadanie sobie kilku ważnych pytań i poszukanie odpowiedzi, które dla każdego mogą wyglądać zupełnie inaczej.
Sięgnąłem po tę książkę, bo sam w ostatnim czasie mierzę się z własnymi emocjami i próbuję je lepiej zrozumieć. Ku mojemu zaskoczeniu — sporo się o sobie dowiedziałem. Niektóre fragmenty zostaną ze mną na dłużej i zamierzam wykorzystać je w pracy nad sobą.
Forma rozmów sprawia, że czyta się lekko, a jednocześnie trafia to w punkt. To nie jest książka na jeden wieczór, raczej taka, do której warto wracać.
Polecam tym, którzy — podobnie jak ja — nie lubią klasycznych poradników, ale czują, że warto czasem zajrzeć głębiej w siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czując” to zbiór rozmów z ekspertami — ludźmi, którzy faktycznie wiedzą, o czym mówią, a ich doświadczenie i podejście dają czytelnikowi przestrzeń do refleksji. Nie ma tu nachalnego...