Tylko twoja

Okładka książki Tylko twoja autora Anna Crevan, 9788366070561
Okładka książki Tylko twoja
Anna Crevan Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos Seria: Trylogia uczuć literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Trylogia uczuć
2019-04-12
2019-04-12

Kup Tylko twoja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tylko twoja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylko twoja

To „Niczyja” czy „Tylko Twoja”?

Po „Niczyjej”, która zabrała mnie w daleką podróż do Japonii, przyszła pora na „Tylko Twoją”, czyli drugą część „Trylogii Uczuć” napisanej przez Annę Crevan Sznajder. Nie ukrywam, że ciekawa byłam, co autorka poczyni w tej pozycji i do kogo w końcu należeć będzie serce Ann.
Miałam swoje ciche marzenie na zakończenie tej książki, ale czy się spełniło?

Kenji czy Koichi? Ann nie ma łatwego wyboru. Ten pierwszy pragnie jej całym sercem i ciałem oraz robi wszystko, aby już na zawsze była jego.
Ten drugi? Stosuje wyparcie. Pragnie Ann, ale wiedząc, że ta woli Kenjiego po prostu odsuwa się na bok ze swoim uczuciem.
A Ann w tym wszystkim jest niczym między młotem, a kowadłem. Kocha obu, choć może być tylko z jednym.
Którego z przystojniaków wybierze jej serce?
Kenjiego?
Koichiego?
Za może żadnego z nich?

„Tylko Twoja” to kontynuacja „Niczyjej”, która wprowadziła nas w miłość w Kraju Kwitnącej Wiśni. Anna Crevan Sznajder doskonale odnalazła się w japońskich klimatach i pokazała, że nie każda książka musi dziać się w osławionym Nowym Jorku.

Pamiętam, jak w opinii pierwszego tomu pisałam, że chcę, aby Ann była z Koichim, bo to ten mężczyzna jest wart grzechu. Kiedy zaczęłam czytać „Tylko Twoją” zagotowałam się, bo autorka nie szła drogą, którą chciałam, żeby szła. A jakby tego było mało, w pewnym momencie napisałam do niej, grożąc najazdem na chałupę i śmiercią (oczywiście w żartach). To, co Anna Crevan Sznajder zrobiła w drugim tomie swojej trylogii przechodzi ludzkie pojęcie!

Po pierwsze muszę pochwalić za świetne granie na emocjach. Ann, będąca między Kenjim, a Koichim nie ma zielonego pojęcia, którego z nich tak naprawdę kocha. Wiele razy twierdzi, że Kenjiego, po czym pojawia się Koichi i jej zdanie szybko się zmienia. Muszę przyznać, że w innej książce takie zawiłości zapewne by mnie drażniły, ale tutaj, w „Tylko Twojej” tak nie mam. Czytało mi się to naprawdę dobrze i byłam naprawdę ciekawa, który z bohaterów w końcu zostanie w sercu naszej bohaterki na zawsze.

„Tylko Twoja” to udana kontynuacja „Niczyjej”, która na samym końcu ma alternatywne zakończenie „Papierowy Księżyc”. Muszę przyznać, że z początku nie mogłam się w nim odnaleźć, ale kiedy już załapałam o co chodzi, to czytanie tego było samą przyjemnością.
Mamy też krótkie opowiadanie, które dzieje się w trakcie fabuły - „Zagubieni w płatkach śniegu”. Muszę przyznać, że to właśnie od tego chciałam zacząć czytać, ale autorka skutecznie mi napisała, abym najpierw sięgnęła po „Tylko Twoją”. Teraz, kiedy jestem po lekturze książki i opowiadania wiem dlaczego, ale zapomnijcie, że Wam to zdradzę.

Czekam. Czekam na trzeci tom „Trylogii Uczuć”, bo ciekawa jestem co Anna Crevan Sznajder wymyśliła. Szczególnie, że zakończenie „Tylko Twojej” pokazuje wiele, ale pozostawia też całą masę znaków zapytania. Mam nadzieję, że trzeci tom już niedługo się ukaże, bo oczekiwanie na zakończenie historii jest rzeczą, które każdy z nas nie lubi.

To „Niczyja” czy „Tylko Twoja”?

Powieść została podzielona na krótkie rozdziały oraz zawiera alternatywne zakończenie. Ja wybieram pierwszą wersję, chociaż jestem przekonana, że jeszcze sporo wydarzy się w życiu bohaterów. W tekście użyto japońskich słów, które dodatkowo wprowadzają czytelnika w klimat Japonii. Ale nie martwcie się, że nie znacie tego języka, każde ze słów zostało przetłumaczone.

Niestety nie polubiłam głównej bohaterki, działała mi na nerwy jak mało kto. Jej huśtawki emocjonalne, igranie z uczuciami Kenji i Koichi doprowadzało mnie do granic wytrzymałości. Jak można się tak zachowywać? Mamy dorosłą kobietę, która postępuje jak nastolatka, która kocha się w dwóch chłopakach i sprawdza jak może wyglądać związek z każdym z nich, na przemian z nimi się spotykając. Kłótnia z jednym z mężczyzn powoduje, że Ann od razu biegnie do drugie by wypłakać się na jego ramieniu i szukać pocieszenia! No dobra, raz by tak zrobiła. Każdy popełnia błędy i można to jakoś wytłumaczyć, ale powtarzać taki numer cyklicznie? Tego nie rozumiem.

Czy można wybrać tylko jednego?

Czy można wybrać tylko jednego?

133 użytkowników ma tytuł Tylko twoja na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Tylko twoja na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tylko twoja

Okładka książki Wędrowcy. Opowieści z Uniwersum Powiernika Olga Brzezińska, Magdalena Burczyńska, Adrian Cieśliński, Anna Crevan, Jarosław Dobrowolski, Grzegorz Gajek, Agata Kasiak, Sandra Langer, Monika Maciewicz, Justyna Mędrek, Franciszek M. Piątkowski, Paulina Pochopień, Aleksandra Podolak, Agata Sobisz
Okładka książki Grzeszny rok Anna Crevan, Małgorzata Falkowska, D. B. Foryś, Joanna Gajewczyk, K. C. Hiddenstorm, Kinga Litkowiec, Iza Maciejewska, Marta Matulewicz, Daria Skiba, Alicja Skirgajłło, Paulina Świst, Aniela Wilk
Anna Crevan
Anna Crevan
Anna Crevan Sznajder Znana też jako Crevan - Chorzowianka, pisarka, absolwentka kursów pisarskich „Piszę, bo chcę…”, miłośniczka Japonii, jej kultury i popkultury. Członkini grupy literackiej „Euforia” i grupy literackiej „Verte”. Zadebiutowała, napisaną wraz z przyjaciółkami, książką pt. „Facet do wzięcia” oraz jej kontynuacją – miniaturką literacką „Walentynki”. Autorka serii zwanej „Trylogią Uczuć” w której w skład wchodzą: tom pierwszy –„Niczyja”, tom drugi: „Tylko Twoja”, nowelka: „Zagubieni w płatkach śniegu”. Część trzecia – „Na zawsze jego” nie została jeszcze wydana. W styczniu 2022 jej opowiadanie „Pustynna burza” weszło w skład antologii „Grzeszny rok” wydanej przez wydawnictwo Akurat. Publikuje także na portalu Wattpad. I prowadzi na FB grupę Zakładka Literacka. Matka dorosłej córki, wielbicielka i właścicielka dwóch kotów. A także pieszych górskich wędrówek i rękodzielnictwa.

Cytaty z książki Tylko twoja

Anna Crevan Tylko twoja Zobacz więcej