Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u

- historia
- Księży Młyn Dom Wydawniczy
- 2018-01-01
- 2018-01-01
Budujemy drugą Polskę – to hasło propagandy sukcesu pojawiało się wszędzie w czasach PRL. Wielkie inwestycje miały wprowadzić Polskę do światowej czołówki gospodarczej. Lista jest długa… Huta Katowice, odkrywkowa kopalnia węgla brunatnego i elektrownia w Bełchatowie, Port Północny w Gdańsku, połączony rurociągiem z rafinerią zaliczaną do największych w Europie Środkowo-Wschodniej, odbudowany Zamek Królewski w Warszawie i Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. W dekadzie rządów Edwarda Gierka wszystko nagle miało stać się możliwe. Na polskich drogach pojawiły się maluchy, a miliony Polaków zamieszkało w seryjnie wznoszonych blokach z wielkiej płyty.
Właśnie o tych i wielu innych inwestycjach, które znacznie odmieniły polski krajobraz, opowiada ta książka. Przypomina atmosferę tamtych dni, zawiera fragmenty z gazet, kronik filmowych, zapisanych relacji, wierszy i piosenek. Wszystko po to, by spróbować odpowiedzieć na pytanie – jak było naprawdę?
Pozycja popularnonaukowa z naciskiem na część ,,popularno-".
Książka zawiera wybrane projekty realizowane za czasów Polski Ludowej, głównie (albo chyba w ogóle) w okresie Edwarda Gierka - lata 70te. Nie jest to rozprawa z dogłębną analizą czynników ekonomicznych czy politycznych. Wszystkie historie mają stopień ogólności podobny do artykułu w gazecie lub czasopiśmie. To takie ciekawostki. Leciuteńko się to czyta.
Pozycja naprawdę bezpieczna na prezent! Nawet dla siebie.
Kwintesencją stylu i zamysłu tego dzieła jest chyba reklama wydawnictwa na ostatniej stronie: ,,Masz pomysł na książkę? Napisz do nas!".
Pozycja popularnonaukowa z naciskiem na część ,,popularno-".
więcej Pokaż mimo toKsiążka zawiera wybrane projekty realizowane za czasów Polski Ludowej, głównie (albo chyba w ogóle) w okresie Edwarda Gierka - lata 70te. Nie jest to rozprawa z dogłębną analizą czynników ekonomicznych czy politycznych. Wszystkie historie mają stopień ogólności podobny do artykułu w gazecie lub czasopiśmie. To...
Bardzo sympatyczna. Opowiada o wzlotach i upadkach projektów Polski Ludowej za czasów Edwarda Gierka. W książce znajdziemy dane liczbowe, historie poszczególnych inwestycji, ale także anegdoty z nimi związane. Dowiemy się również w jakim filmach i serialach zagrały m.in. Dworzec Centralny w Warszawie czy Huta Katowice. Polecam każdemu, kto interesuje się minioną epoką i przemysłem.
więcej Pokaż mimo to