Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u

Okładka książki Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u autora Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki, 9788377294352
Okładka książki Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u
Tomasz ŁaweckiKazimierz Kunicki Wydawnictwo: Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński historia
historia
2018-01-01
2018-01-01

Kup Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u w ulubionej księgarnii

Oceny książki Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u

OPINIE i DYSKUSJE o książce Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u

[+] Przyjemna, łatwa, momentami ciekawa pozycja przypominająca (zrealizowane) inwestycje przerwanej dekady lat 70.

[-] Bardzo prościutko napisana, gładząca tylko dane tematy, co widać zresztą po bibliografii, która jest skromna i w większości zapełniona stronami internetowymi
[-] Słaba jakość druku, w wielu miejscach litery uległy zatarciu
[-] Na jednej stronie można się dowiedzieć, że Kazik Staszewski skomponował muzykę i tekst piosenki "Hej, młody Junaku" na potrzeby filmu "Miś". Tak, nie jest to kwestia dziwnego języka czy niechlujstwa, dosłownie tak autorzy napisali :)
[-] W ogóle w pozycji dużo jest niby poprawnych form językowych, ale kilkukrotnie musiałam czytać pewne zdania po kilka razy, aby je zrozumieć.
[-] Za prosto, za krótko, za lukrowo, nierówno

5+/10, bo czysto subiektywnie książka była łatwa i prosta, ale nie jest to coś, do czego wrócę, dość długo pewnie postoi na półce nieruszana.

[-] Słaba jakość druku, w wielu miejscach litery uległy zatarciu
[-] Na jednej stronie można się...

Pozycja popularnonaukowa z naciskiem na część ,,popularno-".

Książka zawiera wybrane projekty realizowane za czasów Polski Ludowej, głównie (albo chyba w ogóle) w okresie Edwarda Gierka - lata 70te. Nie jest to rozprawa z dogłębną analizą czynników ekonomicznych czy politycznych. Wszystkie historie mają stopień ogólności podobny do artykułu w gazecie lub czasopiśmie. To takie ciekawostki. Leciuteńko się to czyta.

Pozycja naprawdę bezpieczna na prezent! Nawet dla siebie.

Kwintesencją stylu i zamysłu tego dzieła jest chyba reklama wydawnictwa na ostatniej stronie: ,,Masz pomysł na książkę? Napisz do nas!".

Pozycja popularnonaukowa z naciskiem na część ,,popularno-".

Bardzo sympatyczna. Opowiada o wzlotach i upadkach projektów Polski Ludowej za czasów Edwarda Gierka. W książce znajdziemy dane liczbowe, historie poszczególnych inwestycji, ale także anegdoty z nimi związane. Dowiemy się również w jakim filmach i serialach zagrały m.in. Dworzec Centralny w Warszawie czy Huta Katowice. Polecam każdemu, kto interesuje się minioną epoką i przemysłem.

38 użytkowników ma tytuł Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u na półkach dodatkowych

Okładka książki Zagadki kryminalne PRL Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Zagadki kryminalne PRL Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Okładka książki 13 dni, które zmieniły Polskę Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
13 dni, które zmieniły Polskę Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Okładka książki Maluchem do raju. Czym i jak podróżowano w PRL-u? Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Okładka książki Sekrety Krakowa Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Sekrety Krakowa Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Okładka książki Aferzyści, spekulanci, szmalcownicy. Afery gospodarcze PRL Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Okładka książki Ta nasza młodość... Jak dorastało się w PRL? Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Ta nasza młodość... Jak dorastało się w PRL? Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki
Okładka książki Kronika PRL 1944-1989 Przesilenia 56,68,70,80,89 Kazimierz Kunicki, Tomasz Ławecki

Cytaty z książki Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u

Dodaj cytat z książki Budujemy drugą Polskę. Wielkie inwestycje PRL-u