Dotyk ciemności

- Captive in the Dark
- 2018-09-19
- 2018-09-19
- Agnieszka Brodzik
DŁUGO WYCZEKIWANE WZNOWIENIE KSIĄŻKI OWIANEJ LEGENDĄ!
To nie jest kolejna powieść o perwersjach, które chciałabyś powtórzyć w zaciszu własnej sypialni. To książka o tym, czego na pewno nie chcesz doświadczyć. To początek najmroczniejszej trylogii erotycznej na rynku. Silna dawka emocji, szokujące sceny i gęsta atmosfera, która odurza i na długo pozostaje w pamięci…
Kup Dotyk ciemności w ulubionej księgarni
Oceny książki Dotyk ciemności
5435 użytkowników ma tytuł Dotyk ciemności na półkach głównych- Przeczytane 3 227
- Chcę przeczytać 2 163
- 2018 38
- E-book 38
- Romans 27
- 2019 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dotyk ciemności
Historia porwania dziewczyny w celach wykorzystania jej w porachunkach między bandytami. Dużo okrucieństwa ale również relacji intymnej zrodzonej z pragnienia miłości. Bohaterowie z trudnymi historiami stają się dla siebie ważni. Jak dla mnie za dużo przemocy. Dla tych co lubią okrucieństwo zmieszanego z seksem. Nie moja bajka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie z 5 minut temu skończyłam czytać i w mojej głowie jest tylko jedno słowo - WOW!
Czytając słowo "erotyka" od razu w myślach błądzi mi ten nieszczęsny tytuł "50 twarzy Greya". Tam mamy historię gościa mającego hopla na punkcie kontroli, który lubi podczas seksu bawić się w Pana i Uległą ze swoją głupiutką Anastasią.
Jednak Dotyk ciemności jest zupełnie czymś innym, porusza kompletnie inne tematy, problemy niż w Grey'u (i Bogu dziękować!). Przy tej książce Grey to kabaret, a nie erotyk. Jestem naprawdę zadowolona, że ta książeczka wpadła w moje łapki i mogłam ją przeczytać.
To nie jest cudowny romans, w którym główni bohaterowie zakochują się bez pamięci i żyją długo i szczęśliwie. Jest to brutalna i okrutna opowieść, momentami musiałam na chwilę oderwać się od lektury, choćby na 2 minutki, musiałam uspokoić rozszalałe serducho.
Livvie polubiłam od razu. Jest to piękna, odważna, mądra dziewczyna z charakterem, której nie w głowie było przystosowanie się do zaistniałej sytuacji. Walczyła ze swoim porywaczem często nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, ale gdy już poznała karę za nieposłuszeństwo, to i tak nie była stuprocentowo uległa. Dziewczyna miała ciężkie życie, dorastała wśród licznego rodzeństwa, matki, która powiedzmy, że nie była dla niej przyjaciółką, a także zmieniających się w kółko ojczymów. No jej życie nie było sielanką. Dzieciństwo Caleba również nie było kolorowe. W trakcie czytania, poznajemy mroczne życie chłopaka. Czytając niektóre fragmenty łapałam się za głowę nie mogąc uwierzyć w okrucieństwo jakie doznał. Włoski jeżyły mi się na karku.
Polecam gorąco. Oczywiście nie jest to książka dla każdego, tylko dla tych z mocnymi nerwami. Jeśli o mnie chodzi to już teraz zabieram się za drugą część i sądząc po opiniach innych czytelników na pewno się nie zawiodę ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ opisu książki dowiadujemy się, że jest to powieść erotyczna, w której jeden z głównych bohaterów - Caleb, tresuje osiemnastoletnią Livvie na seksualną niewolnicę.
Książka bardzo pobudziła moja wyobraźnię. Czytało mi się ją lekko. Polecam! Do przeczytania w jeden dłuższy wieczór z kocem i herbatą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno się tak nie wynudziłam podczas czytania. Nie wiem do jakiej grupy docelowej kierowana jest ta lektura. Chyba uznałabym, że dla nikogo. Ani to erotyk, ani thriller. Opisy seksu tak obrzydliwe aż odechciewało się czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo kogo ta książka jest skierowana? Do nastolatek raczej nie, zbyt mocna. Do dojrzałych kobiet? Też nie. Takie nie zachwycą się porwaniem i pożądaniem między porwaną a sprawcą. Domyślam się, że grupa docelowa to niespełnione seksualnie kobiety, nieważne czy panny, czy mężatki, które będą fantazjować o silnym, przystojnym i dominującym, wyzwolonym seksualnie samcem.
Przyznaję, czasem dałam się ponieść.
Całość napisana dość lekko, znośnie pod względem brutalnego i prostackiego słownictwa. Czytało się szybko do około połowy, potem zaczęłam przewijać, nudziłam się, a końcówka totalnie odklejona od rzeczywistości. Czułam się zażenowana zachowaniem bohaterki. Rozumiem, że podczas kryzysowych chwil mózg płata figle i możemy widzieć wydarzenia inaczej niż normalnie, próbując odnaleźć się w obecnej sytuacji, ale nie mogę pojąć, jak w ciągu kilku tygodni, można zmienić światopogląd i zapomnieć o wcześniejszym życiu.
I nigdy tego nie zrozumiem. Ani tego jak wiele osób zachwyca się takimi historiami i wystawiło tak pozytywne opinie. Ze mną jest coś nie tak, czy z nimi?
Książka może być zachętą, aby dać się porwać - ale uwaga, trzeba być "piękną" i głupiutką dziewicą, która ma dość rodziny i domu. Może to jest zachęta dla porywaczy - ale tylko dla super przystojnych, wysokich, silnych i dobrze wyposażonych panów. Ciekawe jaka byłaby ocena, gdyby porywacz był przeciętnym mężczyzną, albo gorzej, obrzydliwym i psychicznym zboczeńcem.
Daję 2 gwiazdki, bo jest poprawnie językowo, a mogło być gorzej.
Do kogo ta książka jest skierowana? Do nastolatek raczej nie, zbyt mocna. Do dojrzałych kobiet? Też nie. Takie nie zachwycą się porwaniem i pożądaniem między porwaną a sprawcą. Domyślam się, że grupa docelowa to niespełnione seksualnie kobiety, nieważne czy panny, czy mężatki, które będą fantazjować o silnym, przystojnym i dominującym, wyzwolonym seksualnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kotku - wydawał się zmartwiony, albo smutny - nie pozwól, żebym cię odnalazł"
"Dotyk ciemności" to nie romans typu hate-love. Dostaniecie tu thriller akcji z elementami erotyki. Caleb jest nie przewidywalny, pochłonięty chęcią zemsty i skupiony na celu. Ale czy na pewno? Liviee jest waleczna i nie złomna, ale czy rzeczywiście uda jej się przetrwać w sytuacji, jakby się zdawało bez wyjścia? Fabuła książki jest dynamiczna a uczucia i emocje, które towarzyszą bohaterom są wręcz namacalne, tak że pochłania się rozdział za rozdziałem.
"Kotku - wydawał się zmartwiony, albo smutny - nie pozwól, żebym cię odnalazł"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dotyk ciemności" to nie romans typu hate-love. Dostaniecie tu thriller akcji z elementami erotyki. Caleb jest nie przewidywalny, pochłonięty chęcią zemsty i skupiony na celu. Ale czy na pewno? Liviee jest waleczna i nie złomna, ale czy rzeczywiście uda jej się przetrwać w sytuacji, jakby się...
Fabuła książki opiera się na klasycznym motywie walki dobra ze złem, w którym młoda bohaterka, głęboko zakorzeniona w świecie pełnym mrocznych sekretów, musi stawić czoła siłom, które zagrażają jej życiu i całemu jej światu. Roberts tworzy świat, który jest jednocześnie fascynujący i niepokojący, z wyrazistymi opisami i złożonymi relacjami między postaciami. Atmosfera książki, z jej mrocznymi zakątkami i tajemniczymi postaciami, dodaje fabule głębi, co sprawia, że łatwo zatopić się w lekturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomocna fabuła i treść książki o porwaniu młodej dziewczyny i tresowaniu jej przez porywacza na niewolnicę seksualną
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczułam się trochę zaskoczona, ponieważ przedstawiono mi ten tytuł jako romans. Ja bym tego tak nie nazwała. Jest to psychologiczny kryminał erotyk.
Warsztat autorki bardzo przyjemny i solidny. Jak na przeżycia jakie tam występują, bardzo dużo opisów odczuć i przemyśleń. Tak też powinno być. Mimo tego czułam, że jakoś te ludzkie tragedie do mnie nie trafiają. Nie czułam tego. Nie przeżywałam tego. Szkoda. Nie wiem w czym polega problem, bo książka napisana świetnie. Książka jest zwyczajnie poprawna.
W pewnym momencie miałam już przesyt scen erotycznych choć nie powinno skoro jest to o niewolnicy seksualnej.
Momentami miałam poczucie obrzydzenia i miałam ochotę książkę rzucić w kąt, ale jednak ciekawiła.
Może będę kontynuować. Jestem nawet ciekawa jak to się dalej potoczy i czy kolejne części mnie mile zaskoczą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarsztat autorki bardzo przyjemny i solidny. Jak na przeżycia jakie tam występują, bardzo dużo opisów odczuć i przemyśleń. Tak też powinno być. Mimo tego czułam, że jakoś te ludzkie tragedie do mnie nie trafiają. Nie czułam...
Czytając tę trylogie, niekiedy czułam się dziwnie. Cała historia na pewno wywołuje przeróżne uczucia, bo nie można jej tego odebrać, że budzi emocje. Jak dla mnie została na siłę przeciągana, bo w pewnym momencie nie rozumiałam sensu danych wydarzeń i dla mnie były one w ogóle niepotrzebne. Zdecydowanie jest przesyt scen erotycznych, których w końcu miałam już dość i je omijałam. Ogólnie pewne wydarzenia całej trylogii budują jedną spójną historie, a ona nie jest, aż taka zła, pomijając cała resztę.