The Red Scrolls of Magic

Okładka książki The Red Scrolls of Magic
Cassandra ClareWesley Chu Wydawnictwo: Margaret K. McElderry Books Cykl: Najstarsze Klątwy (tom 1) Seria: Ze Świata Nocnych Łowców fantasy, science fiction
Najstarsze Klątwy (tom 1)
Ze Świata Nocnych Łowców
2019-04-09
2019-04-09
angielski

Kup The Red Scrolls of Magic w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Red Scrolls of Magic

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Red Scrolls of Magic

Czytając "Czerwone zwoje magii" miałam wrażenie, że fabuła książki jest w pewien sposób oderwana od wydarzeń z "Darów Anioła". W jednym z końcowych rozdziałów pada nawet zdanie "Nasza czwórka nigdy się tu nie spotkała, a to wszystko się nie wydarzyło" i w zasadzie jest to całkiem zgrabne podsumowanie. Akcja "Czerwonych zwojów..." rozgrywa się po wydarzeniach z "Miasta Szkła", a w następnych tomach w zasadzie nie znajdziemy o niej ani jednej wzmianki. Jakby wszyscy, o ironio, wymazali ją z pamięci.
Sam pomysł na fabułę miał potencjał, ale gdzieś po drodze rozleciał się w drobny mak. Akcja nabiera tempa dopiero po 2/3 książki tylko po to, żeby na koniec główny problem poniekąd rozwiązał się sam.
Szkoda, że autorzy nie pociągnęli bardziej wątku relacji Magnusa i Aleca. Sięgając po "Czerwone zwoje..." liczyłam na historię o pogłębianiu więzi i poznawaniu się nawzajem. Trochę mi tego zabrakło.
"Czerwone zwoje magii" to taka *lektura uzupełniająca* ze świata Nocnych Łowców. Bez jej znajomości jak najbardziej jesteśmy w stanie połapać się w wydarzeniach z innych książek, ale ze względu na niektóre wątki warto poświęcić jej trochę uwagi.
Sześć gwiazdek - lekka, przyjemna, szybka do czytania i doprawiona kąśliwymi uwagami Magnusa Bane'a.

~ Lubicie nocnych łowców ? To historia dla was a jeśli tak samo jak ja przepadaliście za Malec to po prostu must have 📖🔥
Alec i Magnus udają się na wakacje po Europie , zapatrzeni w siebie jak w obrazki , byłoby pięknie i romantycznie gdyby nie tajemne stowarzyszenie które próbuje wybudzić pana ciemności , na jaw wychodzi to że przywódcą stowarzyszenia jest sam Magnus ale otworzył to tyle wieków temu że nawet tego nie pamięta …
Przed chłopakami wojna ze złem , demonami oraz własnymi sekretami z przeszłości .
Książka wciąga , spędza się z nią miłe chwile , chłopaki to genialna i urocza para 🥰

-uniwersum Nocnych Łowców
-dalsze losy Magnusa Bane’a i Aleca Lightwooda
-przygoda, magia, demony, walka
-miłość, przyjaźń, zdrada, podróże
Pamiętam jak byłam nastolatką i zakochałam się w świecie Nocnych Łowców, chciałam być jak Clary.
Teraz dorosłam i sięgnęłam po inne książki z tego uniwersum. Teraz bardziej chciałam poznać postać Magnusa i Aleca, to jak się rozwinęli, dorośli, jak sobie radzą we wspólnym życiu...
I nie zawiodłam się.
Te książki są cudowne. Pełne emocji, napięcia. Są przepełnione przygodami, siłą przyjaźni, ale też są pełne miłości bohaterów.
Aktualnie Magnus i Alec to moja ulubiona para. Bardzo im kibicuję - są przeuroczy.
Mam też wrażenie, że ten cykl jest trochę bardziej hot niż Dary Anioła, ale naprawdę w granicach rozsądku i dobrego smaku.
Czy polecam? ZDECYDOWANIE TAK! I nie tylko dla fanów Darów Anioła. (Mamy tu kolejne comfort books)

-uniwersum Nocnych Łowców
-dalsze losy Magnusa Bane’a i Aleca Lightwooda
-przygoda, magia, demony, walka
-miłość, przyjaźń, zdrada, podróże

2714 użytkowników ma tytuł The Red Scrolls of Magic na półkach głównych
662 użytkowników ma tytuł The Red Scrolls of Magic na półkach dodatkowych

Cassandra Clare
Cassandra Clare
Pisarka urodzona w amerykańskiej rodzinie w Teheranie. Przez większość dzieciństwa podróżowała po świecie, odbyła nawet jedną wędrówkę przez Himalaje. Mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii. Licealne lata spędziła w Los Angeles, tam napisała m.in. opowieść Piękna Cassandra, opartą na opowiadaniu Jane Austen. Po ukończeniu college'u mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w redakcjach czasopism rozrywkowych, a nawet w tabloidach. Równolegle zaczęła pracę nad swoją powieścią Miasto Kości, inspirowaną miejskim krajobrazem Manhattanu. Mieszkając w Los Angeles, zaczęła pisać utwory fan fiction pod pseudonimem Cassandra Clare. W fandomie związanym z Harrym Potterem jest znana dzięki opowiadaniom Draco Trilogy, a w fandomie Władcy Pierścieni dzięki opowiadaniu The Very Secret Diaries. Obecnie mieszka z mężem w Amherst w stanie Massachusetts.

Cytaty z książki The Red Scrolls of Magic