Opowieści z Akademii Nocnych Łowców

- fantasy, science fiction
- Ze Świata Nocnych Łowców
- Tales from the Shadowhunter Academy
- 2017-03-01
- 2017-03-01
- 2015-09-15
- Małgorzata Strzelec
Kup Opowieści z Akademii Nocnych Łowców w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opowieści z Akademii Nocnych Łowców
Kolejny dodatek w formie opowiadań do serii o Nocnych Łowcach. Książka stała u mnie na półce i prosiła się o przeczytanie aż dwa lata. Wreszcie po nią sięgnęłam i nie zawiodłam się. Wszystko, co ma w sobie choćby odrobinkę Willa Herondale’a (a teraz także Jamesa) ma u mnie wielkiego plusa :) Chociaż książka opowiada o losach Simona podczas szkolenia na Nocnego Łowcę w Akademii, to występuje tu wielu dobrze nam znanych bohaterów z serii Pani Clare. Bardzo spodobały mi się historie z przeszłości opowiadane przez nauczycieli (i nie tylko) Akademii. Lektura zawiera 10 niby krótkich opowiadań, a działo się w nich naprawdę dużo rzeczy. Każde w jakiś sposób mnie poruszyło.. Polubiłam Simona (za którym wcześniej średnio przepadałam),dzięki jego podejściu do Praw Nocnych Łowców i poczuciu humoru, które w większości przypadków zrozumie tylko Przyziemny ;) Obowiązkowa pozycja dla każdego fana Świata Nocnych Łowców.
Oceny książki Opowieści z Akademii Nocnych Łowców
4463 użytkowników ma tytuł Opowieści z Akademii Nocnych Łowców na półkach głównych- Przeczytane 2 280
- Chcę przeczytać 2 098
- 2018 39
- Fantastyka 36
- Fantasy 35
- Cassandra Clare 30
Tagi i tematy do książki Opowieści z Akademii Nocnych Łowców

Czytelnicy Opowieści z Akademii Nocnych Łowców przeczytali również
Cytaty z książki Opowieści z Akademii Nocnych Łowców
Każda decyzja, którą podejmujesz, tworzy ciebie. Nigdy nie pozwól, żeby inni decydowali, kim się staniesz.
Jak można znajdować się w centrum czyjegoś świata i nawet nie zdawać sobie z tego sprawy.
Wszyscy zmieniamy świat codziennie, każdego dnia, który przeżywamy. Musisz tylko zdecydować, w jaki sposób chcesz go zmienić.

Opinie i dyskusje o książce Opowieści z Akademii Nocnych Łowców
Jeżeli zastanawiacie się, jak wygląda trening na Nocnego Łowcę, to z tej książki się tego nie dowiecie. Wiemy jedynie, że ważną umiejętnością jest skakanie z drzewa i jazda konna. Szkoda, bo ta pozycja miała potencjał. "Opowieści z Akademii Nocnych Łowców" to zbiór historii, które tworzą fabularną całość. Dało się jednak wyczuć, że pisane były osobno - najlepszym tego przykładem są wielokrotne przedstawienia tych samych bohaterów na przestrzeni całej książki. Wiem, że George jest współlokatorem Simona. Nie musisz mi tego przypominać w każdym rozdziale, Clare.
Najczęstsze akcje z terenu Akademii, jakich jesteśmy świadkami dzieją się na stołówce lub w pokoju Simona i mają charakter społeczno-wewnątrzbohaterskokonfliktowy. Poznajemy uczniów Akademii, ale w większości tylko z imienia i nazwiska, ewentualnie przypisana zostaje im jedna cecha charakterystyczna. Zamiast opisów treningów siłowych dostajemy wykłady prowadzone w auli przez zapraszanych z zewnątrz gości. Mają się one nijak do przygotowania nastolatków do zostania Nocnymi Łowcami. Autorzy wykorzystują je jedynie jako pretekst do przeniesienia akcji z teraźniejszości w przeszłość i wplecenia historii kilku innych bohaterów. Przewijający się przez całą książkę wątek walki z klasizmem/ksenofobią zasługuje na docenienie. Gorzej wypadają natomiast fragmenty dotyczące relacji Simona i Isabelle. Po części rozumiem zachowania i wybory chłopaka z początkowych rozdziałów, ale można było załatwić wszystko jedną rozmową.
Przerywałam czytanie tej książki dwa razy. Poruszane w niej wątki postaci z przeszłości w zasadzie nie wnoszą wiele do fabuły, a dłużyły się niemiłosiernie. Ulubionym rozdziałem pozostanie ten, w którym główne role odegrali Magnus i Alec. Nie byłam pewna, czy autorką tej historii jest Cassandra Clare czy trzynastolatka z Wattpada, ale przyznam szczerze, że na tego typu treści liczyłam czytając "Kroniki Bane'a". Przez chwilę myślałam nawet, że Malec uratuje ocenę "Opowieści...", ale ostatni rozdział mocno mnie rozczarował. Nie istniał ani jeden logiczny powód prowadzący do takiego zakończenia dla jednego z bohaterów. Zrozumiałabym, gdyby na przestrzeni książki autorzy pokazali go jako postać morally grey, ale chłopak był uosobieniem dobra, przez co trudno uwierzyć w jakiekolwiek sprawiedliwe działanie Anioła.
Pytanie, na które chciałabym znać odpowiedź - czy wzrok Simona poprawił się po wstąpieniu i mógł przestać nosić okulary?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle piękny język,
Ze zniecierpliwieniem wyczekuję kolejnej części w księgarniach, byleby Cassandra pisała jak najwięcej, Nocni Łowcy już na zawsze w mym sercu!
Jak zwykle piękny język,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłowa chłonięte przeze mnie naraz i cudowne godziny spędzone w świecie Nefilim, z perspektywy świata rzeczywistego (za każdym razem z książką Cassie w ręku).
No, właściwie to trochę mniej niż cztery gwiazdki, ale jednak bardzo fajnie się bawiłam w czasie lektury. Duży plus za poczucie humoru: kofeina i niedziałające toalety były rozwalające. Fajny pomysł z komiksowymi wstawkami przed każdym rozdziałem - możliwe, że chętnie przeczytałabym taki komiks w mangowym stylu, bo rysunki są naprawdę przyjemne i te zamieszczone w tomie nie zawsze przedstawiały sceny, które chciałabym zobaczyć.
I chociaż cały tom sam w sobie niewiele wnosi, to jest przyjemnym pomostem łączącym Dary Anioła z kolejną serią.
Zbiór dla każdego, kto nie chce rozstawać się z bohaterami Cassandry Clare. Ot, parę "ficków" na zaspokojenie "głoda". Jedne lepsze, drugie słabsze, ale Simon pozostał Simonem i nadal go lubię. Mogłabym być żeńską wersją Simona, gdyby pominąć ratowanie świata i bycie odważnym.
No.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4.5⭐️
4.5⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam świat nocnych łowców dlatego też zakupiłam i czytam wszystkie książki z tego świata. Ta książka opisuje przygody Simona z akademii po utracie pamięci i trochę więcej....😊Moim skromnym zdaniem warto po nią sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze więcej Simona to balsam na moją duszę😁
Jeszcze więcej Simona to balsam na moją duszę😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrata czasu. Opowieści niby z Akademii, a tak naprawdę jakieś nudne historie o mało istotnych bohaterach z Akademią w tle. Poziom pisarstwa żenujący (duża ilość współautorów nie wyszła tej książce na dobre). Kilka "nowinek" ze świata Nocnych Łowców nie rekompensuje zmarnowanego czasu na te wypociny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet bardzo przyjemnie się czytało.
Nawet bardzo przyjemnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był obiecujący - zmagania Simona w Akademii, ukazywanie codzienności, treningów, szkoleń, nowych postaci, wplatanie świeżych historyjek lub rozwijanie już tych znanych (chociażby perspektywa członka Kręgu, co było interesujące). Jednak w pewnym momencie akcja bardzo zwolniła. Historia Simona została odepchnięta na bok, a skupiono się na kwestiach, które będą dziać się w kolejnej trylogii. Bardzo dużo miejsca poświęcono rodzinie Blackthornów. Liczyłam na pokazanie szczegółowo Akademii z Simonem w roli głównej, więc pod koniec czytałam już na siłę Moim zdaniem książka powinna być krótsza. Mimo wszystko zakończenie było wzruszające i w punkt.
Początek był obiecujący - zmagania Simona w Akademii, ukazywanie codzienności, treningów, szkoleń, nowych postaci, wplatanie świeżych historyjek lub rozwijanie już tych znanych (chociażby perspektywa członka Kręgu, co było interesujące). Jednak w pewnym momencie akcja bardzo zwolniła. Historia Simona została odepchnięta na bok, a skupiono się na kwestiach, które będą dziać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała seria super
Cała seria super