Sekrety Gliwic
Czy nieustannie zmieniające się Gliwice moją swoje sekrety? Z pewnością tak, bo wiele się działo w niemieckim Gleiwitz, a potem w polskich Gliwicach. Autorzy książki – Beata i Paweł Pomykalscy – ujawniają kulisy tych wydarzeń. Z każdą stroną akcja nabiera tempa. Zaledwie młody przedsiębiorca Erwin Weichmann założył elegancki dom handlowy, który stał się ikoną modernizmu, a już na stację wjechał supernowoczesny „Latający Ślązak”.
Na kolejnych stronach ważą się sprawy życia i śmierci. W czasie przedstawienia teatralnego giną dzieci, płonie synagoga, powstają filie obozu Auschwitz-Birkenau… Robi się strasznie, ale jak to bywa w życiu – pozostaje nadzieja. Na scenę wkraczają ludzie wybitni. Doktor Stanisław Bylina walczy o pacjentów chorych na raka. Tadeusz Różewicz zgłębia tajemnicę istnienia, przenikliwie obserwując mieszkańców miasta, a Andrzej Czok i Jerzy Kukuczka, walcząc ze śniegiem, mrozem i wiatrem, zimą zdobywają Dhaulagiri.
Ci niezwykli ludzie, szczególne miejsca i intrygujące wydarzenia tworzą Sekrety Gliwic, które zaskakują i przejmują.
Kup Sekrety Gliwic w ulubionej księgarni
- Pożyczone 1
- Posiadam :) 1
- Papierowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekrety Gliwic
A jak Wigilia, to czemu nie w Gliwicach ? :-) Byłem kilka razy w tym mieście, ale nigdy nie miałem okazji poznać jego dziejów. Za sprawą kolejnego tomu z serii „Sekrety” stało się nieco bliższe… Książka bardzo zręcznie napisana, dobór tematów akuratny, zresztą Autorzy dali się poznać z tej dobrej strony, popularyzując książkowo mniej i bardziej znane miejsca w Polsce do zwiedzenia. Ciekawe spojrzenie na Gliwice z punktu widzenia architektury (rzeczywiście Rynek wygląda na dużo starszy niż w rzeczywistości),znalazło się miejsce na historię komunikacji (archiwalna linia tramwajowa, „Latający Ślązak”, autostrada do Wrocławia, słynna radiostacja),osób związanych z miastem (czy ktoś kojarzy z nazwiska twórcę kremu Nivea?) Najciekawsze partie książki to te, związane z przymusowym wysiedleniem, spojrzenie na losy byłych mieszkańców miasta oraz osób przesiedlonych z Kresów. Interesująca publikacja, godna zauważenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto sięgnąć kiedy ktoś interesuje się historią swojego miasta, aczkolwiek dla mnie ze względu na to, że historii nie potrafiłem ze sobą powiązać czytało się bez zachwytu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa plus dla książki śmiało zapisać można kilka ciekawostek które ciężko odnaleźć w typowych książkach o historii miasta.