Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń

Okładka książki Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń autora Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski, 9788328927995
Okładka książki Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń
Beata PomykalskaPaweł Pomykalski Wydawnictwo: Bezdroża turystyka, mapy, atlasy
turystyka, mapy, atlasy
2025-09-30
2025-09-30

Kup Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń w ulubionej księgarnii

Oceny książki Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń

Przyznam, że miło było znów poczytać o Wenecji i Weronie (akurat miałam okazję zawitać tam w tym roku),ale dzięki tej pozycji poznałam też inne ciekawe zakątki Włoch.

Książka ta okazała się niedawno wręcz zbawienna, bo razem z przyjaciółką planujemy wybrać się na urlop do Włoch. Mamy już swoje typy, ale chciałybyśmy jeszcze raz na spokojnie przejrzeć „Włochy. City BreakWłochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń” i już ostatecznie się zdecydować, gdzie jedziemy. Chociaż mnie najbardziej ciągnie do Bari oraz Treviso (tutaj akurat zwróciłam uwagę na tę nazwę, bo to jednocześnie lokacja w jednej grze komputerowej).

W książce oprócz praktycznych informacji o noclegach i dojazdach autorzy opisali, co warto w danym miejscu zobaczyć i zjeść. To akurat dość przydatne, ponieważ niektóre potrawy jada się w danym regionie, a w innych już nie smakują tak samo (sama się na to nacięłam podczas ostatnich wakacji).

Jest to jeden z ciekawszych przewodników, jakie ostatnio czytałam i na pewno jeszcze nieraz po niego sięgnę.

Jeszcze zanim opuścimy Włochy, chciałabym Wam pokazać jeszcze książkę, która o nich opowiada. Beata i Paweł Pomykalscy (możecie ich kojarzyć z przewodnika o polskich miastach i miasteczkach, który kiedyś opisywałam) w publikacji „Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń” zaproponowali 27 włoskich miasteczek, w których można spędzić krótki wypoczynek....

Doskonały przewodnik. Włochy w pigułce w najlepszym wydaniu.

Doskonały przewodnik. Włochy w pigułce w najlepszym wydaniu.

Jako osoba, która kocha podróże, ale częściej wybiera wygodne i dobrze zaplanowane city breaki niż ekstremalne przygody, ta książka trafiła do mnie idealnie. Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń to przewodnik, który już od pierwszych stron budzi apetyt na spakowanie walizki i wyruszenie choćby jutro do jednego z włoskich miast.

Autorka podchodzi do tematu bardzo praktycznie – każdy rozdział to propozycja krótkiej, intensywnej podróży, która nie wymaga tygodni urlopu ani skomplikowanego planowania. I właśnie to najbardziej mnie urzekło. Z perspektywy osoby, która często ma do dyspozycji jedynie przedłużony weekend, a mimo to chce zobaczyć jak najwięcej, taki przewodnik jest jak odkrycie skarbu.

Książka prowadzi przez najbardziej znane włoskie perełki, ale nie brakuje też mniej oczywistych propozycji, które potrafią zaskoczyć. Opisy miejsc są lekkie, przystępne i inspirujące – dokładnie takie, jakich potrzebuję, kiedy szukam pomysłu na szybki wyjazd. Do tego całość jest bardzo pozytywna w odbiorze: Włochy jawią się tu jako kierunek wręcz idealny – pełen kultury, pysznego jedzenia, pięknej architektury i przyjaznej atmosfery.

Najbardziej doceniam to, że książka nie przytłacza nadmiarem informacji. Zamiast encyklopedycznych opisów dostajemy gotowe, realistyczne propozycje weekendowych wypadów. Czytając, miałam wrażenie, że autorka świetnie rozumie potrzeby osób takich jak ja – które chcą zobaczyć dużo, ale w komfortowy, niespieszny sposób.

To lekka, inspirująca lektura, która skutecznie rozbudza apetyt na kolejne podróże. Idealna, jeśli marzy Ci się kilka krótkich, włoskich przygód w ciągu roku.

Autorka podchodzi do tematu...

55 użytkowników ma tytuł Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń

Okładka książki Berlin. Błyski światła w mieście mroku Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Berlin. Błyski światła w mieście mroku Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Okładka książki Umbria, Marche, Abruzja Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Umbria, Marche, Abruzja Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Okładka książki Mediolan i Lombardia. Travelbook.Wydanie 4 Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Mediolan i Lombardia. Travelbook.Wydanie 4 Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Okładka książki Czechy. Przewodnik krajoznawczy Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Czechy. Przewodnik krajoznawczy Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Okładka książki Zabytki techniki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Zabytki techniki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski

Okładka książki Dzikie Tatry. Poznaj prawdziwe oblicze tatrzańskiej przyrody Władysław Bętkowski, Jan Krzeptowski-Sabała
Okładka książki Miasta do góry nogami Piotr Kałuża, Joanna Lamparska
Miasta do góry nogami Piotr Kałuża, Joanna Lamparska
Okładka książki Nou zeg! Holandia dla dociekliwych Martyna Chomiuk, Marta Domagała
Nou zeg! Holandia dla dociekliwych Martyna Chomiuk, Marta Domagała
Okładka książki Wioski i sielskie zakątki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Wioski i sielskie zakątki. Polska z pomysłem Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski

Cytaty z książki Włochy city break. 27 pomysłów na weekend pełen wrażeń