Troldbunden

- fantasy, science fiction
- Saga o Ludziach Lodu (tom 1)
- Trollbunnen
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- duński
Det er år 1581. Silje er kun sytten år, og pesten har slået hele hendes familie ihjel. Udsultet og forfrossen og med to forældreløse børn at tage vare på nærmer hun sig ligbålene uden for Trondheim for at få lidt varme i kroppen. Sært nok er hun én, der hjælper Silje i nødens stund - en mand af Isfolkets slægt, som Silje finder dyrisk og skræmmende - og samtidig umådeligt tiltrækkende.
Serien om Isfolket er en gribende krønike om kærlighed og overnaturlige kræfter og ikke mindst om kampen mellem de gode og det onde.
Kup Troldbunden w ulubionej księgarni
- Saga o Ludziach Lodu 292
- Fantastyka 143
- Fantasy 87

OPINIE i DYSKUSJE o książce Troldbunden
Doszłam narazie do połowy sagi. Ta chyba podobała mi się najbardziej. Prawdę mówiąc, dla mnie im dalej tym jakiś mniejszy sentyment. Może przez postacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaga o Ludziach Lodu to fantasy z elementami romansu i historii. Momentami wplatają sie elementy horroru. Opowiada o losach skandynawskiego rodu obciążonego klątwą za umowę ze złem. Z pokolenia na pokolenie walczą o odkupienie i przezwyciężenie zła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPetarda i to do około 20 tomu. Mam stare wydanie. Pierwsza część przeczytałam kilka razy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja mama, mając sporą kolekcję tych książek, zawsze zabraniała mi je czytać. Może to i lepiej? 😂
Nie wiem, co myśleć o tej książce. Wiedziałam, że to fenomen, że cała seria była (może i jest) niesamowicie popularna. A na mnie nie zrobiła wrażenia. Pierwsza część była tak szybka, że trochę jakby skończyła się zanim się zaczęła. Może w tym tkwi fenomen? Przeczytam kolejną z ciekawości.
Albo spytam mamę, o co chodzi 😂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tak poważnie, wcale się nie dziwię. Zdecydowanie nie są to książki dla nastolatek. Samo kreowanie tego świata Ludzi Lodu jest pełne erotyzmu, rzeczy mówionych wprost i odważnie.
Nie wiem czego sie spodziewałam, kiedy mama w końcu przekonała mnie żebym przeczytała jej ulubione książki z młodości, ale wciągnęła mnie historia Silje i legenda Ludzi Lodu. Chociaż to, że Ludzie Lodu Ci prawdziwi mają czarodziejskie moce to się nie spodziewałam. Naprawdę wciągająca historia, fajnie napisana, nie moge sie doczekać, aż sięgnę po kolejne!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałam oczekiwań co do tej książki, ale zdecydowanie mnie zaciekawiła ✨️
Nie miałam oczekiwań co do tej książki, ale zdecydowanie mnie zaciekawiła ✨️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadało się w miarę ciekawie, ale im dalej w las tym mniej interesująco. Bardziej romans i rozterki młodej dziewczyny. Dla fanów gatunku możliwe, że pozycja dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKojarzyłam tą serię z dzieciństwa, kiedy była popularna. Nigdy jej jednak nie czytałam ale spotkałam się ostatnio z poleceniem, że jest bardzo fajna. I muszę przyznać, że jest to super romantasy, z 1982 roku! Nie odstaje od tego, co się teraz wydaje w tym gatunku.
Jest magiczny lud, jest shadow daddy , jest młoda główna bohaterka do uratowania, jest magia, tajemnica, oraz sceny dla dorosłych. Wszystkie must have romantasy zaliczone :)
Przeczytam na pewno jakieś kolejne tomy, chociaż musiałaby być mega wciągająca, abym dobrnęła do 47 tomu :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest magiczny lud, jest shadow daddy , jest młoda główna bohaterka do uratowania, jest magia, tajemnica, oraz...
Jedna z moich ulubionych książek, z pewnością zasługuje na większy rozgłos.
Jedna z moich ulubionych książek, z pewnością zasługuje na większy rozgłos.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozumiem dlaczego ludzie łykają tą sagę. Naprawdę wciągająca historia. Fajne postaci