Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów

Okładka książki Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów autora Boris Akunin, 9788376747019
Okładka książki Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów
Boris Akunin Wydawnictwo: Replika Cykl: Bruderszaft ze śmiercią (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Bruderszaft ze śmiercią (tom 5)
2018-01-01
2018-01-01
Piotr Fast

Kup Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów

Oczywiście daleko temu do przygód Fandorina, ale Akunin trzyma formę.

Oczywiście daleko temu do przygód Fandorina, ale Akunin trzyma formę.

Bruderszaft ze śmiercią, t. 5
Piąta i ostatnia już odsłona cyklu "Bruderszaft ze śmiercią" to kolejne dwie minipowieści utrzymane w eksperymentalnej konwencji powieści-filmu. Car Mikołaj II został obalony i nastał czas rewolucji proletariackiej. Nie wszyscy potrafią pogodzić się z takim stanem rzeczy, wojna i walka z jednym, wspólnym wrogiem rozgrywa się gdzieś na froncie, z dala od stolicy, a rozpoczęła się w Rosji bitwa o władzę, wpływy i rządy dusz. Zmiany, niepokoje, wewnętrzne podziały i nowy, rewolucyjny porządek odciskają swoje piętno na czasach i ludziach. Finezyjne plany, zaskakujące fortele, inwigilacja, zdrady, czyli szpiegowskiej opowieści ciąg dalszy.

“Operacja Tranzyt”
Rewolucja w Rosji zawłaszcza coraz to nowe terytoria i zyskuje z dnia na dzień szersze grono zwolenników. Lider bolszewików, zwany przez nich Staruszkiem, a przez Niemców Łysym przebywa w Szwajcarii. Josef von Teofeles otrzymuje nowe zadanie, ma zapewnić bezpieczny przejazd Łysego wraz z kilkoma towarzyszami, w zaplombowanym wagonie, ze Szwajcarii do Rosji. Aby tego dokonać Zepp musi przeniknąć do środowiska bolszewików, ale nie jest już tym samym szpiegiem doskonałym. Czy wykona swoje zadanie….?

“Batalion aniołów”
Czy też “Batalion śmierci” - dwa tytuły, ta sama opowieść. Aleksiej Romanow wraca z frontu do sztabu kontrwywiadu, ale okazuje się, że ten już nie istnieje. Życie jednak nie znosi pustki, więc i Alosza z kotrwywiadowcy staje się starszym instruktorem w batalionie….. kobiecym. Czy w tak kuriozalnym, wydawałoby się, miejscu będzie miał okazję wykorzystać swoje umiejętności i talent?

Borys Akunin w cyklu “Bruderszaft ze śmiercią, nie po raz pierwszy udowadnia, że jest mistrzem opowieści. Tyle że zakończenie, jakie nam zaserwował…. cóż…..

Bruderszaft ze śmiercią, t. 5

Gdy sięgałam po pierwszą odsłonę cyklu Bruderszaft ze śmiercią Borisa Akunina, nie przypuszczałam, że te minipowieści utrzymane w eksperymentalnej konwencji “powieści-filmu”, tak bardzo przypadną mi do gustu. Dlatego trochę ogarnął mnie smuteczek, gdy w moich rękach znalazła się piąta odsłona serii Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów. Zdałam sobie bowiem sprawę, że to już ostatnie chwile w towarzystwie dwóch super szpiegów von Teofelsa i Romanowa, którzy poza dreszczykiem emocji, wywoływali niejednokrotnie uśmiech na mojej twarzy.

Operacja „Tranzyt”.
Josef von Teofels po ostatniej akcji utracił nieco pewności siebie. Nie zmienia to jednak faktu, że jego doświadczenie to gwarancja jakości. Dlatego major podejmuje się kolejnego skomplikowanego zadania, którym jest zabezpieczenie przejazdu ze Szwajcarii do Rosji bardzo ważnej osobistości.

Batalion aniołów.
Oddział Aleksieja Romanowa zostaje rozwiązany, a sam główny zainteresowany otrzymuje niezwykłe zadanie. Ma wyszkolić pierwszy rosyjski batalion śmierci. Czy sztabskapitan poradzi sobie w roli instruktora i przysposobi podległe mu dziewczęta do wojennej rzeczywistości?

Dobre zakończenie serii.
Choć miałam nadzieję w ostatniej odsłonie cyklu na kolejne starcie dwóch gigantów wywiadu, to jednak nie jestem rozczarowana kierunkiem, w którym autor postanowił „pchnąć” całą akcję.

Bo zakończenie ma sens i pokazuje, że po odsunięciu cara Mikołaja od władzy, Rosja rozpada się od środka, a rewolucja powoli „zjada własne dzieci”. Dlatego wywiad niemiecki nie potrzebuje finezji, by pokonać wroga, szczególnie że wojsko bardzo szybko dostosowuje się do nowej rzeczywistości.

Rzeczywistości, w której główni bohaterowie również muszą się odnaleźć. Von Teofels jest rozbity po poprzedniej akcji i co wydawało się niemożliwe w poprzednich odcinkach, okazuje słabość i zmęczenie. Tak, nawet najlepszy niemiecki super szpieg w ostatnim odcinku okazuje się człowiekiem.

Romanow zaś dzięki nowej rzeczywistości, „zrzuca maskę” chłodnego, bezwzględnego profesjonalisty i pokazuje, iż pod tą warstwą bezduszności wciąż można odnaleźć zagubionego w tej wojennej rzeczywistości romantyka.

Podsumowując. Żegnam się z cyklem Bruderszaft ze śmiercią Borisa Akunina z uśmiechem na twarzy. Gdyż jestem z jego konstrukcji, rozwoju akcji, podkreślania różnego oblicza wojny i przede wszystkim ewolucji bohaterów bardzo zadowolona. Dlatego też gorąco polecam go wszystkim miłośnikom powieści szpiegowskich i myślę, że sama jeszcze kiedyś powrócę do przygód Josefa von Teofelsa i Aleksieja Romanowa.

87 użytkowników ma tytuł Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów

Boris Akunin
Boris Akunin
Właściwie Grigorij Czchartiszwili. Pisarz rosyjski pochodzenia gruzińskiego, eseista, tłumacz z języka japońskiego, autor kryminałów rozgrywających się w realiach carskiej Rosji. Cykle powieściowe: Przygody Erasta Fandorina (ros. Приключения Эраста Фандорина) Azazel (Азазель 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Gambit turecki (Турецкий гамбит 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Lewiatan (Левиафан 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Śmierć Achillesa (Смерть Ахиллеса 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Walet Pikowy (Пиковый валет 1999, wyd. polskie Świat Książki 2003) Dekorator (Декоратор 1999, wyd. polskie Świat Książki 2003) Radca stanu (Статский советник 1999, wyd. polskie Świat Książki 2004) Koronacja (Коронация, или Последний из романов 2000, wyd. polskie Świat Książki 2004) Kochanka Śmierci (Любовница смерти 2001, wyd. polskie Świat Książki 2004) Kochanek Śmierci (Любовник смерти 2001, wyd. polskie Świat Książki 2004) Diamentowa karoca (Алмазная колесница 2003, polskie wydanie podzielone na dwa tomy) tom I Łowca ważek (wyd. polskie Świat Książki 2005) tom II Między wierszami (wyd. polskie Świat Książki 2005) Nefrytowy różaniec (Нефритовые чётки 2007, wyd. polskie Świat Książki 2009) Świat jest teatrem (Весь мир театр 2009, wyd. polskie Świat Książki 2012) Czarne miasto (Чёрный город 2012, wyd. polskie Świat Książki 2014) Planeta Woda (Планета Вода 2015, wyd. polskie Świat Książki 9 listopada 2016) Bez pożegnania (Не прощаюсь 2018, br. wydania polskiego) Seria ta jest zakończona. Prowincjonalny kryminał czyli przygody siostry Pelagii (Приключения Пелагии) Pelagia i biały buldog (Пелагия и белый бульдог 2000, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Pelagia i czarny mnich (Пелагия и чёрный монах 2001, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Pelagia i czerwony kogut (Пелагия и красный петух 2003, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Seria ta jest zakończona. Przygody magistra (Приключения магистра) Skrzynia na złoto (Алтын-толобас 2000, wyd. polskie Świat Książki 2005) Lektura nadobowiązkowa (Внеклассное чтение 2002, wyd. polskie Świat Książki 2005) F.M. (Ф.М. 2006, wyd. polskie Świat Książki 2008) Sokół i Jaskółka (Сокол и Ласточка 2009, wyd. polskie Świat Książki 2013) Gatunki (Жанры) Książka dla dzieci (Детская книга 2005, wyd. polskie Świat Książki 2007) Powieść szpiegowska (Шпионский роман 2005, wyd. polskie Świat Książki 2006) Fantastyka (Фантастика 2005, wyd. polskie Świat Książki 2007) Powieść historyczna (Квест 2008, br. wydania polskiego) Książka dla dziewczynek (Детская книга для девочек 2012 z Glorią Mu, br. wydania polskiego) Seria ta będzie kontynuowana, powstaną jeszcze przynajmniej dwie książki, w tym druga część Powieści szpiegowskiej. Bruderschaft ze śmiercią (Смерть на брудершафт) Młokos i diabeł (Младенец и черт 2007, wyd. polskie Replika 2015) Cierpienie złamanego serca (Мука разбитого сердца 2007, wyd. polskie Replika 2015) Latający słoń (Летающий слон 2008, wyd. polskie Replika 2016) Dzieci Księżyca (Дети Луны 2008, wyd. polskie Replika 2016) Dziwny człowiek (Странный человек 2009, wyd. polskie Replika 2017) Grzmijcie, fanfary zwycięstwa! (Гром победы, раздавайся 2009, wyd. polskie Replika 2017) Maria, Maria… ("Мария", Мария… 2010, wyd. polskie Replika 2017) Żadnych świętości (Ничего святого 2010, wyd. polskie Replika 2017) Operacja „Tranzyt” (Операция "Транзит" 2011, wyd. polskie Replika 2018) Batalion aniołów (Батальон ангелов 2011, wyd. polskie Replika 2018) Seria ta jest zakończona. Inne utwory Bajki dla idiotów (Сказки для идиотов, br. wydania polskiego) Mewa (Чайка, br. wydania polskiego) Komedia/Tragedia (Комедия/Трагедия, br. wydania polskiego) Yin i Yang (Инь и Ян, br. wydania polskiego) Wydane pod własnym nazwiskiem Pisarz i samobójstwo (Писатель и самоубийство, br. wydania polskiego) Historie cmentarne (Кладбищенские истории, wyd. polskie Noir sur Blanc 2006)

Cytaty z książki Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów

Dodaj cytat z książki Operacja „Tranzyt” / Batalion aniołów