Nefrytowy różaniec

Okładka książki Nefrytowy różaniec autora Boris Akunin, 9788380317925
Okładka książki Nefrytowy różaniec
Boris Akunin Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Przygody Erasta Fandorina (tom 12) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Przygody Erasta Fandorina (tom 12)
2017-11-08
2009-01-01
Ewa Rojewska-Olejarczuk

Kup Nefrytowy różaniec w ulubionej księgarnii

Nefrytowy różaniec

Oceny książki Nefrytowy różaniec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nefrytowy różaniec

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

Opowiadania o Fandorinie - jedne lepsze, drugie gorsze, ale nadal na wysokim poziomie. Mnie najbardziej spodobało się to o zakopujących się w ziemi starowiercach.

Na półkach: , , , ,

Opowiadania różnorodne i ciekawe. Ale opowieść "Przed końcem świata - wstrząsająca! I nie ze względu na zagadkę kryminalną ale dlatego, że cudowne opisuje wiele aspektów rosyjskiej duszy., co w dzisiejszych czasach jest dla nas- sąsiadów bardzo istotne.

Autor zabiera nas na głuchą "głubinkę" , w świat jurodiwych raskolników- bezpopowców, uważających się za świętszych od zwierzchnika Cerkwi, ustalających własne reguły świętości, żarliwości wiary i moralności. Starowiercy - odszczepieńcy żyją bez jakichkolwiek wygód, jak pustelnicy, według prastarych pism i podań. Nie zawahają się oddać życie Bogu, jeśli w ich mniemaniu nastał TEN czas. Wierzą w nadejście Antychrysta i są zdolni zarazić tą wiarą mnóstwo ludzi, wraz z całymi rodzinami, aż do nakłonienia ich do samobójstwa.

W opowieści występuje przewija się niejaka Kiriłła - święta pielgrzymująca ze wsi do wsi, głosząca Słowo Boże, z zawiązanymi oczami - ma dobry wzrok ale chce być ślepa na brud i nędzę doczesnego świata, i choćby groziło jej śmiertelne niebezpieczeństwo, nie zdejmuje opaski z oczu.

Raskoł - schizma od kościoła prawosławnego zdarzył się w XVII wieku ale nie zdziwiłabym się, gdyby część odszczepieńców żyła w Rosji do dziś. Po przeczytaniu tego opowiadania zaczęłam poważnie zastanawiać się nad nazwiskiem "Raskolnikow" ze Zbrodni i Kary. Może w tym nazwisku też jest jakaś rosyjska zagadka, ukryta w innej, jak w matrioszce? No i ta dzisiejsza rosyjska mentalność i żarliwa wiara w słuszność własnych agresywnych działań ku "zbawieniu zachodniego świata"... Daje do myślenia, oj daje!

1288 użytkowników ma tytuł Nefrytowy różaniec na półkach głównych
326 użytkowników ma tytuł Nefrytowy różaniec na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nefrytowy różaniec

Boris Akunin
Boris Akunin
Właściwie Grigorij Czchartiszwili. Pisarz rosyjski pochodzenia gruzińskiego, eseista, tłumacz z języka japońskiego, autor kryminałów rozgrywających się w realiach carskiej Rosji. Cykle powieściowe: Przygody Erasta Fandorina (ros. Приключения Эраста Фандорина) Azazel (Азазель 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Gambit turecki (Турецкий гамбит 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Lewiatan (Левиафан 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Śmierć Achillesa (Смерть Ахиллеса 1998, wyd. polskie Świat Książki 2003) Walet Pikowy (Пиковый валет 1999, wyd. polskie Świat Książki 2003) Dekorator (Декоратор 1999, wyd. polskie Świat Książki 2003) Radca stanu (Статский советник 1999, wyd. polskie Świat Książki 2004) Koronacja (Коронация, или Последний из романов 2000, wyd. polskie Świat Książki 2004) Kochanka Śmierci (Любовница смерти 2001, wyd. polskie Świat Książki 2004) Kochanek Śmierci (Любовник смерти 2001, wyd. polskie Świat Książki 2004) Diamentowa karoca (Алмазная колесница 2003, polskie wydanie podzielone na dwa tomy) tom I Łowca ważek (wyd. polskie Świat Książki 2005) tom II Między wierszami (wyd. polskie Świat Książki 2005) Nefrytowy różaniec (Нефритовые чётки 2007, wyd. polskie Świat Książki 2009) Świat jest teatrem (Весь мир театр 2009, wyd. polskie Świat Książki 2012) Czarne miasto (Чёрный город 2012, wyd. polskie Świat Książki 2014) Planeta Woda (Планета Вода 2015, wyd. polskie Świat Książki 9 listopada 2016) Bez pożegnania (Не прощаюсь 2018, br. wydania polskiego) Seria ta jest zakończona. Prowincjonalny kryminał czyli przygody siostry Pelagii (Приключения Пелагии) Pelagia i biały buldog (Пелагия и белый бульдог 2000, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Pelagia i czarny mnich (Пелагия и чёрный монах 2001, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Pelagia i czerwony kogut (Пелагия и красный петух 2003, wyd. polskie Oficyna Literacka Noir sur Blanc 2004) Seria ta jest zakończona. Przygody magistra (Приключения магистра) Skrzynia na złoto (Алтын-толобас 2000, wyd. polskie Świat Książki 2005) Lektura nadobowiązkowa (Внеклассное чтение 2002, wyd. polskie Świat Książki 2005) F.M. (Ф.М. 2006, wyd. polskie Świat Książki 2008) Sokół i Jaskółka (Сокол и Ласточка 2009, wyd. polskie Świat Książki 2013) Gatunki (Жанры) Książka dla dzieci (Детская книга 2005, wyd. polskie Świat Książki 2007) Powieść szpiegowska (Шпионский роман 2005, wyd. polskie Świat Książki 2006) Fantastyka (Фантастика 2005, wyd. polskie Świat Książki 2007) Powieść historyczna (Квест 2008, br. wydania polskiego) Książka dla dziewczynek (Детская книга для девочек 2012 z Glorią Mu, br. wydania polskiego) Seria ta będzie kontynuowana, powstaną jeszcze przynajmniej dwie książki, w tym druga część Powieści szpiegowskiej. Bruderschaft ze śmiercią (Смерть на брудершафт) Młokos i diabeł (Младенец и черт 2007, wyd. polskie Replika 2015) Cierpienie złamanego serca (Мука разбитого сердца 2007, wyd. polskie Replika 2015) Latający słoń (Летающий слон 2008, wyd. polskie Replika 2016) Dzieci Księżyca (Дети Луны 2008, wyd. polskie Replika 2016) Dziwny człowiek (Странный человек 2009, wyd. polskie Replika 2017) Grzmijcie, fanfary zwycięstwa! (Гром победы, раздавайся 2009, wyd. polskie Replika 2017) Maria, Maria… ("Мария", Мария… 2010, wyd. polskie Replika 2017) Żadnych świętości (Ничего святого 2010, wyd. polskie Replika 2017) Operacja „Tranzyt” (Операция "Транзит" 2011, wyd. polskie Replika 2018) Batalion aniołów (Батальон ангелов 2011, wyd. polskie Replika 2018) Seria ta jest zakończona. Inne utwory Bajki dla idiotów (Сказки для идиотов, br. wydania polskiego) Mewa (Чайка, br. wydania polskiego) Komedia/Tragedia (Комедия/Трагедия, br. wydania polskiego) Yin i Yang (Инь и Ян, br. wydania polskiego) Wydane pod własnym nazwiskiem Pisarz i samobójstwo (Писатель и самоубийство, br. wydania polskiego) Historie cmentarne (Кладбищенские истории, wyd. polskie Noir sur Blanc 2006)

Biała gwardia Michaił Bułhakow
Biała gwardia
Michaił Bułhakow
"Biała gwardia" była mocno związana z przeszłością Michała (Michaiła) Bułhakowa – z jego bardzo prywatnym życiem. Autor w tej powieści ukazał rozgardiasz rewolucyjny w Rosji na podstawie losów najmłodszego pokolenia inteligenckiej rodziny (rodzeństwa o nazwisku: Turbin) w jednym z dużych miast. To miasto nazywał po prostu Miastem, ale jak wynikało z treści chodziło o Kijów (w którym urodził się i wychowywał autor). Powieść zawierała krótki okres czasu – kilkunastu tygodni. Oficjalnie wojna światowa skończyła się, ale w Rosji wojna domowa nadal trwała. Ścierały się dwie główne siły (bo były również mniejsze zorganizowane grupy zbrojne): "biali" (konserwatywna szlachta, zamożni i przeważnie wykształceni ludzie – broniący "status quo" systemu społecznego) i "czerwoni" (robotnicy wraz z walecznymi podjudzaczami). Niemieckie wojska wycofywały się powoli i w sposób zorganizowany, czyli spokojnie (bez popłochu). Potem nastąpił chaos. Pojawił się ukraiński wataszka Semen (taka forma imienia występowała w tekście, ale właściwe to: Symon) Petlura, obwołany hetmanem, który dążył do powstania niepodległej Ukrainy. Pojawiły się wzmianki o Leonie (w języku rosyjskim: Lwie) Trockim działającym w Moskwie. Natomiast powieść narysowała obraz niezdarności młodziutkich żołnierzy, ich nieprzygotowanie do walki. Tak wyglądały plutony "białej" gwardii rozpaczliwie tworzone w trakcie wojny domowej. Autor zastosował motyw – według mnie niezbyt dobrze dobrany – wybijania godzin przez zegar, chcąc wyraźnie zaznaczyć upływ czasu. Jednak taki motyw bardzo dobrze pasował w powieści pod tytułem "Pani Dalloway" autorstwa Wirginii (Virginii) Woolf. "Biała gwardia" i "Pani Dalloway" zostały wydane w tym samym roku – 1925, jednak nie w tym samym kraju, lecz daleko od siebie. Czyżby ktoś się na kimś wzorował? Czy była taka możliwość? Czy oboje pisarze wpadli na ten sam pomysł zupełnie oddzielnie, samodzielnie? W moim mniemaniu u Michała (Michaiła) Bułkahowa ten zabieg pisarski wyszedł trochę sztucznie.
Miłośnik-Książek - awatar Miłośnik-Książek
Klub Dantego Matthew Pearl
Klub Dantego
Matthew Pearl
Boston to miasto w którym powstał klub Dantego, klub czterech przyjaciół mających jeden wspólny cel - przetłumaczenie dzieł Dantego z włoskiego na angielski. Jednak szybko się okazuje, że niewinne cotygodniowe spotkania w prywatnym gronie, są dla zewnątrz czymś więcej niż tylko gronem tłumaczeniowców. Jedni im kibicują, jedni twierdzą, że te spotkania nie powinny mieć miejsca, a jeszcze niektórzy - no cóż... W tym samym czasie w Bostonie pojawia się morderca. Sprytny, kreatywny i nieuchwytny zabójca. Zabija w specyficzny sposób, a jednocześnie w zaskakująco różny. Giną "niby" przypadkowe osoby. Nie radzi sobie policja, nie radzą detektywi... Uczeni zaczynają zauważać zależności. I to, że być może to przez nich po mieście grasuje morderca. Ale co ma wspólnego prywatny i zamknięty w czterech ścianach kącik tłumaczeniowy zajmujący się dziełami Dantego, i nieuchwytny morderca? Jak powstrzymać zabójcę by nie zginęło więcej osób? - Mimo średnich ocen i bardzo różnorodnych opinii, postanowiłem, że spróbuję swoich sił w przeczytaniu tej książki. No i... nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Prawda, początek był dość nużący - mimo że zaczęliśmy mocno - to większość czasu czytamy rozważania o poezji. Ciężko było mi nawet zapamiętać kto jest kim, bo raz był wymieniany z imienia, a raz z nazwiska. Ale później, wraz z rozwojem wydarzeń akcja przyśpieszyła. Zaczął się wyrównywać czas przeznaczony na filozoficzne czy literackie rozważania, z czasem przeznaczanym na wymagające śledztwo. Przyjemnie, że akcja nie była tylko z jednej perspektywy. Poszlak było mało, więc każdy dorabiał swoje wyjaśnienia. Ciekawe właśnie było to że autor nadał akcji taki bieg, że sprawiał, że każdy zaczynał być w jakiś sposób podejrzany. Powiązanie tego wszystkiego z twórczością Dantego i powolne ale skuteczne rozwikływanie zagadki i motywów też na plus. Fajnie, że została przywołana retrospekcja wspomnień sprzed Bostonu. Nie uznam książki za wybitną ale jest bardzo dobra. Nie byłem też nigdy zaznajomiony z "Boską komedia" więc to też mogło mieć wpływ na moją ocenę.
szymon879 - awatar szymon879

Cytaty z książki Nefrytowy różaniec